این مطلب در سمینار نقش شیر در پیشگیری از ابتلاء به بیماری پوکی استخوان مطرح شد که توسط معاونت امور بهداشتی دانشگاه و با همکاری شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی با حضور جمعی از مدیران و کارشناسان سازمانهای عرصه سلامت در آمفی تئاتر مرکز آموزشی درمانی امام خمینی(ره) ارومیه برگزار شد.

به گزارش خبرنگارباشگاه خبرنگاران ارومیه در ابتدای این سمینار مهندس حق جو مدیر عامل شرکت شیر پاستوریزه پگاه آذربایجان غربی در این سمینار با بیان اینکه براساس سند چشم انداز توسعه ملی، کشورمان باید جایگاه نخست علمی و فناوری منطقه را داشته باشد، افزود: برای رسیدن به این جایگاه به انسانهای سالم که تغذیه سالم دارند نیازمندیم و شیر یک تغذیه کامل هست. وی با یادآوری اینکه تنها نصف مصرف میانگین شیر جهانی را داریم، بر لزوم پیشگیری از تولید، توزیع و مصرف شیرهای فله ای و سنتی تاکید نمود.

دکتر انتظار مهدی معاون امور بهداشتی دانشگاه سخنران دیگر سمینار با بیان اینکه شیر یکی از بهترین و کاملترین نعمات خداوندی است و بعنوان یکی از منابع غنی ویتامینها و بخصوص کلسیم بوده و عامل پیشگیری بیماریهای پوکی استخوان، قلبی عروقی و دیابت تیپ ۲می باشد افزود: شیر ۵۰درصد نیاز به ویتامین D ، سی درصد کلسیم ، ۲۰ درصد ویتامین A ، ریبوفلاوین و B۱ را تامین می کند . در حالیکه مصرف شیر در اروپا و از جمله فنلاند سالانه ۳۶۱ کیلوگرم ، سوئد ۳۵۵ کیلوگرم برای هر فرد بوده و در کشورهای همسایه ما در گرجستان ۱۵۱ کیلوگرم ، آذربایجان ۱۲۰ کیلوگرم ، ترکیه ۱۳۸ کیلوگرم مصرف سالانه هر فرد م باشد متاسفانه در کشورمان مصرف شیر سالانه هر ایرانی ۶۶ کیلوگرم می باشد و در حالی که در مصرف چای در بین ۲۰ کشور جهان هستیم ولی در مصرف شیر در بین یکصد کشور پرمصرف شیر هم قرار نداریم و لذا تولید سالانه ۷.۹ میلیون تن شیر در کشورمان باید حداقل دوبرابر افزایش یابد و بر لزوم توسعه و تجهیز صنایع شیر و تولید با تضمین کیفیت بالا همراه با فرهنگسازی مصرف شیر صنعتی تاکید کرد.

مهندس چمنی مشاور انجمن صنایع لبنی ایران با این جمله که ارزش سلامتی برابر با تمام دارایی هر فرد است سخنانش را شروع کرده و افزود: ۹۰ درصد مردم جامعه ما کمبود کلسیم و ۷۰ درصد کمبود آهن دارند و در حالیکه شیر منبع غنی کلسیم هست مصرف کمتری در بین خانواده های ایرانی دارد.وی تصریح کرد: مصرف نمک که عامل اغلب سرطانهاست در کشور ما سه برابر استاندارد جهانی مصرف دارد و اگر حتی نمک پاش ها را هم از سفره ها برداریم دو برابر میانگین استاندارد جهانی مصرف نمک داریم. در حالیکه مصرف شیر در کشور نصف میانگین استاندارد جهانی است و این در حالی است که در آیات و روایات و حتی ادبیات غنی ما اهمیت شیر توصیه شده است. مهندس چمنی در نهایت گفت: گوشت جایگزین های دیگری دارد ولی شیر هر چند فرآورده های ارزشمند دیگری دارد ولی جایگزینی ندارد و با توجه به کاهش مصرف شیر و کاهش کلسیم، بیماریهای پوکی استخوان افزایش یافته و از جمله در حال حاضر ۸ درصد جمعیت کشورمان ( بیش از ۶ میلیون نفر ) سالمند هستند که ۶۰ درصد هزینه درمانی را مصرف می کنند و نیمی از این هزینه های درمانی ناشی از مشکلات پوکی استخوان و کاهش کلسیم و یا مشکلات مرتبط با کاهش مصرف شیر می باشد.

