به گزارش
سرويس اقتصادي باشگاه خبرنگاران، ميدان گازي سراجه قم پيش از اين به عنوان يک ميدان گازي وظيفه تامين بخشي از گاز کشور را بر عهده داشت که با به پايان رسيدن ذخيره گازي ، عمليات تبديل آن بـه يک مخزن براي ذخيره گاز کشور در مواقع ضروري آغاز شد.
با بهرهبرداري از مخزن ذخيرهسازي گاز سراجه قم ايران نخستين کشور در منطقه است که داراي مخزن ذخيرهسازي گاز ميشود.
طرح تبديل ميدان گازي سراجه قم به مخزن ذخيره سازي با هدف کنترل نوسان توليد و جبران کمبود گاز در ماههاي سرد سال انجام شده است.
با اجراي اين طـرح گـاز توليدي از ميدانهاي جنوب کشور در ماههاي گرم سال روزانـه به ميزان هفت و سه دهم ميليون مترمـکعب به مخزن سـراجه قـم تـزريق و ذخيره در روزهاي سرد سال روزانه نه و هفت دهم ميليون مترمکعب به خطوط سراسري تزريق ميشود.
مخزن سراجه در 40 کيلومتري شهرستان قم واقع شده است و از جمله مخازن هيدروکربوري تخليه شده به شمار ميشود که به علت نزديک بودن به مناطق پرمصرف از موقعيت راهبردي مناسبي برخوردار است.
مديرعامل شرکت ذخيره سازي گاز طبيعي کشور گفت : تزريق گاز به مخزن گازي ميدان سراجه از بهمنپارسال آغاز شد و تاکنون750 ميليون متر مکعب گاز در اين مخزن ذخيره شده است.
سامي وند هزينه اجراي اين طرح را بيش از 220 ميليارد تومان اعلام کرد.
وي گفت : با توجه به اينکه به طور معمول بايد بين 12 تا 14 درصد از توليد گاز خود را ذخيـره کنـد تا در روزهاي سرد سال با مشکل کمبود گاز مواجه نباشد در برنامه پنجم توسعه کشور مقرر شده است که روزانه 110 ميليون متر مکعب گاز طبيعي در کشور ذخيره شود.
از آنجايي که تا پايان سال 1393 توليد گاز ايران به روزانه بيش از يک ميليارد متر مکعب افزايش پيدا ميکند اين مقدار گاز بايد در چهار مخزن ذخيره سازي سراجه قم ، شوريجه ، گنبد نمکي کاشان و يورتشاي ورامين ذخيره شود.
براساس برنامه از مجموع 110 ميليون متر مکعب گاز 30 ميليون متر مکعب در مخزن سراجه ،40 ميليون متر مکعب در مخزن شوريجه و در مجموع 40 ميليون متر مکعب در مخزنهاي گنبد نمکي و يورتشاي ورامين ذخيره خواهد شد.
ذخيره سازي گاز در مخزنهاي هيدروکربوري در حالي است که پيش از اين ايران گاز طبيعي خود را در خطوط لوله انتقال گاز ذخيره ميکرد.
بيش از80 درصد اقلام و تجهيزات پالايشگاهي مربوط به طرح ذخيره سازي گاز مخزن سراجه قم بدست متخصصان ايراني بومي سازي شده است.
طرح ذخيره سازي گاز سراجه از جمله طرحهاي ملي است که با اختصاص بودجه ويژه به آن به پايان رسيده است.
ميـدان گازي سراجه در سال 1337 کشف شد و ميزان گاز آن 340 ميـليـارد فوت مکعب برآورد شده بود./عب