به گزارش
حوزه پارلمان باشگاه خبرنگاران، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی در ضیافت کاری شام هیأت پارلمانی ایران با اعضای اتاق بازرگانی و تجار هند که امشب دوشنبه ۷ اسفند ماه در بمبئی برگزار شد با ابراز خوشحالی از دیدار هیأت پارلمانی ایران با بازرگانان هندی گفت: رئیس انجمن دوستی ایران و هند در سخنرانی خود به نکته خوبی اشاره کرد که هندی ها می گویند کشورشان سه دروازه دارد که دوتایش بسته و یکی از آنها باز است ما هم در ایران سه تا دروازه داریم که هر سه تای آنها به روی شما هندی ها باز است.
نماینده قم در مجلس شورای اسلامی به سخنرانی تجار هندی در ابتدای جلسه اشاره کرد و افزود: آنها بر این نکته تأکید کردند که روابط ایران و هند روابطی عاطفی است همچنین رئیس اتاق بازرگانی هند گفت روابط ایران و هند فقط به ارتباطات سیاسی و یا حتی دینی محدود نیست بلکه روابط عاطفی و قلبی بر ارتباطات دو کشور حکم فرماست ما هم این مسئله را تأیید می کنیم.
وی با اشاره به کتاب کشف هند نوشته جواهر لعل مهرو ادامه داد: در این کتاب جمله ای ذکر شده به این مضمون که هیچ دو کشوری را نمی توان در طول اعصار و قرون نزدیک تر و دارای روابطی ریشه ای تراز ایران و هند یافت.
لاریجانی به مکان های مختلف هند اشاره و تصریح کرد: این مکان ها نشانگر حضور متفکران ایرانی در این سرزمین بوده است.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس سپس به شعرایی فارسی زبانی همچون هزین لاهیجی که مقبره اش در بمبئی است ، سرمد کاشانی که مقبره او نیز در دهلی است، آملی که مقبره او در اًبهاست، ظهوری ترشیزی که مقبره او در گجرات هند است اشاره کرد و افزود: در همین شهر بمبئی نسل زیادی از ایرانیان زندگی می کنند که مردم هند آنها را با نام پارسیان می شناسند اینها زرتشتی هستند و در ۱۲،۱۳ قرن پیش به این کشور آمده اند. اسفندیار اختیاری کسنویه یزد که نماینده اقلیت زرتشتیان ایران در مجلس شورای اسلامی است از معتقدین به همین مذهب است ضمن اینکه هم زرتشتیان ساکن ایران و هم پارسیان ساکن هند مردمی موحد و نجیب هستند.
عضو فراکسیون رهروان ولایت مجلس با بیان اینکه تاج محل از نمادهای مهمی است که نقش ایرانی ها را برجسته تر نشان می دهد گفت: این بنا و مجموعه از بعضی خصوصیات در جهان بی نظیر است و مقبره فردی ایرانی به نام ممتاز محل در آن قرار دارد.
وی سپس به معرفی ممتاز محل پرداخت و گفت: در عصر تیموریان فردی ایرانی به نام ظهیرالدین محمد صابر به هند آمد و دهلی را مرکز سلطنت خود قرار داد فرزندان وی نیز تا ۴ قرن در این محل سلطنت داشته اند.
لاریجانی با بیان اینکه زمان حکومت فرزندان ظهیرالدین با دوره حکومت صفویه در ایران مقارن بوده ادامه داد: این دو حکومت با فهم و درایت از ظرفیتهای آن زمان به خوبی استفاده کرده و روابط سیاسی دو کشور را ارتقاء داده اند ضمن اینکه تعداد زیادی از دانشمندان ایرانی در آن زمان به هند آمدند و تحولات زیادی به وجود آوردند.
رئیس نهاد قانونگذاری سپس به فردی به نام جهانگیر اشاره کرد و گفت: در زمان شاه طهماسب فردی به نام اعتماد الدوله میرزا قیاس به فرمانداری مرو منصوب شد که پس از مدتی مورد غضب شاه طهماسب قرار گرفت و اموالش مصادره شد. اعتماد الدوله که از حکومت فهمیده ای در هند آگاه بود به آگره محل حکومت جلال الدین اکبر راه یافت در این میان دختر اعتماد الدوله به نام نورجهان با جهانگیر ازدواج کرد و ملکه هند شد فرزند این دو، خانمی بود به نام بانو بیگم ممتاز محل که به عقد شاه جهان درآمد و ملکه مقتدر هند شد این تاج محل که الان بنایی تاریخی و جذاب است محل تدفین خانم بیگم ممتاز محل ایرانی است.
لاریجانی با بیان اینکه از این دست موارد در هند فراوان وجود دارد افزود: کمی طولانی صحبت کردم اما برای شما اصحاب اقتصاد بد نیست که کمی درباره مسائل فرهنگی هم صحبت شود.
پس از این سخن لاریجانی تجار هندی با تشویق خود از او استقبال کردند.
