به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 5شنبه 2 آذر 1391
خورشیدی برابر با 7 محرم 1434 هجری و 22 نوامبر 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز
از این قرار است:
ممنوعیت استفاده از نهر فرات برای کاروان امام حسین (ع) به دستور عمر بن سعد (61 ق)
پس از آن که عبیداللَّه بن زیاد، لشکریان فراوانی برای نبرد با اباعبداللَّه الحسین (ع) به کربلا گسیل داشت و آن حضرت را کاملاً در محاصرهی لشکریان خود قرار داد، نامهای به عمر بن سعد فرمانده سپاه کربلا نوشت و تأکید کرد؛ میان حسین و آب فرات را فاصله بیاندازید و اجازه ندهید وی از آن آب استفاده کند، همانطوری که آنها عثمان بن عفان را ازآب منع نمودند. ابنسعد بلافاصله عمروبن حجاج زبیدی را با پانصد سوار، مأموریت داد تا مانع استفادهی امام حسین (ع) و یارانش از آب فرات گردند.
این واقعه ناجوانمردانه، سه روز پیش از شهادت امام حسین (ع) بود. البته حضرت اباالفضل العباس (ع) از سیاهی شب استفاده میکرد و برای خیمهها آب میآورد و حضرت علی اکبر با پنجاه نفردر شب عاشورا برای خمیهها آب کافی آوردند. ولیکن از بامداد تا شامگاه روز عاشورا هیچگونه آبی برای امام حسین (ع) و یاران و کودکانش مهیّا نشد و آنان در شدت گرما و عطش، متحمّل مصائب این روز عظیم شدند.
تشکیل «کمیته دفاع ملی» در قم در جریان جنگ جهانی اول (1294 ش)
پس از تجاوز ارتش روس به ایران در جریان جنگ جهانی اول و پیشروی تا نواحی اطراف تهران و انحلال مجلس شورای ملی، طبق هماهنگی به عمل آمده با احمد شاه قاجار، قرار بر این شد که شاه به طرف اصفهان حرکت کند و پایتخت به آن شهر منتقل شود. اما پس از مذاکرات بسیار با نمایندگان روس و انگلیس نظر احمدشاه تغییر کرد و به اطلاع دربار رسید که قوای روس به پایتخت حمله نخواهند کرد. در این حال، عدهای از نمایندگان مجلس، روحانیان بلند پایه و تجار تهران، پایتخت را به قصد قم ترک کردند و در قم، کمیته دفاع ملی را تاسیس نمودند.
اعضای کمیته دفاع ملی که قوای مهاجم را در پیش روی خود دیدند، به سرعت رهسپار اصفهان شدند و پس از چند روز توقف، به سمت کرمانشاه حرکت کردند. قوای روسیه نیز پس ازتصرف ساوه، شهرهای قم و کاشان را اشغال کردند و برای مقابله با کمیته راهی کرمانشاه شدند. این کمیته در کرمانشاه، دولت موقتی تشکیل داد و به جنگ روسها رفت. پس از چندین درگیری بین قوای روس و انگلیس با کمیته دفاع ملی، این کمیته مجبور شد جای خود را تغییر دهد و مدتی در قصر شیرین و موصل در عراق اقامت نموده، سرانجام به استانبول رفتند. این کمیته و دولت موقت در اردیبهشت سال بعد با نامی دیگر اعلام موجودیت کرد، اما سرانجام پس از پایان جنگ منحل شد.
برگزاری کنگره جهانی بررسی قداست و امنیت حرم امن در تهران (1366 ش)
در حالی که کمتر از چهار ماه از وقوع جمعه خونبار مکه در نهم مرداد 1366 ش میگذشت، کنگره جهانی بررسی قداست و امنیت حرم امن الهی با حضور بیش از دویست تن از علما و متفکران اسلامی از سی و شش کشور جهان و تعدادی از شخصیتهای علمی و سیاسی کشورمان درتهران برگزار شد. در این کنگره، موضوعاتی از قبیل قداست و امنیت حرم از دیدگاه قرآن و فقه اسلامی و قوانین و عرف بین المللی؛ رابطه متقابل حج و حرمتِ حرم، انقلاب اسلامی و حج در سالهای گذشته و وظیفه امت اسلامی در حفظ و تقدس حرمت حرم، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
هجوم وحشیانه ایادی رژیم پهلوی به حرم مطهر امام رضا (ع) (1357 ش)
روز دوم آذر 1357، در مشهد تظاهرات آرامی از طرف مردم به وقوع پیوست و تظاهرکنندگان وارد صحن حرم امام رضا (ع) شدند. ناگهان نظامیان رژیم، مردم را به گلوله بستند و عدهای از مردم مبارز جان خود را از دست دادند. گلوله باران بارگاه مقدس حضرت ثامن الحجج (ع) خشم مردم را چندین برابر کرد و عکس العمل علما را به بار آورد.
