به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، وبلاگ
هم اندیشی دینی در جدیدترین نوشته خود اینگونه آورده است:
زن و شوهر جوان در ابتدای زندگی، تجربهای از این فضا ندارند و نمی توان توقع داشت که از ابتدا همانند افراد با تجربه رفتار کنند. توجه به این مسأله موجب میشود تا زن و شوهر در ابتدای زندگی سطح انتظار خود را از طرف مقابل پایینتر آورند و در مقابل اشکالات یکدیگر با سعهی صدر بهتری رفتار نمایند.
مقایسه کردن همسر با دیگران، سرزنش و تحقیر همسر، زیر سؤال بردن فرهنگ و آداب رسوم خانوادگی وی، همگی از اموری هستند که موجب پیچیدهتر شدن مشکلات زندگی و ماندگاری اصل مشکل در خانواده میگردد.
همسر شما هر اشتباهی داشته باشد، بالأخره ویژگیهای مثبت و قابل تحصین زیادی هم دارد. حتی برخی از ویژگیهای مثبت او ممکن است منحصر به فرد باشد و اطرافیان شما از آن بیبهره باشند. سعی کنید ویژگیهای ممتاز همسرتان را در ویترین ذهنی خود قرار دهید و به آنها بیندیشید. از خداوند به خاطر داشتن چنین همسری تشکر کنید و نگرشی مثبت و امیدوارانه به وی داشته باشید. حتی گاهی اوقات ویژگیهای مثبت همسرتان را با او بازگو نمایید و از زحمات او تشکر و قدردانی نمایید. این کار موجب میشود تا همسر شما احساس شخصیت و کرامت نفس داشته باشد و با نیرو و انگیزهای که به وی دادهاید، با آرامش و نشاط به وظایف فردی و خانوادگی خود عمل نماید. در چنین بستری میتوانید نقصهای همسر را با وی در میان بگذارید و به او اطمینان دهید که با انرژی و توانی که در او میبیند، میتواند به راحتی آنها را برطرف نماید.
«امید به لطف خدای متعال»، «صبر و شکیبایی» و «تکریم شخصیتی همسر» از مهمترین عناوینی هستند که میتوانند فضای زندگی را سرشار از محبت و آرامش نمایند. با این سه عنوان میتوان به تدریج اشکالات و نقصهای رفتاری همسر را از بین برد و روز به روز تجربیات بهتری کسب نمود.
پیامبر اکرم (صلیاللهعلیهوآله) میفرماید: «هرگاه خداوند، خانوادهای را دوست بدارد، مدارا و ملایمت را وارد آن خانواده میکند».[1]
آقایی میگفت: همسرم اشتباهات رفتاری غیر قابل تحمّلی دارد و به هیچ وجه حاضر به پذیرفتن آنها نیست. او در «نوع خانهداری»، «پخت غذا»، «مهمان نوازی» و «رعایت آداب و رسوم اجتماعی» اشکالاتی دارد و هر چه در این رابطه به گفتگو مینشینیم، یا سکوت میکند و یا اینکه با لجبازی روی اشتباهش اصرار میورزد و حاضر به پذیرش آنها نیست.
در گفتگو با این آقا متوجه شدم که لجبازی خانم، به نوع واکنش و اعتراض همسرش برمیگردد. در واقع لجاجت خانم، لجاجتی ابتدایی نبود، بلکه لجاجت وی واکنشی و در مقام دفاع از شخصیت خویشتن بوده است. این آقا به جای رعایت اصول ذکر شده در تذکر به همسر، شخصیت وی را زیر سؤال میبرد. برخی از اعضای خانوادهی خویش را به رخ همسرش میکشید و میگفت که باید زندگی و خانهداری را از آنها بیاموزد. آداب و رسوم خانوادگی همسرش را به استهزاء میگرفت و در یک کلام همسر خود را تحقیر میکرد.
وقتی خانم با چنین رفتاری مواجه میشد با خود گمان میکرد که پذیرش اشکالهای رفتاری خویش به معنای پذیرش تمام تحقیرهای همسر است. روی همین اساس حاضر به پذیرش اشکالات خود نبود. از طرفی رفتار سرزنشی مرد موجب شده بود تا خانم نگرش خوبی نسبت به خانوادهی همسرش نداشته باشد و در رفت و آمد با آنها خود را ضعیف و تحقیر شده میدید، روی همین اساس از رفت و آمد با آنها هم خودداری میکرد.