پس از این رئیس مجلس شورای اسلامی به بحث روابط اقتصادی ایران و هند پرداخت و این پرسش را مطرح کرد که چرا در روابط ایران و هند صرفاً سود و زیان حاکم نیست و این روابط واقعی است.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه نکته دوم درباره مسائل هسته ای ایران و ماجراجویی های به وجود آمده از سوی غرب است گفت: شما تجار غالباً اطلاعاتی از طریق رسانه ها به گوشتان رسیده است برخی کشورهای زورگوی دنیا هر از گاهی موج رسانه ای بوجود می آورند که ایران پای میز مذاکره بیاید یا اینکه ما می خواهیم ایران انرژی هسته ای داشته باشد اما سلاح نداشته باشد.
نماینده مردم قم در مجلس با تأکید بر اینکه آنها راست نمی گویند ادامه داد: من سال ها در مذاکرات هسته ای بوده ام و جدای از مذاکرات رسانه ای در گفتگوهای واقعی خود با آنها متوجه شده ام که مشکل آنها هسته ای نیست.
وی سپس به فتوای حرمت تولید و استفاده از سلاح هسته ای رهبر معظم انقلاب اشاره و تصریح کرد: رهبر ایران فتوا صادر کرده اند که ما سلاح هسته ای نخواهیم داشت و آن را جایز نمی دانیم به غربی ها هم گفتیم که ما حاضریم این فتوا را به عنوان یک سند در سازمان ملل ثبت کنیم که مورد قبول همه است ولی آنها نپذیرفتند پس به دنبال چه هستند.
پس از این سخن لاریجانی تجار هندی حاضر در جلسه با تشویق های خود این گفته لاریجانی را تأیید کردند.
رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه مشکل غربی ها این چیزها نیست افزود: فکر می کنم برخی کشورها استراتژی بزرگتری را دنبال می کنند.
وی با بیان اینکه ایران و هند دو کشور مهم منطقه هستند دموکراسی قوی دارند، مستقلند، از نظر فرهنگی نزدیک هستند و هر دو در تکنولوژی های پیشرفته گام های بلندی برداشته اند لذا غربی ها نگرانند که دو کشور ایران و هند نقش مهمی در منطقه داشته باشند و جلوی آنها را بگیرند.
عضو فراکسیون اصولگرایان رهروان ولایت مجلس با بیان اینکه در دو دهه اخیر قطب بندی های مهمی در دنیا به وجود آمده است تصریح کرد: دیگر کسی قبول ندارد دنیا تک قطبی بوده و همه کشورها رعیت همان یک قطب باشند به خصوص کشورهای در حال توسعه شرق که نقش مهمی در آینده بازی خواهند کرد.
لاریجانی با طرح این سؤال که آیا کشورهای قدرتمند مایل به چنین جابجایی هایی در دنیا هستند گفت: علی القاعده آنها موافق نیستند چون جایگاهشان رو به تنزل است پس چه می کنند؟ آیا با لشکرکشی و اقدامی نظامی می خواهند جلوی کشورهای شرقی را بگیرند بعید است چنین کاری بکنند مختصر عقلی دارند که چنین نکنند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور سپس به سابقه شکست های غرب در لشکرکشی نظامی به منطقه اشاره کرد و ادامه داد: آنها سابقه چنین کاری در منطقه را داشته و اثر سوء آن را بر کشور خود دیده اند مانند کاری که در افغانستان و عراق کرده اند درعراق با حالت خجالت زده از کشور خارج شدند و در افغانستان هم گفتند می خواهیم تروریسم را از بین ببریم اما آیا شما واقعاً فکر می کنید چنین کاری می کنند ضمن اینکه شنیده ایم که در پشت صحنه با تروریست ها فالوده می خورند گفتند می خواهیم با مواد مخدر مبارزه کنیم اما این موضوع از زمان حضور آنها در افغانستان ۲۰ برابر شده است.
لاریجانی با بیان اینکه هیچکدام از ادعاهای غرب در منطقه محقق نشده است گفت: حالا افغانستان را به کشور مخروبه ای تبدیل کرده و می خواهند از آن خارج شوند برخی کشورهای کوچک منطقه هم با گروه های تندرو ساکن این کشور جلسه می گذارند تا مشکلاتشان را حل کنند.
رئیس مجلس نهم با تأکید بر اینکه کشورهای شرقی قدرتمندند و غربی ها نمی توانند به آنها لشکرکشی کنند گفت: روش برخورد آنها با رشد جهشی کشورهای شرق از طریق برخورد با توسعه آنهاست و یا اینکه آینده کشورهای در حال توسعه را در دست خود بگیرند.
وی با بیان اینکه استراتژی غرب این است که گلوگاه های انرژی جهان را در دست خود بگیرد افزود: البته آنها در برخی کشورها به این دلیل که دست نشانده هستند و عامل دست آنها شده اند به موفقیت هایی دست یافته اند اما هرگز درباره ایران موفق نخواهند شد.
رئیس نهاد قانونگذاری به بحث تحریم ها علیه ایران اشاره و تصریح کرد: این تحریم ها فقط به خاطر دشمنی با ایران نیست این یک ساده اندیشی است که اینگونه بیاندیشیم آنها با یک تیر دارند دو هدف را می زنند بنابراین کشورهای مهم منطقه باید استراتژی دشمن را بهتر بشناسند.
لاریجانی با تأکید بر اینکه دو کشور ایران و هند باید برای خود برنامه هوشمندانه و دراز مدت داشته باشند افزود: برخی کشورهایی که علیه ایران سر و صدا می کنند پشت صحنه پیام های دیگری می فرستند که نشان می دهد آنها دنبال منافع خود هستند و کاری به کشورهای دیگر ندارند.
وی با بیان اینکه عرصه اقتصاد عرصه جنگ طلبی نیست ادامه داد: ایران با رفتارهای پلیسی در حوزه اقتصاد بین المللی مخالف است.
لاریجانی با تأکید بر اینکه نقش ایران و هند هم در حوزه سیاست و هم در حوزه اقتصاد مکمل یکدیگر است گفت: ایران از همکاری با هند در زمینه مبارزه با تروریست استقبال کرده و آن را مفید می داند.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه ایران می تواند کوریدور شمال به جنوب برای فعالیت های اقتصادی هند باشد گفت: هند نیازمند بازارهای جدیدی در آسیای میانه، قفقاز و افغانستان است که ما حاضریم با همکاری این کشور در بندر چابهار سرمایه گذاری مشترک ایجاد خطوط ترانزیتی داشته باشیم.
وی به سرمایه گذاری دو کشور در حوزه انرژی مانند نفت، گاز، پتروشیمی و نیروگاه اشاره کرد و افزود: برای انتقال گاز ایران به هند از طریق لوله آمادگی داریم که به توافق برسیم حال چه از طریق خشکی باشد و چه از طریق دریا ضمن اینکه در حال حاضر هندی ها مشکلی از نظر گسترش سرمایه گذاری در انرژی ایران ندارند.
عضو کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور مجلس با بیان اینکه زمینه دیگر افزایش همکاری های ایران و هند حوزه هایتک است افزود: این بخش هم متنوع است و هم هر دو کشور توفیقات چشمگیری در آن داشته اند و ایران آمادگی همکاری با تجار هندی در این زمینه را دارد.
نماینده مردم قم در مجلس نهم با بیان اینکه دو کشور می توانند در زمینه خدمات مهندسی، تولید دارو و کشاورزی نیز همکاری های خوبی داشته باشند تصریح کرد: تجار ایرانی باید بیشتر به ظرفیت های هند آشنا شوند من این را قبول دارم که در سه دهه قبل تجار ایرانی بیشتر با کشورهای غربی کار می کردند اما نگاه و استراتژی جمهوری اسلامی به سمت شرق است چینی ها از این استراتژی خوب استفاده کردند که در حال حاضر سطح روابط اقتصادی ایران و چین بالغ بر ۴۰ میلیارد دلار است و ما راغبیمکه با هندی ها که هم ریشه هستیم این روابط را بیشتر توسعه دهیم.
وی با بیان اینکه رؤسای اتاق های بازرگانی ایران و هنند باید زمینه همکاری دو کشور را بیشتر فراهم کنند ادامه داد: من با نظر نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران موافق هستم که گفت باید در زمینه حذف مالیات مضاعف قوانین روشن تری داشته باشیم تا تجار دو کشور رابطه بیشتری داشته باشند ما این مسئله را زودتر پیگیری خواهیم کرد تا به نتیجه برسیم.
رئیس قوه مقننه با بیان اینکه بخش های بانکی باید تلاش های خود را بیشتر کنند گفت: ایجاد اتاق بازرگانی ایران و هند ایده خوبی است و ما از آن حمایت می کنیم شاید لازم باشد کمیته مشترکی از دو دولت برای بررسی شکایات تجار به وجود بیاید تا تجار بتوانند در مسیر گسترش روابط ایران و هند پشتوانه داشته باشند.
لاریجانی با بیان اینکه آغاز سفر ما از ایالت ماهاراش ترا و شهر بمبئی به دلیل تأکیدمان در گسترش روابط اقتصادی بود افزود: سطح روابط اقتصادی فعلی با ۱۶ میلیارد دلار چندان بد نیست اما می تواند با توجه به عقبه تاریخی دو کشور این مقدار پیشرفت کند و امیدوارم این رفت و آمدها مشکلات فعلی را برطرف کند.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان خواستار حضور تجار هندی در ایران شد.
گفتنی است در ابتدای این دیدار رئیس هندی انجمن دوستی ایران و هند، رئیس اتاق بازرگانی هند، نهاوندیان رئیس اتاق بازرگانی ایران و تعدادی از تجار هندی به بیان مشکلات موجود در مسیر توسعه روابط اقتصادی دو کشور و ارائه راهکارهایی برای برطرف کردن این مشکلات پرداختند.
منبع: خانه ملت
انتهای پیام/