به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک ، این بنا مربوط به دوران قاجاريه است و از آثار ارزشمند و بسيار زيباي منطقه محسوب ميشود، اين حمام داراي چهار قسمت حمام مردانه، حمام خصوصی، زنانه و حمام اقليتهاي مذهبي است که مانند تمام حمامهاي قديمي از آب جاري استفاده ميكردند و چند متر از سطح خيابان گودتر است.
هر یک از حمام های گفته شده مربوط به قشر مخصوص به خود است به گونه ای که حمام خصوصی در اختیار بازرگانان و تجار، حمام مردانه برای مردان، حمام اقلیت های مذهبی به دلیل وجود اقلیت های مذهبی مسیحی و کلیمی بصورت یک روز درمیان در اختیار آنها و حمام زنانه برای برگزاری مراسم مختلف زنانه در کنار حمام مانند خواستگاری و حنابندان ساخته شده است که پس از تبدیل شدن به موزه، دیوارهای بین این حمام ها برداشته و تبدیل به سه حمام شده است.
هر چهار حمام از یک آتش دان یا تون استفاده می کردند که حرارت آن از طریق راهروهایی که در زیر حمام ها ایجاد شده است برای گرم نگهداشتن حمام ها انتقال می یابد که وظیفه روشن نگه داشتن آتش درون این تون را غلامان از طریق استفاده از هیزم برعهده داشتهاند.
رخت كن حمام مردانه با كاشيكاريهاي بسيار زيباي هفت رنگ تزئين شده است و سقف حمام روي هشت ستون قرار دارد كه اين ستونها داراي پيچگاههاي بسيار زيبا و كاشيهاي منقوش است که در حال حاضر به عنوان موزه مورد بازديد علاقمندان قرار دارد.
اين مجموعه كم نظير در ضلع شرقي خيابان دكتر بهشتي ( عباس آباد) اراک واقع است و وجه تسميه آن به واسطه تابلوهاي كاشي است كه در ارتباط با چهار فصل سال منقوش شده و در چهار سمت سربينه حمام مردانه نصب است. بر روي اين كاشيهاي خشتي نقوشي از مناظر طبيعي ديده ميشود كه احتمالاً حكايت از آن دارد كه اين حمام در چهار فصل سال ميتواند مورد استفاده باشد.
كاشيهايي كه نقوش آنها شكارگاهي است و شامل جنگ بين شير و اژدها و شير و گاو است كه در هر دوي آن شير حيوان غالب است و به احتمال قوي بدين معنا بكار برده شده است كه در اين حمام گرما به سرما غالب است چرا كه شير در عربي اسد خوانده ميشود كه يكي از ماههاي گرم تابستان است و به اين ترتيب مردم را براي ورود به حمام و استفاده از آن مشتاقتر ميكرده است.
حمام از نظر معماري بسیار غني است و ميتواند از نظر سبك معماري و ويژگيهاي تاريخي و از نظر شهرسازي و ارزشهاي آن مورد بررسي قرار گيرد. در حال حاضر از مجموعه مساحت هزار و 600 متري اين بنا 900 مترمربع آن كه شامل سربينه مردانه و گرمخانه است بازسازي و مورد بهره برداري قرار گرفته و بخش رخت كن مردانه و هشتي بين گرمخانه و رخت كن به موزه تابستاني شناسي تبديل شده است.
اشياء به نمايش گذاشته شده در آن مربوط به دوران قبل و بعد از اسلام بوده و بخش گرمخانه آن در حاضر تبديل به موزه مردم شناسي شده است.اشياء اين بخش شامل ابزار و وسايل روشنايي، قهوه خانه، وسايل حمام، اسناد و قبالهها و قرآنهاي خطي استو هنرهاي سنتي مانند كارگاه گيوه كشي و فرش بافي نيز بخشي از اين مكان را به خود اختصاص داده است./س