در پایان اجلاس دو روزه جهانی اساتید دانشگاه‌ها و بیداری اسلامی، بیانیه پایانی اجلاس توسط «سعید ابونعاسه» از جنبش جهاد اسلامی قرائت شد.

به گزارش خبرنگار سیاست خارجی باشگاه خبرنگاران؛ در پایان اجلاس دو روزه اساتید جهان اسلام و بیداری اسلامی، بیانیه پایانی اجلاس توسط «سعید ابونعاسه» از  جنبش جهاد اسلامی قرائت شد.

متن کامل بیانیه به شرح زیر است:

 

بسم الله الرحمن الرحیم

بیانیه پایانی اجلاس جهانی اساتید دانشگاه‌ها و بیداری اسلامی

 

نخستین اجلاس اساتید دانشگاه‌ها تحت عنوان بیداری اسلامی، پیشرفت، عدالت و مردم‌سالاری دینی در روزهای ٢٦- ٢٥ محرم ١٤٣٤هجری قمری برابر با ٢١-٢٠ آذر ماه١٣٩١ هجری شمسی و مطابق با ١١- ١٠سامبر ٢٠١٢ میلادی با حضور بیش از ٥٠٠ نفر ازاندیشمندان و اساتید مسلمان و فعال دانشگاه‌ها در عرصه بیداری اسلامی، از سراسر جهان در تهران برگزار شد و طی آن آخرین تحولات جهان اسلام و فلسطین، چالش‌ها و چشم‌انداز جنبش بیداری اسلامی و همچنین نقش و رسالت اساتید مسلمان مورد بررسی و تبادل نظر قرار گرفت. اجلاس از بیانات روشنگر و راهگشای حضرت آیت‌الله العظمی خامنه‌ای (مدظله العالی) رهبر معظم انقلاب اسلامی بهره‌مند گردید و شرکت‌کنندگان در جلسات عمومی و تخصصی، به تبادل نظر و طرح دیدگاه‌ها و ارائه پیشنهادها پرداختند.

در این اجلاس کمیسیون‌های پنج‌گانه تخصصی به شرح زیر تشکیل گردید :

کمیسیون شماره ١ : بیداری اسلامی و تغییر روابط قدرت در جهان معاصر

— کمیسیون شماره 2: بیداری اسلامی و حکومت‌داری مبتنی بر مردم سالاری دینی

— کمیسیون شماره 3: بیداری اسلامی، پیشرفت، عدالت اجتماعی و مدیریت اقتصادی

— کمیسیون شماره 4: ظرفیت‌های علمی، نظریه‌پردازی و رسالت اساتید در بیداری اسلامی

— کمیسیون شماره 5: آسیب‌شناسی، تهدیدها و فرصت‌های بیداری اسلامی

 

شرکت‌کنندگان ضمن ابراز خرسندی از توفیقات جنبش بیداری اسلامی و توجه به فرصت‌ها و چالش‌های پیش‌رو، در نشست های  عمومی و کمیسیون های تخصصی بر موارد زیرتوافق و تاکید نمودند:

1) بیداری اسلامی ریشه در اسلام ناب و حضورآحاد مردم داشته و بی‌گمان یکی از آیات الهی و دلیل آشکاری بر تحقق این وعده الهی است که" ان الارض یرثها عبادی الصالحون" ارمغان این نهضت بزرگ و جهانی برای مسلمانان عزت، خودآگاهی و خود باوری و پیام آن برای تمامی بشریت توجه به کرامت انسانی، اخلاق، معنویت و ترویج آزادگی است.

2) پدیده مبارک و غرورافرین بیداری اسلامی در سال‌های اخیر محصول تلاش تمامی مجاهدان ؛ مصلحان و اندیشمندان مسلمان، به ویژه احیاگر بزرگ معاصر امام خمینی‌(ره)، است که در دو قرن گذشته در برابر امواج سهمگین اندیشه‌ها و ایدئولوژی‌های وارداتی و سلطه بیگانگان مقاومت کرده و با تکیه بر هویت اصیل اسلامی خویش و تاکید بر نقش دین در عرصه‌های علمی، فرهنگی و سیاسی با کوشش‌های خستگی ناپذیر و بذل جان و مال خود نهال دین را آبیاری نمودند.

3) موفقیت‌های چشمگیر مسلمانان در نقاط مختلف جهان اسلام عملاً ساختار ناعادلانه قدرت در سطح جهانی را با چالش‌های اساسی مواجه کرده و امت اسلامی را در آستانه ورود به مرحله تازه‌ای از حیات سیاسی و اجتماعی  قرار داده است. اتحاد و همبستگی همه مسلمانان در شرایط کنونی و اعتصام آنها به حبل متین الهی بدون تردید موجب تضعیف هرچه بیشتر قدرت‌های استکباری و تغییر موازنه قدرت بین‌المللی به نفع امت اسلامی خواهد شد.

