برنت بودوفسکی، تحلیل گر سیاسی و روزنامه نگار در گفتگو با خبرنگار شبکه خبری پرس تی وی گفت: ایران می تواند نقش بزرگتری در استقرار صلح جهانی داشته باشد.

به گزارش سرويس بين‌ الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از پرس‌تی‌وی، ایرانیان در پایتخت و بسیاری از شهرها و شهرستانها، برای بزرگداشت سی و چهارمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی سال 1357(1979) که به حاکمیت رژیم تحت حمایت آمریکا شاه پایان داد، راهپیمایی کردند.

به همین مناسب پرس تی وی مصاحبه ای را با بودوفسکی تحلیل گر سیاسی عضو سابق کنگره و ستون نویس روزنامه هیل واشنگتن و هافنیگتون پست انجام داده که شروع آن از این قرار است:

پرس تی وی: وقتی ما به انقلابهای اخیر نگاه می کنیم، به انقلاب مصر، تونس، یمن و مشکلاتی که مردم در مسیر انقلاب خود دارند و اگر همان نگاه را به ایران 34 سال پیش داشته باشیم که دو سال بعد از پیروزی انقلاب ایران درگیر جنگ تحمیلی شد آیا می توان در مورد قدرت آن انقلاب سخن گفت که توانست باقی بماند و باتمام این فشارهایی که برا یران تحمیل کردند دوام بیاورد؟

بودوفسکی- من فکر می کنم مردم ایران و سراسر جهان درگیر فرایند دموکراسی بیشتر آزادی بیشتر امید و صلح بیشتر هستند و بله ایران در 34 سال گذشته قدرت خود را نشان داده من امیدوارم 34 سال آینده صلح بیشتر دموکراسی بیشتر و سعادت بیشتر و نوعی همزیستی با تمام همسایگان را برای ایران در پی داشته باشد؛ همانطور که امیدوارم ایالات متحده با ایران و تمام همسایگان و کشورهای سراسر جهان همزیستی داشته باشد. من از حامیان بزرگ جوانان میدان التحریر مصر و تمام منطقه بودم و ستونی را تحت عنوان جنگ خاورمیانه و صلح نوشتم و از تمام کشورهای درحال توسعه و چین و روسیه و ایالات متحده و اروپا خواستم تا با همدیگر طرحی را برای ارتقا اقتصادی کشورهای خاورمیانه تهیه کنند تا این کشورها یکدیگر به صلح برسند بنابر این ما می توانیم تمام تلاش خود را به صورت پول و نیروی انسانی و انرژی صرف کنیم تا زندگی را برای همه مردم از قدس گرفته تا امان و قاهره بهتر سازیم و واقعاً راهی را پیدا کنیم که همه این جنبش ها به هم پیوندند و صلح و زندگی بهتر را به ارمغان بیاورند ما باید در تمام این کشورها راهی را پیدا کنیم که به تنفس از یکدیگر پایان داده و به یکدیگر کمک کنیم تا زندگی بهتری بخصوص برای جوانان و زنان حاضر در قلب جنبش های بهار عربی(بيداري اسلامي) به وجود آوریم.

بنابراین من امیدوارم که ایران در 34 سال آینده و 34 هفته آینده بتواند حتی نقش بزرگ تری در تلاش های سازنده در جهت صلح و ثبات به جای جنگ و نفرت داشته باشد.

پرس تی وی- اکنون وقتی به کل این وضعیت در 34 سال گذشته فکر می کنیم ما می دانیم که ایران واشنگتن از همان ابتدا در دو طرف زمین قرار گرفته اند چرا این طور شد؟ و بعد می دانیم که اکنون پیشنهاداتی در مورد مذاکره مطرح شده این می خواهم در این خصوص هم توضیح بدهید.

بودوفسکی-من فکر می کنم که خاورمیانه پر از فرهنگ هایی است که هم مذهبی و مذهبی اند و هم مدنی همه آنها فرهنگ های متفاوتی هستند اختلافات روشنی میان ایالات متحده و جهان غرب با ایران و تمام کشورهای خاورمیانه وجود دارد.

آنچه که من می خواهم در مورد آینده بگویم این است که باراک اوباما به زودی از طریق سازمان ملل متحد و دیگر کشورها تلاش هایی را برای کنترل تسلیحات بین المللی اعلام خواهند کرد.