دکتر ندا ولی زاده عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی ارومیه و فوق تخصص بیماریهای غدد دیگر سخنران این سمینار بود که در خصوص استئوپروز یا پوکی استخوان سخنرانی نموده و گفت: در حال حاضر این بیماری اپیدمی خاموش قرن نام گرفته است. وی افزود: تا ۲۵ سالگی تراکم استخوان زیاد می شود ولی پس از آن تراکم استخوان کاهش می یابد و افرادی که تعذیه مناسب و تحرک ندارند بیشتر دچار شکستگی مهره و ران می شوند و در نهایت با کاهش توانایی، زمینگیر شده و با احتمال افزایش آمبولی ریه و مشکلات قلبی عروقی مواجه می شوند.

دکتر ولی زاده مهمترین علل ابتلاء به بیماری پوکی استخوان را سن، جنس، عدم فعالیت فیزیکی، عوامل محیطی، دریافت ناکافی کلسیم یا ویتامین D، استعمال دخانیات، وزن کم و سابقه فامیلی بیان نموده و افزود: درمان پوکی استخوان درمان پر هزینه ای است و در سال ۲۰۲۰ بیش از ۶۰ بیلیون دلار هزینه درمان پوکی استخوان در جهان خواهد شد و در نهایت گفت: با مصرف شیر، سبزیجات، میوه ها و تحرک و ورزش می توان از بیماری پوکی استخوان بویژه در زنان پیشگیری کرد.

دکتر عزیزاله کمال زاده مشاور شرکت تتراپک ایران از دیگر سخنرانان سمینار مطالبی درخصوص تاثیر سوء تغذیه بر رشد کودکان و وجود الگوی غلط تغذیه و چاقی اشاره نموده و گفت: متاسفانه مصرف فست فودها که از عوامل اصلی سرطانهاست در حال افزایش هست در حالیکه ترکیب فست فودها از گوشت کم کیفیت و با ضایعات کشتارگاهی، آرد، نمک، چربی، ادویه، طعم دهنده ها، اسانس ها، نگهدارنده های مضر با همراهی نوشابه که اسید فسفریک برای پوکی استخوان دارد تشکیل شده است. وی از دیگر مشکلات فست فودها علاوه بر چاقی به افزایش خطرناک چربی کبد و بلوغ زودرس دختران و در نهایت پوکی استخوان در کنار سرطانها و بیماریهای قلبی عروقی اشاره کرد. دکتر کمال زاده افزود : شیر با ۲۰۰ ترکیب ارزشمند بیولوژیکی یک غذای کامل هست.

اخرین سخنران سمینار دکتر سکینه نوری متخصص تغذیه و رئیس گروه بهبود تغذیه معاونت امور بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بود که با بیان اهمیت امنیت غذایی گفت:

امروز تعریف امنیت غذایی عبارت است از اینکه اگر غذای کافی (کمیت ،کیفیت ،ایمن،مقبول بودن از نظر اجتماعی و فرهنگی)فراهم و در دسترس باشد و پس از استفاده موجب رضایت خاطر تمام افراد ، در تمام اوقات شود تا بتواند زندگی سالم و شادی داشته باشند. وی با بیان سه اصل فراهمی، دسترسی و بهره مندی در امر تغذیه مناسب گفت: سالانه چهل میلیون نفر در جهان در اثر گرسنگی و عواقب آن جان خود را از دست می دهند ، بیش از ۴۰ در صد مردم دنیا از کمبود ریز مغذ ی ها رنج می برند که به گرسنگی پنهان معروف است (۲ میلیارد نفر کمبود آهن ، ۱.۶ میلیارد نفر کمبود ید و ۲۳۰ میلیون نفر کمبود ویتامین آ)

و در سال ۲۰۵۰ با ۹ میلیارد نفر جمعیت جهان شاهد مشکلات اساسی در امر تغذیه در جهان خواهیم بود.

وی افزود: در کشور ما از هر ۱۰ نفر ۲ نفر کمبود دریافت انرژی داشته و چهار نفر انرژی اضافه دریافت می کنند و تنها ۴ نفر انرژی مطلوب دریافت می کنند ، از نظر دریافت ریز مغذ یها که به نوعی نماینده کیفیت الگوی مصرف غذا است ، ۵ نفر دچار کمبود هستند ، ۳ نفر اضافه دریافت داشته و فقط ۲ نفر در سطح مطلوب مصرف دارند. به عبارت دیگر ایران با چالش نا امنی غذایی در دو بعد کمی (دریافت انرژی به منظور رفع گرسنگی)و کیفی (دریافت سایر مواد مغذی علاوه بر انرژی ) روبرو است ../س

برچسب ها: کلسیم ، استخوان ، ارومیه
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.