4) نهضت عظیم بیداری اسلامی در کنار نفی استبداد داخلی، ساختار مبتنی بر سلطه‌جویی و قدرت‌طلبی در سطح بین‌المللی را یکی از مهمترین موانع صلح و عدالت جهانی تلقی کرده و بر این باور است که تنها راه تحقق صلح و عدالت جهانی بازگشت به تعالیم انبیاء الهی ؛ احترام به نقش مردم و نفی سلطه پذیری است .

5) مسئله فلسطین موضوع اساسی جهان اسلام است و ظلم‌هایی که رژیم غاصب صهیونیستی تحت حمایت قدرت‌های غربی بر این ملت مظلوم روا داشته است، دلیل آشکاری بر بطلان اندیشه‌ها و ادعاهای فریب‌کارانه قدرت‌هایی است که با شعار حمایت از حقوق بشر و مردم‌سالاری در پی منافع منطقه‌ای و جهانی خویش هستند. ملت مسلمان فلسطین ضمن مقابله با هرگونه حرکت سازشکارانه تادستیابی به تمام حقوق حقه خویش و حاکمیت بر تمامی سرزمین فلسطین از بحر تا نهر به مقاومت همه جانبه ادامه خواهد داد . شرکت‌کنندگان در اجلاس با ستایش وتقدیر ازایستادگی دلیرانه مردم فلسطین و مقاومت در غزه که الگوی موفقی را در نبرد با اشغالگران صهیونیست به نمایش گذاشتند و محکوم نمودن جنایت‌های وحشیانه رژیم غاصب صهیونیستی، از همه مسلمانان و به ویژه دولت‌های اسلامی می‌خواهند به یاری مردم مسلمان غزه شتافته و از تمامی تلاش‌ها و ابزارهای ممکن برای جلوگیری از این تجاوزهای وحشیانه به سرزمین‌های اسلامی بهره بگیرند.

6) استکبارجهانی و صهیونیسم بین‌الملل با کینه ورزی تاریخی نسبت به اسلام و همزمان با گسترش بیداری اسلامی تلاشهای سیاسی، فرهنگی و رسانه‌ای خود را در تصویرسازی‌ منفی علیه اسلام، القای ناکارآمدی حکومت‌های مردم‌سالار دینی ، اسلام هراسی واسلام ستیزی تشدید کرده است . مقابله با این تلاش ها از طریق نمایش چهره واقعی اسلام وظیفه ای است که بر عهده همگی مسلمانان به ویژه اقشار فرهیخته دانشگاهی است.

7) با توجه به ظرفیت‌های عظیم فرهنگی اجتماعی، اقتصادی و سیاسی مسلمانان، امت اسلامی این آمادگی را دارد که نقش شایسته خود را در جامعه جهانی ایفا کرده و از طریق تمدن‌سازی ، گسترش اخلاق و معنویت و ایجاد مردم‌سالاری مبتنی بر ارزش‌های دینی و بهره‌گیری از تجربیات بشری، الگوی تازه‌ای از عدالت اجتماعی، پیشرفت و توسعه سیاسی، اقتصادی و اجتماعی را به منصه ظهور برساند.

8) در آغاز هزاره سوم، بیداری اسلامی منادی الگوی تازه‌ای از حکومت‌داری مبتنی بر مردم‌سالاری دینی است. در نظام مردم‌سالاری برخاسته از آموزه‌های دینی که بر مشروعیت الهی و مقبولیت مردمی استوار است، مردم در تمامی مراحل تصمیم‌گیری سیاسی و اجتماعی مشارکت فعال داشته و اصول و ارزش‌های اسلامی مبنای قانون‌گذاری و مدیریت جامعه می‌باشد. لذا حفظ پشتیبانی مردم ضامن استقرار نظام و استمرار حمایت آنان خواهد بود.تضمین آزادی‌های سیاسی، برابری آحاد مردم در برابر قانون، انتخابات آزاد و عادلانه و تضمین حقوق اقلیت‌های دینی از ویژگی‌های حکومت مردم‌سالار دینی است .

9) در شرایط موجود امت اسلامی بیش از هر زمان دیگری به منظور استقرار حکومت‌های کارآمد، به تولید علم، نظریه‌پردازی و گفتمان ‌سازی و فرهنگ سازی در حوزه‌های مختلف علمی، سیاسی، اقتصادی و اجتماعی نیازمند است. همکاری و تبادل نظر مستمر بین اساتید مسلمان و علما و شخصیت‌های مذهبی نه تنها در فرایند هدایت و رهبری جنبش بیداری اسلامی امری ضروری به شمار می‌آید، بلکه ضامن جهت‌گیری صحیح روندهای آتی به ویژه در حوزه نظریه‌پردازی، گفتمان‌سازی و فرهنگ‌سازی است

10)  موفقیت جنبش بیداری اسلامی بی‌گمان نیازمند برنامه ریزی برای امرار معاش مردم و مدیریت اقتصادی جوامع اسلامی در بخش های مختلف، فقرزدایی، رفع تبعیض و نابرابری ، فساد ستیزی و تامین عدالت اجتماعی است. بر این اساس ضرورت استفاده از ظرفیت های کشورهای اسلامی در چارچوب همکاری و همبستگی اقتصادی، علمی و فناوری با هدف پیشرفت امت اسلامی مورد تاکید میباشد و دولت های جدید باید الگوهای تازه‌ای از نظام مترقی اقتصادی اسلام و همکاری اقتصادی میان کشورهای اسلامی را پایه‌گذاری نمایند.

