یک روان‌شناس گفت: یادگیری کنترل خشم در جامعه امروزی یک ضرورت است.



به گزارش گروه استانهای باشگاه خبرنگاران
"آبس نعمتی"، گفت: همه در طول زندگی خود با موقعیت‌های خشم برانگیزی روبه‌رو شده‌اند و ناگزیر در طول زندگی با موقعیت‌هایی نیز روبه‌رو خواهند شد که افراد را خشمگین می‌کنند.

وی افزود: به نوعی خشم پاسخ طبیعی نسبت به تهدید است که انرژی لازم را در افراد ایجاد می‌کند تا بتوانند در صورتی که حق آن‌ها ضایع شود به دفاع برخیزند. تأیید این ادعا تغییرات جسمانی از قبیل افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون، جریان بیشتر خون به عضلات و... در مواقع خشمگین شدن افراد است.

این روان‌شناس، تصریح کرد: اصولاً اکثر افراد به دلیل ناآگاهی و نداشتن آموزش و مهارت‌های لازم در موقعیت‌های خشم برانگیز، به دو صورت خشمگین نشدن (فرو خوردن خشم) و یا خشمگین شدن عکس‌العمل خود را در موقعیت‌های خشم برانگیز نشان می‌دهند و کمتر کسی ویژگی‌های افراد ماهر را در این موقعیت‌ها از خود نشان می‌دهد. هر دو روش مواجهه با موقعیت‌های خشم برانگیز بهداشت و سللامت روانی افراد را به هم می‌زند. مثلاً فرو خوردن خشم در درازمدت منجر به افسردگی و تضعیف سیستم ایمنی بدن می‌شود و فرد را در معرض بیماری‌های عفونی و جسمانی قرار می‌دهد. همچنین خشمگین شدن دایمی افزایش ضربان قلب، افزایش فشارخون و افزایش فعالیت غدد درون‌ریز و بیماری‌های قلبی عروقی را به دنبال دارد.

نعمتی خاطرنشان کرد: لازم است افراد آموزش‌های لازم برای مواجهه با موقعیت‌های خشم برانگیز را یاد بگیرند و عملاً در زندگی به کار ببرند. همچنین در نظر داشته باشند که صرف آموزش دیدن و آگاهی یافتن، قادر به کنترل خشم خود نخواهند شد؛ مگر اینکه آموزش‌های خود را با تکرار و تمرین در موقعیت‌های واقعی و غیرواقعی به مهارت تبدیل کنند. همانند راننده‌ای که با تکرار و تمرین به مرور زمان به راننده ماهر تبدیل می‌شود.

وی اظهار کرد: به طور کلی افراد برای کسب مهارت در زمینه کنترل خشم و عصبانیت باید سه مرحله را در پیش بگیرند. در مرحله اول به افراد توصیه می‌شود آموزش‌هایی در زمینه خودآگاهی هیجانی کسب کنند و این نکته را به یاد داشته باشند که اگر حق با آن‌ها است، چرا عصبانی می‌شوند و اگر حق با آن‌ها نیست اصلاً حق عصبانی شدن ندارند. منظور از خودآگاهی هیجانی این است که فرد به احساسات و هیجان‌های خود در موقعیت‌های مختلف آگاهی داشته باشد. به طور مثال بداند که در حال حاضر عصبانی و خشمگین است.

نعمتی تصریح کرد: افراد این حالت خود را می توانند با گفتار درونی تشخیص دهند. مثلاً با خود بگویند که من در حال حاضر عصبانی‌ام. من هم اکنون احساس می‌کنم ناراحتم. من احساس می‌کنم خشمگینم. با گفتن جملاتی نظیر جملات فوق، اجازه نمی‌دهند که خشم کنترل آن‌ها را به دست گیرد، چرا که خشم دارای ویژگی‌های فیزیولوژیکی و عصب‌شناختی بسیار دقیقی است و به راحتی می‌تواند تفکر منطقی انسان‌ها را تحت کنترل در آورد. همچنین ذکر این نکته لازم است که ما با خودآگاهی هیجانی می‌توانیم به علت خشم خود پی ببریم.

منبع: خبرگزاری ایسنا
برچسب ها: خشم ، کنترل ، زنجان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.