به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مرکز فارس ، الهام معظمیان، مجری این طرح گفت: عنوان این پروژه «تاثیر توکسین باکتری باسیلوس تورنجینسیس بر روی سلولهای سرطانی روده و خون» است. در این طرح باکتریهایی از مناطق مختلف جغرافیایی ایران با شرایط آب و هوایی مختلف جدا سازی شدهاند که از چهار هزار و 146 باکتری باسیلوس تورنجینسیس جداسازی شده تنها توکسین (سم) چهار باکتری توانایی از بین بردن سلولهای سرطانی روده و خون را داشتند.
وی ادامه داد: پس از انجام مراحل آزمایشگاهی مشخص شد که این چهار باکتری توانایی از بین بردن سلولهای سرطانی روده تا 70 درصد و سلول های سرطانی خون در حدود 40 درصد را دارا هستند.
معظمیان گفت: تاکنون تحقیقی بر روی خاکهای ایران در زمینه شناسایی باکتری هایی که اثر ضد سرطانی دارند انجام نشده بود که این پروژه به این موضوع پرداخت.
وی اضافه کرد: ویژگی جالب دیگر این چهار باکتری آن است که سم این باکتری ها به صورت اختصاصی عمل می کند یعنی بر روی سلول های نرمال خون انسانی هیچ گونه اثر سلول کشی ندارند در حالیکه در استفاده از داروهای شیمی درمانی علاوه بر سلول های سرطانی تا حدودی به سلول های سالم هم آسیب میرسد.
نگار آذرپیرا، عضو هیات علمی گروه پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی شیراز نیز درباره طرح این محقق گفت: بعد از تهیه و جمعآوری مقادیری از خاک نقاط مختلف ایران و انجام آزمایشهای لازم برروی باکتریهای جدا شده از این نمونهها، مشخص شد که توکسین (سم) باکتریها توانایی از بین بردن سلولهای سرطانی روده و خون را دارند.
وی گفت: تاکنون در ایران چنین تحقیقی انجام نشده و اثر سرطانی این سم مورد مطالعه و بررسی قرار نگرفته است. باید به این نکته توجه داشت که این تحقیق اکنون فقط در مرحله آزمایشگاه و محیط کشت انجام شده است.
آذرپیرا گفت: در مرحله بعد با استفاده از نظر متخصصان سم شناسی، انجام تحقیقات بر روی مدل حیوانی باید انجام شود که در صورت نتیجه بخش بودن تحقیقات باید طی سه مرحله کارآزمایی بالینی بر روی انسان هم صورت گیرد تا بتوان از خاصیت دارویی سم این باکتریها اطمینان حاصل کرد که طی کردن این مراحل، حداقل سه تا چهار سال طول میکشد.
این پزشک متخصص تاکید کرد: این طرح اکنون فقط در مرحله آزمایشگاهی قرار دارد و هرگز بنا بر اعلام «امکان دستیابی به داروی ضدسرطان از باکتریهای خاک» را نداریم و نیاز به آزمایشهای فراوان در فاز حیوانی و سپس انسانی داریم./ع