به گزارش سرويس بين الملل باشگاه
خبرنگاران ، "حسین امیر عبداللهیان" شامگاه یکشنبه در مصاحبه اختصاصی با شبکه العالم اظهار داشت: حکومت بحرین به خوبی می داند که ایران نگاه یکسانی به بحرین و سوریه دارد؛ هم سوریه نیازمند راهکار سیاسی است و هم بحرین.
عبداللهیان در بخش دیگری از این مصاحبه تأکید کرد: ایران برای بحرین همانند سوریه طرح سیاسی دارد؛ این طرح را به طرق مختلف به حکومت بحرین منتقل کرده ایم حتی این طرح را به گروه های معارض بحرین نیز گفته ایم و امیدواریم که خشونت ها در بحرین متوقف شود و حکومت به مطالبات مسالمت آمیز و دمکراتیک مردم توجه کند، تا مردم و حکومت در یک چارچوب سیاسی بتوانند آینده کشورشان را رقم بزنند.
وی خاطرنشان کرد: لغو تابعیت ها ، سرکوب ها و کشتارها در دو سال گذشته در بحرین نه تنها بحران این کشور را حل نکرده، بلکه وضع به گونه ای شده است که برخی کشورهای غربی و مجامع بین المللی درباره وضعیت بحرین هشدار داده اند.
سناریوی قدیمی ایران هراسی در منطقهعبداللهیان درباره اتهام برخی رسانه ها به ایران مبنی بر دخالت در امور کشورهایی مانند عراق، سوریه و بحرین گفت: این سناریویی قدیمی است که دشمنان فرامنطقه ای ایران با هدف ایران هراسی و تحقق سیاست های خودشان مطرح می کنند.
عبداللهیان افزود: واقعیت این است که دشمنان ایران به کشورهای منطقه چنین القا می کنند که تشعشعات نیروگاه برق بوشهر کشورهای منطقه را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
پاسخ فنی ایران به کشورهای منطقهوی تأکید کرد: ما هم پاسخ های فنی به این کشورها دادیم، و برای اینکه به این کشورها اطمینان خاطر بدهیم، به آنها می گوییم که می توانند تیم های تخصصی خود را به نیروگاه برق بوشهر بفرستد تا از این نیروگاه بازدید کنند .
عبداللهیان ادامه داد: به عنوان مثال یکی از مقامات کشوری در حاشیه خلیج فارس می گفت که ما نگران عملی شدن تهدیدهای خارجی و وقوع جنگ در ایران و آسیب دیدن کشورهای حاشیه خلیج فارس بودیم، و مقامات نظامی ایران گاهی اوقات صریحا تهدید می کنند که اگر آمریکا و رژیم صهیونیستی به فرض محال ایران را هدف حمله قرار بدهند ، ایران فورا منافع و پایگاه های آمریکا و رژیم صهیونیستی در منطقه را هدف قرار خواهد داد و ما می ترسیدیم که موشک های ایرانی که قرار است پایگاه های رژیم صهیونیستی را هدف قرار بدهد ، با کمی اشتباه به کاخ های ما اصابت کند؛ ولی پس از اینکه ایران ماهواره در مدار زمین مستقر کرد اطمینان حاصل کردیم که اقدامات دانشمندان ایرانی، اقدامات دقیقی است.
سوریه حتی اگر سلاح شیمایی داشته باشد، استفاده نمی کندعبداللهیان گفت: خبرنگاری در مسکو از من پرسید که آیا ایران از عدم استفاده نظام بشار اسد از سلاح های شیمیائی علیه مردم سوریه مطمئن است، و من به او گفتم که نظام بشار اسد تضمین های لازم را به ایران ، روسیه و دیگر طرف ها داده که اگر چنین سلاح هایی هم داشته باشد، از آن استفاده نخواهد کرد.
دلیل استفاده از گازهای سمی و شیمیایی در بحرین چیست؟وی خاطرنشان کرد: از این خبرنگار پرسیدم که چرا گازهای سمی و شیمیایی در بحرین استفاده می شود؛ و تاکنون ده ها نفر از مردم این کشور بسیار کم جمعیت براثر استنشاق این گازها که از سوی کشورهای غربی در اختیار حکومت بحرین گذاشته شده است، شهید شده اند، و برخی هم که مقاومت زیادی داشته اند، مجروح شده اند.
معاون وزیر امورخارجه تأکید کرد: در نشستی که شورای همکاری خلیج فارس در بحرین برگزار کرد ، سناریوی مداخله ایران در امور کشورهای منطقه مطرح شد، ولی همین کشورها به خوبی می دانند که ایران هیچ مداخله ای نمی کند.
