به گزارش
خبرنگار بازار باشگاه خبرنگاران تغيير و تحولاتي كه خريداران مدتها در انتظار آن بودهاند و حالا با وقوع آنها ،اين اواخر موجبات رونق نسبي بازار را فراهم آورده است . رونقي كه از نظر كارشناسان حقيقي نبوده و فعالان صنف نميتوانند بر پايه آن روي سرمايه و... خطر كنند.
در هر حال كاهش قيمت، افزايش ميزان عرضه كالا به بازار و همچنين رشد حجم معاملات در سطح بازار از تحولات اخير در بازار كامپيوتر و به ويژه لپتاپ است. تحولاتي كه از نظر كارشناسان به آن اندازه كه در نگاه اول خوشايند به نظر ميرسد خوشايند نيست و در حقيقت نشانههاي بدي براي بازار جوان و تقريبا نوپاي كامپيوتر است. فعالان بازار و كسبه نيز چندان به وضعيت موجود خوشبين نيستند و معتقدند: نميتوان به تحولات بازار نگاهي قطعي (خوشبينانه يا بدبينانه) داشت؛ چرا كه اوضاع و احوال بازار به شدت به تصميمگيريهاي مسوولان در رابطه با واردات و... بستگي دارد و از آنجا كه هر روز تصميم جديدي در اين زمينه اتخاذ ميشود نميتوان به هيچ عنوان وضعيت بازار را پيشبيني كرد يا حتي به شرايط كنوني اعتماد كرد.
در اين بخش ما ضمن بررسي وضعيت بازار كامپيوتر در يك ماه اخير ،نگاهي نيز به روند قيمتها و تغييرات قيمت كالاهاي كامپيوتري خواهيم داشت. پس اگر به اين موضوع علاقهمنديد اين گزارش را بخوانيد:
بازار لپتاپ در ماهي كه گذشتبا وجودي كه نرخ دلار آزاد از حدود يك ماه پيش روي دو هزار و ۶۰۰ تا دو هزار و ۸۰۰ تومان ثابت ماند، اما بنا به دلايلي چون انتشار خبر ممنوعيت ثبت سفارش كالاهاي كامپيوتري و همچنين كاهش موجودي در بازار، كسبه از كاهش قيمتها در بازارخودداري كرده و حتي گروهي از عرضه كالا نيز اجتناب كردند.
اين روند تا اوايل هفته و انتشار برخي از شايعات در رابطه با آزادسازي ثبت سفارش كالاهاي كامپيوتري و همچنين ثبات نرخ دلار آزاد روي رقم دو هزار و ۸۰۰ تومان ادامه داشت.اما از اوايل هفته گذشته ورق برگشت و كسبه بازار و همچنين نمايندگيهاي خريد و فروش لپتاپ قيمتها را در حدود ۵۰ تا ۲۰۰ هزار تومان كاهش دادند.
حتي برخي از شركتهاي عرضهكننده مانند ايران رهجو قيمت لپتاپهايش را در حدود ۴۰۰ هزار تومان كاهش داد. البته چنين كاهش قيمتي در مقايسه با افزايش قيمتي كه طي ماههاي گذشته در مورد كالاهاي كامپيوتري شاهد بوديم چندان چشمگير نيست. اما هيمن كاهش جزئي قيمتها خبر خوشي براي خريداران به حساب آمد. جالب اينجا است كه ناگهان مدلهايي كه تا پيش از اين از جانب فروشندگان ناياب معرفي شده بودند به بازار عرضه شدند.