ذکر چند نکته:
نکتهی1: هر چند که این مثال در رابطه با تذکر ناصحیح آقا به همسر خود بود. اما نمونههای این مثال در مورد تذکر ناصحیح خانم به همسر خود هم وجود دارد. برخی از خانمها هم در مواجهه با اشتباهات همسر خود به گونهای تحقیر آمیز رفتار میکنند که موجب بروز لجاجت، کینه و حسادت در همسر خویش میشوند. حتی برخی از خانمها همسر خود را با یکی از آشنایان نامحرم مقایسه میکنند و از همسرشان میخواهند همانند او باشد (!!!) این شیوه از تذکر آنچنان نادرست است که موجب برانگیخته شدن غیرت مرد و تحریک وی شده و موجب بروز مشکلات خاصی میشود.
نکتهی2: ذکر این مثال هرگز به معنای پذیرش این نوع رفتار واکنشی در طرف مقابل نیست. اگر همسر شما راه اشتباهی را در گوشزد کردن اشتباهات شما در پیش گرفت، شما خویشتن داری کنید و ضمن قبول اشتباهات رفتاری خویشتن و کنار گذاشتن آنها، با اتکاء به لطف و رحمت الهی به آیندهی بهتری بیندیشید. شیوهی ناصحیح تذکر همسر خود را از موضع بلاتکلیفی و سردرگمی وی تلقی کنید و سعی کنید با فکر نکردن به پیامهای منفی صحبتهای وی بار حاصل از گفتههای او را بر دوش خود کم کنید و انرژی خود را صرف کسب تجربهی بهتر و محبت به همسر خویش نمایید. انشاء الله.
نکتهی3: همانگونه که زیادهروی در بیان اشکالات همسر مشکلساز است، زیاده روی در بیان ویژگیهای او نیز خالی از آفت نمیباشد. وقتی در بیان خوبیها زیادهروی کردید ممکن است همسر شما مبتلا به خود بزرگبینی شود و در دام غرور گرفتار شود. یکی دیگر از مشکلات تملق این است که طرف مقابل حرف شما را از موضعی احساسی میبیند و حساب خاصی روی آن باز نمیکند. امیرالمؤمنین (علیهالسلام) میفرماید: «إذا مَدَحتَ فَاختَصِر، إذَا ذَمَمتَ فَاقتَصِر؛ وقتی ستودی مختصر کن و هر گاه نکوهش کردی کوتاه کن»[2]
نکتهی4: هر چند که تذکر و راهنمایی کریمانه کار مفید و راهگشایی است اما توجه داشته باشید که این تذکر، با دخالت بیجا و بیمورد تفاوت دارد. برخی از آقایان با دستاویز قرار دادن اصل تذکر و راهنمایی همسر، حتی در جزئیترین، و پیش پا افتادهترین حیطههای مدیریتی خانم هم ورود پیدا میکنند، تا جایی که خانم احساس میکند که هیچ اراده و اختیاری از خود ندارد و هر کاری که انجام میدهد نگاه کاوشگر همسرش را به دنبال آن میبیند!
نکتهی5: تذکر باید عالمانه و آگاهانه باشد. همان گونه که عرض شد زوج جوان در ابتدای کار تجربهی خوبی نسبت به زندگی مشترک ندارند. بسیار اتفاق میافتد که شخصی به همسرش تذکر میدهد و از او میخواهد کاری را ترک کند و حال آنکه انجام این کار هیچ اشکالی ندارد و بلکه این کار به روحیات خاص زن و مرد برمیگردد و بازگشت تذکر هم به درک نکردن روحیهی طرف مقابل است.
نکتهی6: برخی از رفتارها از جهت شرع و عرف مورد مذمت نیست و صرفا به سلیقهی شخصی افراد برمیگردد. تذکر نباید به گونهای باشد که سلیقهی شخصی همسر خود را زیر سؤال ببرید. برخی از افراد تلاش دارند تا لزوما سلیقهی شخصی خود را در خانه حکمفرما کنند و احترامی برای سلیقهی همسر خود قائل نباشند! اصرار بر این کار و نادیده گرفتن سلیقهی همسر، نوعی خودخواهی و خودمحوری است که باید از آن اجتناب کرد.
نکتهی7: تذکر باید منصفانه باشد. گاهی اوقات اطرافیان، انتظارات نابجایی از همسر شما دارند و میل دارند تا برآورده شدن آن انتظارات، چهرهی همسرتان را نزد شما تخریب کنند. در این صورت مراقب باشید که ضمن تشنج زدایی و برطرف کردن سوء تفاهمها، به خاطر این جوسازیها منفی، در حق همسرتان اجحاف نکنید و با تذکرهای غیر منصفانه همسرتان را تحت فشار روانی قرار ندهید.