ایران در امور بحرین دخالت نمی کندوی ادامه داد: کشورهای منطقه از جمله حکومت بحرین می دانند که ایران در امور بحرین دخالت نمی کند و اگر دخالت می کرد ، امروز وضعیت بحرین وضعیت دیگری بود.
عبداللهیان تأکید کرد: راهبرد ایران حتی در حوزه دفاعی، حمایت از کشورهای همسایه و صیانت از امنیت منطقه است؛ و چیزی غیر از این در سیاست ایران وجود ندارد.
عبدللهیان گفت: ایران بهترین دوست کشورهای منطقه بوده و خواهد ماند.
عبداللهیان اظهار داشت: بحرین نیازمند راهکار سیاسی است؛ ما از بی توجی حکومت بحرین به مطالبات مردم در این دو سال گذشته، انحلال مجلس قانونی و مشروع بحرین و لغو تابعیت برخی از نمایندگان و ارسال تجهیزات جنگی و اعزام نیروهای نظامی یک کشور همسایه به بحرین و متعاقباً پیچیده تر شدن وضعیت این کشور متأسف هستیم.
عبداللهیان افزود: ما از اینکه می بینیم حضور نظامی یک کشور همسایه در بحرین باعث خدشه دار شدن استقلال ، حاکمیت و تمامیت ارضی این کشور شده، نگران هستیم؛ و آرزو می کنیم که بحرین استقلال ، حاکمیت و تمامیت ارضی خود را توسط حکومت ، مردم و پارلمان این کشور بازیابد.
سفر وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران به مصرعبداللهیان درباره سفر "علی اکبر صالحی" وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران به مصر گفت: آقای دکتر صالحی در چارچوب توجه ایران به قاره آفریقا این هفته به مصر سفر می کند. سفر وی از کشور بنین شروع شد؛ و صالحی فردا در تحلیف رئیس جمهوری کشور غنا شرکت می کند؛ سپس وی راهی بورکینافاسو خواهد شد و در نهایت به مصر سفر خواهد کرد.
عبداللهیان افزود: صالحی در قاهره درباره مناسبات دو جانبه و تحولات منطقه ای از جمله سوریه بحث و تبادل نظر خواهد کرد، و پیش بینی می شود که با محمد مرسی رئیس جمهور مصر نیز دیدار کند.
سوریه دو راهکار بیشتر ندارد
معاون وزیر امورخارجه جمهوری اسلامی ایران با تأکید بر ضرورت حمایت از طرح رئیس جمهور سوریه گفت؛ سوریه فقط 2 راهکار دارد، یکی تداوم وضعیت موجود و دیگری گفت و گو و حل سیاسی.
وی اظهار داشت: معتقديم كه اين ابتكار آقاي بشار اسد شايسته حمايت هاي منطقه اي و بين المللي است؛ به هرحال سوريه دو راهكار بيشتر ندارد؛ راهكار اول تداوم وضعیت موجود و راهكار دوم گفت وگو و حل سياسي است.
عبداللهیان طرح بشار اسد را در سایه برقراری نوعی ثبات و امنیت نسبی در این کشور طی هفته های اخیر، گامی مهم توصیف کرد و گفت: با همكاري مشترك دولت سوریه و نيروهاي مردمي در جنگ با گروههای تروریستی، در هفته هاي اخير وضعیت سوریه به نفع حكومت و مردم سوريه شكل گرفت.
طرح 3 مرحله ای بشار اسد کاملا سوری استوی افزود: اين طرح كاملا سوري است، اما قبل از آن مقامات سوريه تلاش كردند در رايزني با روسيه ، چين و ايران ايده كلي خود را ارایه و ديدگاههاي تكميلي را به آن اضافه كنند.
عبداللهیان تأکید کرد: اين اقدام آقاي بشار اسد و طرحي كه به نظر مي رسد جامع باشد، به توقف خشونت ها در سوريه كمك می كند و به عنوان محور و مبناي اصلي و مورد اتفاق طرفها قرار خواهد گرفت.
عبداللهیان اظهار داشت: طرح بشار اسد می تواند به تحقق آرزوها و اهداف ملت سوريه به صورت دمکراتیک کمک کند.
معاون وزیر امورخارجه خاطرنشان کرد: تشكيل دولتی جديد در سوريه بر مبناي قانون اساسي جديد كه به همه پرسي همه مردم گذاشته خواهد شد، يكي از نكات مورد توجه در اين طرح است .
عبداللهیان توقف اقدامات تروریستی علیه مردم سوریه و کنترل مرزها را در عملی شدن این طرح 3 مرحله ای مؤثر دانست و گفت: معارضۀ واقعي سوريه که میان مردم این کشور پایگاه دارند صرفا به راهكار سياسي معتقدند و گزينه كشتار و ويراني سوريه را به شدت رد مي كنند.
وی افزود: بخش دیگری از معارضه مسلح عمدتا گروه هاي تروريستي هستند كه يا ازخارج وارد شده اند يا برخي كشورها آنها را هماهنگ و مسلح كرده اند .
مردم سوریه از بشار اسد حمایت می کنندمعاون وزیر امورخارجه سوریه گفت: بشار اسد همواره تاكيد كرده، به دنبال اين نيست كه رئيس جمهور یا پادشاه مادام العمر سوريه باشد .. اما وی که با انتخاب مردم وارد عرصه سیاسی سوریه شده، تا سال 2014 رئيس جمهور قانوني این کشور است.
عبداللهیان خاطرنشان کرد: در 2014 و همزمان با پايان رياست جمهوري وي، در صورتي كه قانون اساسي جديد به او اجازه دهد كه بيش از دو دوره رئيس جمهور بماند؛ مي تواند امكان نامزدي داشته باشد.
عبداللهیان تأکید کرد: در ملاقاتي كه اخيرا با يكي از انديشمندان بزرگ عرب داشتم مي گفت، با شناختي كه از وضعيت داخلي سوريه دارد، با وجود شرايط سخت در اين كشور، اگر انتخابات رياست جمهوري برگزار شود بشار اسد شانس زيادي خواهد داشت.
وی ادامه داد: ما به آنچه كه مردم سوريه در روندي دموكراتيك طبق قانون اساسي جديد خود تاييد کنند، احترام خواهيم گذاشت؛ چه اين تصميم براي ادامه كار بشار اسد باشد، و چه منجر به انتخاب فرد جديدي شود.
طرح سوریه قبلا در تهران بررسی شده بودعبداللهیان درباره گفت و گوهای "فیصل المقداد" معاون وزیر امورخارجه سوریه در ایران گفت: در این گفت و گوها ما آخرين مناسبات دوجانبه را بررسي کردیم و آخرين تحولات ميداني سوريه را مورد بحث و تبادل نظر قرار داديم؛ نكته مهم در اين گفتگو ها اين بود كه محتوا و چگونگی تحقق طرح سياسي سوريه كه امروز توسط آقاي بشار اسد مطرح شد، از اولين ساعات ورود فیصل المقداد به تهران به صورت مفصل مورد بحث و بررسی قرار گرفت؛ كه به نظر ما طرح سياسي كاملي براي آينده سوريه خواهد بود.
تفاوت دیدگاه ایران و ترکیه درباره سوریهعبداللهیان در خصوص طرح ترکیه درباره سوریه گفت: ما به طور مستمر با برادران مان در ترکیه درباره بحران سوریه رایزنی و گفتگو می کنیم .
وی افزود: روابط ایران و ترکیه راهبردی است؛ ولی ما با ترکیه درخصوص بحران سوریه تفاوت دیدگاه و یا به عبارت دیگر اختلاف دیدگاه داریم.
عبداللهیان تأکید کرد: حدود 70 درصد از مفاد طرح ترکیه درخصوص بحران سوریه با طرح ایران مشترک است؛ اما تفاوت در اینست که ما معتقدیم در پایان فرایند سیاسی رأی مردم سوریه تعیین کننده آینده سیاسی این کشور است، اما برادران ما در ترکیه بر این نکته اصرار می کنند که بشار اسد در ابتدای فرایند سیاسی حتی قبل از توقف خشونت باید از قدرت کناره گیری کند.
وی افزود: این ایده از هفته اول آغاز درگیری ها در سوریه توسط طرف هایی مانند ترکیه و قطر دنبال می شد.
نگرانی از انتخاب دوباره بشار اسد در سوریهعبداللهیان ادامه داد: برخی طرف ها اصرار می کنند که ابتدا بشار اسد باید از قدرت کناره گیری کند بعد به امور دیگر پرداخته شود چون این طرف ها می دانند که اگر بشار اسد برای انتخابات ریاست جمهوری نامزد شود ، رأی می آورد و چون اطمینان دارند که بشار اسد دارای پایگاه مردمی است ، به همین دلیل اصرار می کنند که وی باید همین امروز از قدرت کناره گیری کند .
عبداللهیان تأکید کرد: طرف های خارجی از ترس رأی آوردن بشار اسد در انتخابات تأکید می کنند که وی باید از قدرت کناره گیری کند، ولی ما معتقدیم که انتخاب رئیس جمهوری باید به مردم واگذار شود و قانون اساسی سوریه این مساله را روشن کند که آیا بشار اسد یا هر کس دیگری می تواند بیش از یک دوره یا دو دوره رئیس جمهور باشد یا نه که بشار اسد و کشورهای دارای نظام دمکراتیک این موضوع را قبول دارند .