در ابتدای بحث، سمیعیاصفهانی، عضو هیئت علمی گروه علوم سیاسی این دانشگاه به تبیین الگوهای توسعه در جوامع غربی پرداخت و سیر تحولات، رشد و توسعه در اروپا را مورد تحلیل و بررسی قرار داد.
در این نشست مکاتبی چون نوسازی جدید و قدیم، مکتب کمونیسم، لیبرالیسم و نئولیبرالیسم عمده مکاتب غربی بودند که مورد بررسی قرار گرفتند.
در ادامه محمدی عضو هیئت علمی گروه الهیات دانشگاه یاسوج از زاویه نقد الگوهای غربی، بر این موضوع تأکید کرد که پایههای اندیشهورزی در غرب بر اساس اومانیسم و سکولاریزم و کاپیتالیسم قرار دارد، از این رو چنین مقولاتی نمیتواند رستگاری دنیوی و اخروی برای جامعه اسلامی به ارمغان آورد.
در مبحث بعدی سمیعیاصفهانی به تبیین مؤلفههای ایرانی بودن الگو پرداخت.
وی با اشاره به این مسئله که دانشمندان ایرانی الگوی اسلامی ایرانی را به دست میآورند و همچنین در این الگو ویژگیهای منحصر به فرد جامعه ایرانی چون تاریخ کهن، فرهنگ غنی و متنوع، سرزمینی پهناور با ذخایر طبیعی گوناگون، جمعیتی جوان و با استعداد، اقوام مختلف و خرده فرهنگهای گوناگون در نظر گرفته خواهد شد، تصریح کرد: این اوصاف، ایرانی بودن الگو را هر چه بیشتر نشان میدهد.
در ادامه دکتر محمدی، وصف اسلامی بودن را محور و پایه تدوین این الگو ذکر کرد و ابتنای برنامههای کشور را بر اساس مبانی معرفتشناسی و هستیشناسی اسلامی در چارچوب حقوق و اخلاق اسلامی دانست.
وی ابتنا و قراردادن اصول اسلامی را موجب تفاوت در الگوی پیشرفت در ترسیم وضعیت مطلوب انسان و جامعه انسانی قلمداد کرد.
گفتنی است، در قسمت پایانی با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره تقسیمبندی الگوی اسلامی ایرانی پیشرفت به چهار عرصه زندگی، تفکر، علم و معنویت، هر یک از کارشناسان حاضر در بحث، جنبههای مختلف از این چهار مقوله را تبیین کردند.
دکتر سمیعی اصفهانی حوزه زندگی را شامل سه بخش مهم عدالت، امنیت و رفاه دانست و تحقق آن را منوط به تشکیل حکومت اسلامی بیان کرد و همچنین در عرصه علم با اشاره به ضرورت و تأکید اسلام بر علمآموزی، یکی از عرصههای زندگی بشری را دانشورزی و علمآموزی به شمار آورد./ج1