فعالان بازار علت اين تغيير و تحول ناگهاني ترخيص برخي از محمولههاي موجود در انبار گمرك كه تا پيش از اين به علت طي نشدن پروسه ثبت سفارش ترخيص نشده بودند اعلام كردند.گروهي نيز ثبات نرخ دلار آزاد روي رقم دو هزار و ۸۰۰ تومان را اعلام كردند. اما اين روال تنها يك هفته به طول انجاميد و از اوايل هفته جاري با رشد تدريجي نرخ دلار قيمتها مجددا در بازار در حدود ۲۰ تا ۵۰ هزار تومان افزايش يافت.گروهي از كسبه هم با انتشار مجدد خبر ادامه ممنوعيت ثبت سفارش كالا و همچنين كمبود ارز آزاد در بازار از فروش كالا امتناع ميكنند.
كاهش جزئي قيمت به بازار لپتاپ جان داد
اگر چه قيمت انواع لپتاپ طي يك هفته اخير نسبت به شش ماه گذشته در حدود ۳۰ تا ۴۰۰ هزار تومان كاهش يافته است .ولي اين ميزان در مقايسه با رشد ۹۰ درصدي قيمتها طي شش ماه اخير رقم چشمگيري نيست.
در نتيجه نميتوان اين اتفاق را نويدبخش بازگشت دوران طلايي در بازار لپتاپ دانست.
به گفته كارشناسان به نظر ميرسد كاهش قيمتها اعمال سياستي از سوي فعالان بازار براي جلب توجهها به سمت بازار باشد.
يكي از واردكنندگان انواع لپتاپ در اين باره ميگويد: اين بازيهاي قيمتي به بهانه كاهش يا افزايش ۱۰۰ تا ۲۰۰ توماني قيمت دلار تنها براي اين است كه بازار را راكد و بي خبر نشان ندهند .به گفته وي، كاهش قيمتها اگر چه طي مدت اخير توانسته است پاي مشتريان زيادي را به بازار باز كند، اما استقبال در آن حدي كه انتظار ميرفت نيست.
بهنامي يكي ديگر از فعالان بازار هم با بيان اين مطلب كه كاهش قيمتها در مقايسه با ماههاي قبل در حد چشمگيري نيست گفت: اكثر لپتاپهايي كه در حال حاضر به بازار تزريق شدهاند نمونه هايي با قابليتهاي فني پايين است و خريد اين لپتاپها چندان خريداران را به ذوق نميآورد.
به گفته وي شركتهاي عرضهكننده برخي از محصولات قديمي خود را از انبار خارج كرده و با اندكي كاهش قيمت به بازار عرضه ميكنند. اما مدلهاي گران قيمت به علت اينكه كاهش قيمت ضربه و ضرر بيشتري به فروشنده ميزند در انبارها ماندهاند.
بخريم يا نخريم!
با توجه به اين اتفاقات اين سوال نزد اكثر افراد پيش ميآيد كه براي خريد اقدام كنند يا خير؟غروي يكي از فعالان بازار در اين باره ميگويد: با توجه به اين موضوع كه اكثر لپتاپهاي عرضه شده به بازار مدلهاي قديمي با قابليتهاي فني پايين است بهتر است اگر قصد خريد داريد مبلغي بيشتر صرف كنيد و لپتاپي خريداري كنيد كه داراي كانفيگ بالاتري باشد.
كارشناسان نيز توصيه كردند در هر صورتي از خريد نوت بوك كاركرده خودداري كنيد.
حتي اگر لپتاپي براي خريد نيفتيد! وي در مورد تبلتها هم گفت: باتوجه به اين نكته كه تبلت به طور قطع در رديف كالاهاي لوكس قرار دارد بهتر است اگر قصد خريد داريد هم اكنون براي خريد اقدام كنيد؛ چرا كه ممكن است لپتاپها در جابهجاييهاي اولويتبندي براي ثبت سفارش به اولويت نهم متنقل شده و ثبت سفارش آنها آزاد شود. اما احتمال جابهجايي رديف اولويتي تبلتها تقريبا بعيد به نظر ميرسد. به همين دليل كارشناسان توصيه ميكنند كه اگر قصد خريد تبلت و به ويژه ipad داريد هم اكنون اقدام كنيد!
منبع خبر : دنیای اقتصاد