مناقشه هسته ای بین ایران و آمریکا فقط بخشی از یک مسئله هسته ای بزرگتر است که در آن هزاران و ده ها هزار سلاح در روسیه، چین و آمریکا یکدیگر را هدف گرفته اند وقتی من دولت کار می کردم گزارش های محرمانه ای در مورد پایان جهان دریافت کردم و این که اگر آمریکا و شوروی با تسلیحات هسته ای همدیگر و جهان را نابود کنند چه اتفاقی می افتد.

امیدوارم اوباما تلاش های جهانی بیشنری را در مورد کنترل تسلیحات انجام دهد اختلافات میان ایران و آمریکا از طریق مذاکره به نحوی حل شود که مورد رضایت دو طرف باشد و همانطور که قبلاً گفتم همه دولت های سراسر جهان ازجمله ایران، آمریکا و دیگر کشورها پول خود را صرف کمک به فقرا، بیکاران، زنان و کودکان کنند نه صرف نابودی یکدیگر بنابراین امیدوارم بتوانم راهی را پیدا کنم که سلاح های سراسر جهان را کنترل کنیم.

پرس تی وی- شما ابراز امیدواری کردید که روابط میان ایران و آمریکا بهبود یابد آیا ایالات متحده مایل، خواهان و قادر است که به حاکمیت جمهوری اسلامی به عنوان کشور مستقل احترام بگذارد؟

بودوفسکی-قطعاً بله من فکر می کنم اگر در مورد مسئله هسته ای توافقنامه ای امضا شود من معتقدم تحریم ها فوراً لغو خواهد شد و من معتقدم می توان به این توافق دست یافت اگر ایران و آمریکا در مورد مسئله هسته ای با هم به توافق برسند هیچ تردیدی در مورد احترام آمریکا به ایران وجود نخواهد داشت.

پرس تی وی- اینکه آمریکا فعالانه بر سر راه پیشرفت ایران ایجاد اختلال و سنگ اندازی می کند همانطور که ما در همه حوزه ها شاهد بوده ایم نظر شما در این‌باره چیست؟ آیا این کارها را تعهدی انجام می دهد یا نه؟

بودوفسکی- در این مقطع ممکن است گفته شود این کارها عمداً صورت می گیرد به خاطر این که اختلافات بسیار زیادی بین دولت های ما وجود دارد.

پرس تی وی- اما ما در مورد کشورهای مستقل صحبت می کنیم و کشورها حق دارند در مورد مسیری که می خواهند طی کنند خود تصمیم بگیرند پس آمریکا چه حقی دارد که در مسیر پیشرفت کشور دیگری سنگ اندازی کند آن هم به دلیل اینکه آن کشور نمی خواهد از سیاست های واشنگتن پیروی کند آیا این بدان معنی نیست که واشنگتن اصلاً به این کشور به عنوان کشوری مستقل احترام قائل نیست؟

بودوفسکی- اینجا دو مسئله متفاوت وجود دارد ما یعنی مردم آمریکا با پذیرش استقلال و حق حاکمیت مردم ایران هیچ مشکلی نداریم. رهبر ایران درست می گوید که علاوه بر مسئله هسته ای مسائل دیگری هم وجود دارد. از نظر ما اظهاراتی وجود دارد که تسلیحات هسته ای ایران به لحاظ نظری می تواند از سوی ما نشانه رفته باشد دولت ایران می گوید که آنها تسلیحات هسته ای نمی خواهند و من باور می کنم این مسئله ای به جز حق حاکمیت و استقلال است این مسئله ای است که بر هم پیمان ما، اسرائیل تأثیر می گذارد.

اگر ما این مسئله هسته ای را حل کنیم، پیشرفت بزرگی در برقراری مجدد روابط خود خواهد بود.

آنچه که اوباما اخیراً گفته درست است مردمی که زمانی دشمن ما بودند اکنون دوستان ما شده اند در مورد ایران هم مسئله صادق است البته اگر ما مسئله هسته ای را با روش دیپلماتیک حل کنیم ما نمی خواهیم حق حاکمیت یا موجودیت ایران را زیر سوال ببریم هیچ کس در آمریکا چنین چیزی را نمی خواهد.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار