دستگاه های پیشرفته DLS و AFM برای اندازه گیری ذرات یا ملکولها و علوم نانو و نانوتکنولوژی در آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز نصب و آماده ارائه خدمات شد.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران تبریز ،رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریز از خرید و راه اندازی دستگاه های DLS و AFM در آزمایشگاه مرکزی این دانشگاه خبر دا د و با اشاره به ویژه گی های دستگاه ( (Dynamic Light Scattering)DLS گفت: دستگاه DLS، توانایی اندازه گیری سه مشخصه ذرات یا ملکولها در محیط مایع را دارد.

تقی زاده افزود: این دستگاه، کاربردهای زیادی در رشته‌های مختلف دارد که می‌توان به صنعت رنگ، داروسازی، پتروشیمی، مواد‌ غذایی و ... اشاره کرد.

وی در ادامه با بیان اینکه با بکار بردن تکنولوژی منحصر بفرد در این دستگاه می توان پارامترهای همچون اندازه ذره (Particle size)، پتانسیل زتا (Zeta potential) و وزن ملکولی (Molecular weight) را در دامنه وسیعی از غلظت ها اندازه گیری کرد، یاد آور شد: نمونه‌هایی که این دستگاه قادر به انجام آزمون برروی آنها است، باید به حالت کلوئیدی سوسپانسیون و امولسیون باشند ودستگاه طوری طراحی شده است که حداقل ارتباط شخص کاربر با دستگاه برای کسب نتایج بسیار عالی را دارد و دستگاه DLS اندازه ذرات را ابتدا با اندازه گیری حرکت بروانی ذرات موجود در یک نمونه با استفاده از پراش نور دینامیکی (DLS) ، و سپس تفسیر اندازه بدست آمده با بکار بردن تئوری های اثبات شده تعیین می نماید.

رییس آزمایشگاه مرکزی دانشگاه تبریزکوتاه بودن مدت زمان انجام آزمون، انجام سه آزمون بوسیله یک دستگاه، عدم وجود مراحل آماده‌سازی پیچیده، عدم نیاز به شرایط محیطی خاص در محل نصب دستگاه و هزینه پایین انجام آزمون را از جمله ویژه گی های مهم این دستگاه برشمرد و گفت: یکی از خصوصیات بارز این دستگاه ، اندازه گیری های تکرارپذیر و دقیق با کنترل دقیق دما است.

دکتر تقی زاده همچنین در ادامه با اشاره به مشخصات مهم دستگاه (Atomic Force Microscopy) AFM گفت: این دستگاه نیز میکروسکوپی است که از نیروی یونی و رانش اتمها در جهت ساخت تصویر مجازی از سطح جسم بهره می جوید و اغلب "چشم نانوتکنولوژی" نامیده می شود.

به گفته وی امروزه استفاده های زیادی از AFM در ابعاد مولکولی و اتمی در رشته های علوم نانو و نانوتکنولوژی می شود و AFM بطور گسترده برای بررسی توپوگرافی سطح انواع مختلفی از نمونه ها بکار می رود.

وی با بیان اینکه اصول کلی کار AFM بدین صورت است که یک سوزن بسیار تیز و ظریف(Tip ) به نوک یک شیء با قابلیت ارتجاع، به نام تیرک (Cantilever) وصل شده و سر دیگر تیرک به یک بازوی پیزو الکتریک متـصل شـده اسـت، تصریح کرد: به هنگام مجاورت سوزن با سطح نمونه، نیرویی به سوزن وارد می شود که بزرگی و جهت آن وابسته به فاصله نوک سوزن از سطح وهمچنین نوع سطح است و نیروی ناشی از سطح باعث خم شدن تیرک می شود و باریکه لیزر در صفحه عمود بر افق جابجا می شود.

به گفته وی در نتیجه با آگاهی از میزان خمیدگی تیرک توسط دیودهای نوری و از طرفی معلوم بودن مکان انتهایی تیرک، موقعیت فضایی سوزن مشخص می شود و نتیجه در نمایشگر کامپیوتر به صورت یک سطح سه بعدی رسم می شود .

وی هدف از راه اندازی آزمایشگاه مرکزی دانشگاه را از جمله افزایش بهره وری ازامکانات و تجهیزات پژوهشی، فراهم ساختن زمینه و بستر لازم جهت انجام پژوهش های بنیادی و کاربردی، استفاده بهینه از توان پژوهشی اعضای هیات علمی، بهبود کیفیت آموزشی و پژوهشی دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی، ایجاد ارتباط بین آزمایشگاه های داخل و خارج دانشگاه به منظور ارائه خدمات متقابل، اعمال رویه حرفه‌ای و متعهد در ارتباط با خدمات ارائه شده به پژوهشگران، برآورده سازی الزامات استانداردها در انجام آزمون ها و نیز استاندارد سازی در خصوص تعمیر و نگهداری تجهیزات موجود و کالیبراسیون دستگاه ها و همچنین پیاده سازی استاندارد مدیریت برای بالا بردن بهره وری آزمایشگاهها ذکر کرد./س

 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.