وی با اشاره به تعریف سازمان جهانی بهداشت از سلامت یک انسان بر لزوم هماهنگی این 3 پایه زندگی بشری تاکید کرد و افزود: هر قدر ارتباط مناسبتری بین این ابعاد وجود داشته باشد حیات فرد لذتبخشتر خواهد شد.
این روانشناس با تاکید بر اینکه برخی مفاهیم در تمام ابعاد زندگی انسان مشترک است خاطرنشان کرد: مفهوم احسان و نیکوکاری نیز جزو این اشتراکات است.
مسئول سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی کردستان وجود فطرت را وجه تمایز انسان با حیوانات عنوان و تصریح کرد: 4 امر فطری در انسان وجود دارد که شامل حقیقتجوئی، زیبایی طلبی، خداجویی و احسان و نیکوکاری است.
وفایی فطرت نیکوکاری آدمی را شامل هر 3 بعد دانست و گفت: از منظر روانی کمک به سایرین افکار انسان را راحت میکند. ضمن آنکه از بعد اجتماعی هم تلاش برای رفاه جامعه موجب میشود که خود فرد نیز در این رفاه و آسایش زندگی کند.
وی در خصوص دیدگاه روانشناسان پیرامون احسان و نیکوکاری با بیان اینکه افکار گوناگون و نظریات متنوعی در میان روانشناسان وجود دارد، اظهار کرد: یکی از روانشناسان به نام فرانکل انسان را در جستجوی معنا در زندگی معرفی میکند و میگوید: اگر چنین نباشد زندگی آدمی پوچ و بیهوده خواهد بود.
وفایی با اشاره به اینکه نوعدوستی به مفهوم کلی با احسان و نیکوکاری بستگی دارد شرکت داشتن در خوشی و ناخوشی مردم را موجب معنا گرفتن زندگی انسان دانست و افزود: احسان از مولفههای اساسی این نوعدوستی و معنا است.
وی همچنین با یادآوری نظریات یکی دیگر از روانشناسان شناخته شده جهان اظهار کرد: این تئوریسین نیازهای انسان را پلهای و هرمی شکل مطرح میکند، به این صورت که هرچه در قاعده و پائین هرم نیازهای عمومی و فیزیولوژی انسان وجود دارد.
وی افزود: در پلههای بعد نیازها تخصصیتر شده به گونهای که در مرحله دوم و سوم نیاز به احساس امنیت و محبت پیش میآید و سرانجام در پلههای آخر اوج ابعاد انسانی به نمایش گذاشته میشود و انسان در نوک این هرم به خود شکوفایی خواهد رسید.
وفایی تاکید کرد: احسان و نیکوکاری در زمره این خودشکوفایی آدمی قرار میگیر و آن مرحلهای است که انسان از خودگذشتگی و ایثار میکند.
مسئول سلامت روان دانشگاه علوم پزشکی کردستان با بیان اینکه در جامعه ما این مسئله در میام مردم به وضوح به چشم میخورد ایرانیان را مظهر نوعدوستی و ایثار معرفی کرد.
وفایی در پایان اظهار امیدواری کرد با توسعه هرچه بیشتر فرهنگ احسان و نیکوکاری در جامعه علاوه بر رفع تمام و کمال حاجات نیازمندان شاهد وجود انسانهایی بهرهمند از سلامت روانی باشیم./ج1