11) یکی از مهم‌ترین چالش‌های پیش‌روی جهان اسلام ، دامن زدن به اختلافات مذهبی، قومی و فرقه ای است. بر این اساس، وظیفه و رسالت مهم نخبگان و اندیشمندان اسلامی به مصداق آیه شریفه «ولاتنازعوا فتفشلوا و تذهب ریحکم» تحقق وحدت اسلامی ، پرهیز از اختلافات  و تأکید بر مشترکات وسیعی است که تمامی مسلمان را در جبهه واحد قرار می‌دهد. همچنین ترویج ایده‌ها و رفتارهای افراطی و ارائه تصویر مخدوش و متحجرانه از اسلام ، تنگ‌نظری و تحمل‌ناپذیری در تعاطی افکار و تعاملات اجتماعی از جمله آسیب‌هایی است که می‌تواند موجب القای ناکارآمدی حکومت دینی در اداره جامعه گردد.

12) اشاعه فرهنگ و هنجارهای غربی در میان جوامع اسلامی، تضعیف باورهای دینی، تبدیل ناهنجاری‌های اخلاقی به هنجارهای غالب ، انفعال و خودباختگی در برابر غرب و اندیشه‌های مغایر با اسلام ،جوامع اسلامی را تهدید می‌کند. توهین به مقدسات دینی مسلمانان در غرب به بهانه آزادی بیان حکایت از عمق کینه و نفرت دشمنان اسلام دارد. شرکت کنندگان در اجلاس ضمن محکوم کردن توهین‌های اخیر به ساحت مقدس قرآن کریم و پیامبر گرامی اسلام (ص)، از رهبران کشورهای اسلامی می‌خواهند با اتخاذ مواضع یکپارچه از طریق سازمان‌ها و نهادهای بین‌المللی به مقابله با این مسئله بپردازند.

13) اساتید مسلمان دانشگاه‌ها در سراسر جهان در آستانه آغاز سومین سال موج جدید بیداری اسلامی با تمامی شهدای نهضت بیداری اسلامی پیمان می‌بندند که با تکیه بر ایمان و حق طلبی، با امید و همت مضاعف و تلاش مستمر، در راه پیشرفت و استقلال علمی، فرهنگی، سیاسی و اقتصادی جهان اسلام اهتمام ورزند.

14) اساتید به عنوان یکی از اقشار فرهیخته و اندیشمند جامعه از جایگاه رفیعی در فرایند تمدن‌سازی اسلامی برخوردار بوده و در حفظ اعتماد به نفس، روحیه انقلابی ، ایجاد بصیرت در مردم و هدایت درست حرکت‌های اسلامی نقشی کلیدی بر عهده دارند. اساتید دانشگاه بیش از هر چیز باید با شجاعت وبرخورداری از هوشیاری در جبران عقب‌ افتادگی‌های تاریخی و علمی در جوامع اسلامی و همچنین اصلاح روندهای جاری پیشگام شده و در مسیر پیشرفت و نوآوری علمی نقش اساسی ایفا کنند

15) شرکت‌کنندگان دراجلاس با تاکید بر گسترش همکاری میان اساتید مسلمان دانشگاه ها و مراکز آموزش عالی ، خواستار بررسی و اتخاذ تصمیم در موارد زیر از سوی مجمع جهانی بیداری اسلامی شدند:

- نهادسازی و ایجاد ساز وکارهایی به منظور تعامل میان اساتید دانشگاه‌ها به ویژه تشکیل اتحادیه اساتید مسلمان دانشگاه‌های جهان

- راه‌اندازی شبکه‌های اجتماعی در فضای مجازی به منظور ایجاد ارتباط و تعمیق دیدگاه‌ها و انتقال تجربیات اساتید متعهد درجهان اسلام.

- تأسیس مرکز مطالعات و پژوهش‌های راهبردی اساتید جهان اسلام

شرکت کنندگان دراجلاس ضمن تشکر از عنایات حضرت آیت الله العظمی خامنه ای مد ظله العالی و میزبانی صمیمانه و پذیرایی گرم دولت وملت جمهوری اسلامی ایران  از ابتکار عمل مجمع جهانی بیداری اسلامی در برگزاری «اجلاس جهانی اساتید دانشگاه‌ها و بیداری اسلامی» سپاسگزاری می‌نمایند.

-تصمیم گرفته شد که با دانشگاه‌های اروپایی و آمریکایی که رژیم صهیونیستی را تحریم کرده‌اند ارتباط بیشتر و عمیقتری از سوی جهان اسلام با آنها برقرار شود.

بند فوق از سوی نماینده سیرالئون مطرح شد و به تصویب رسید.

و السلام علیکم ورحمه الله وبرکاته

 

انتهای پیام/

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار