به گزارش خبرنگار سياست خارجي
باشگاه خبرنگاران؛ نصرالله کلانتري امروز در همايش "اوراسيا" با بيان اينكه منطقه اوراسيا منطقه بسيار مهمي است از اين جهت رفتار ساير بازيگران منطقهاي در اين حوزه را بايد مورد بررسي قرارداد، اظهار داشت: اين منطقه داراي سه زيرسيستم اساسي با نامهاي روسيه قفقاز، درياي خزر و آسياي ميانه است بنابراين اين منطقه از نظر ژئواستراتژيک و ژئوپلوتيک حائز اهميت است.
کلانتري افزود: معناي صحيح امنيت وجود شرايط مطلوب براي تحقق اهداف و منافع علمي بوده و در خصوص آسياي ميانه هنوز يک نظام فراگير امنيتي شکل نگرفته چرا که ديدگاهها نسبت به اين منطقه متنوع بوده و همين امر باعث شده مشکلات سياسي نظير تروريسم و عدم اعتماد بوجود آيد.
معاون امور بين الملل وزارت دفاع با بيان اينكه حضور بازيگران فرامنطقهاي يکي از دلايل ديگر مشکلات اساسي اين منطقه است، اظهار داشت: بعد از فروپاشي اتحاد جماهير شوروي و نظام دوقطبي منطقه اوراسيا اهميت ويژه اي پيدا کرد اما چون نظام امنيتي براي آن تعريف شده بود، همواره شاهد جنگها و منازعات دراين منطقه بوديم.
وي افزود: اهميت هر واحد سياسي منبعث از زيرساختهاي هر کشور است و ميتوان گفت در شرايط کنوني رخنهاي براي نفوذ قدرتهاي منطقهاي اين ناحيه باز شده که تمام منطقه را تحتالشعاع قرار ميدهد.
کلانتري ادامه داد: اغلب معضلات امنيتي منطقه اوراسيا متأثر از اعمال نفوذ و مداخله کشورهاي فرامنطقهاي است.
وي ادامه داد: الگوي امنيتي توازن قوا ترکيبي چند قطبي از کشورهايي که داراي روابط سيال بوده و بر اساس سود و زيان مقطعي تعريف ميشود که در طول زمان ممکن تغيير کند بنابراين هيچ کشوري بطور دائم دوست و دشمن شناخته نميشود و اين الگو بر مبناي سخنان آشکار و پنهان نظامي استوار است.
کلانتري اظهار داشت: با اين الگو ميشود جلوههايي از امنيت را مشاهده کرد اما دائمي اطمينانبخش نيست.
وي افزود: الگوي امنيت هژمونيک بر مبناي غلبه منافع يک بازيگر بر ساير بازيگران و کاربرد عملياتي ابزاري نظامي و اقتصادي براي اعمال سياسيت بازدارندگي طراحي ميشوند.
معاون امور بينالملل وزارت دفاع تصريح کرد: در اين الگو سرعت صف دوستان و دشمنان از هم جدا ميشود به طور مثال اين الگو در سوريه در حال اجرا شدن است.
وي افزود: در الگوي امنيت دستجمعي، تفکر اصلي و مرکزي حاکم بر اين رويکرد عبارت است از اينکه همه کشورها ميتوانند امنيت نسبي از طريق پذيرفتن تعهدات متقابل در راستاي محدود کردن تواناييهاي نظامي براي خويش تأمين کنند.
کلانتري ادامه داد: در رويکرد امنيتي مبتني بر همکاري و مشارکت پيش از بازدارندگي مورد تأکيد قرار ميگيرد؛ بيش از بازدارندگي مفهوم اطمينانبخشي متقابل مورد تأکيد قرار ميگيرد.
وي تصرح کرد: ايران به دليل ژئوپولوتيک و ژئواستراتژيک خود و اينکه پلي ميان دو انبار انرژي و انبار دنيا و درياي خزر محسوب ميشود، نقش برجشتهاي در منطقه اوراسيا دارد.
معاون امور بينالملل وزارت دفاع اظهار داشت: ايران همواره خواستار الگوي امنيتي در منطقه بوده اما آمريکا سعي دارد با دخالتهاي خود اين مساله را بر هم زند.
کلانتري افزود: ايران به دليل موقعيت چشمگير خود در منطقه نميتواند منفعل عمل کند بنابراين بايد نقش مهمي در منطقه اوراسيا ايفا کند.
کلانتري اظهار داشت: وضعيت اقتصادي نامناست، تروريسم بينالملل، تندروي مذهبي و قاچاق مواد مخدر از جمله چالشهاي پيشرو در آسياي مرکزي است.
وي ادامه داد: از مهمترين معذلات امنيتي آسيايي، رقابت قدرتهاي منطقهاي و حضور ناتو در افغانستان بوده که به دلايل سياسي بويژه از سوي آمريکا مانع ايجاد پيوند بين کشورهاي منطقه شده است.
کلاانتري تصريح کرد: براي برقراري امنيت بايد حضور نظامي قدرتهاي منطقهاي را کاهش داد؛ ايران همواره معتقد است با وجود ديدگاههايي مبتني بر نظامي کردن منطقه از آسيا و غرب نميتوان امنيت پايداري ايجاد کرد و امنيت ارواسيا بايد توسط کشورهاي منطقه برقرار شود.
انتهاي پيام/