حضرت امام خمینی (ره) طی پیامی متذکر شدند: دولت یاغی نظامی، به امر شاه، تر و خشک را به آتش کشیده و یکی از بزرگترین ضربههای این جنایتکار به اسلام، به مسلسل بستن بارگاه قدس علی بن موسی الرضا صلوات اللَّه علیه است. پس از آن، امام، روز پنجم آذر را عزای عمومی اعلام نمودند. متعاقب پیام امام، سایر آیات عظام و مراجع تقلید نیز پیامهایی در محکوم کردن عملیات نظامیان در مشهد فرستادند و روز عزای ملی را تایید و بر آن تأکید نمودند.
درگذشت دکتر «محمد حسن لطفی تبریزی» (1378 ش)
محمدحسن لطفی تبریزی، مترجم آثار فلسفی و محقق بنام آثار افلاطون، در سال 1298 ش در تبریز به دنیا آمد. وی پس از گذراندن دروس ابتدایی و متوسطه راهی تهران شد و پس از اخذ لیسانسِ حقوق از دانشگاه تهران، مدرک دکترای خود را از آلمان گرفت و از سال 1329 تا پیروزی انقلاب اسلامی به وکالت پرداخت. دکتر لطفی تبریزی پس از آن، عمر خود را وقف خواندن و نوشتن و ترجمه آثار فلسفی نمود و با تسلطی که به زبانهای آلمانی، انگلیسی و فرانسوی داشت، در زمره بهترین مترجمان آثار فلسفی قرار گرفت. وی در طی مدت نزدیک به چهل سال ترجمه آثار کلاسیک و متون اصلی فلسفه، آثار متعددی به وجود آورد که زندگی و آثار افلاطون، دوره آثار افلاطون، فرهنگ رنسانس و خاطرات سقراط از آن جملهاند. سرانجام استاد لطفی تبریزی در حالی که عمری را به خدمات ارزشمند علمی سپری کرده بود در دوم آذر 1378 ش در هشتاد سالگی بدرود حیات گفت و دربهشت زهرا آرمید.
ولادت مرجع عالیقدر شیعه آیت اللّه «سید محمدهادی میلانی» (1313 ق)
آیتاللَّه العظمی سید محمد هادی میلانی در هفتم محرم سال 1313 ق. در نجف اشرف به دنیا آمد. او از سنین کودکی، تحصیلات دینی خود را با فراگیری قرآن آغاز کرد و سپس نزد اساتید حوزهی علمیه نجف به تکمیل تحصیلات دینی خود پرداخت، تا آنجا که علاوه بر تسلط بر علوم دینی، در ادبیات فارسی و عربی نیز مهارت بسیار یافت. پس از چندی به کار تالیف و تدریس پرداخت. حوزهی درس ایشان، بسیار پرجمعیت بود و در آن شاگردانی محقّق و متفکر تربیت شدند و عدهی کثیری از آنها، به مراحل بالای علمی، دست یافتند. آیتاللَّه میلانی، راه رسیدن به فضیلت را معرفت خدا، تقوا و کسب مکارم اخلاقی دانسته و روی آن تاکید میکرد. محاضرات فی فقه الامامیه در ده جلد از آثار ایشان است.
تولد «نجم الدین ابوالفتح یوسف شیبانی» جغرافیدان مسلمان (601 ق)
ابوالفتح یوسف بن یعقوب شیبانی دمشقی ملقب به ابن مجاور، مورخ و جغرافیدان مسلمان در دمشق به دنیا آمد. دوران کودکی و نوجوانی خود را در بغداد سپری کرد و از اساتید این شهر بهره برد. سپس به هند رفت و پس از مدتی به سیر و سفر در شبه جزیرهی عربستان پرداخت. مهمترین اثر وی به نام تاریخ المُستَبصر، به شرح دقیق وضعیت سیاسی، جغرافیایی و اجتماعی این منطقه اختصاص دارد. ابن مجاور در سال 690 در سن 89 سالگی درگذشت.
تصویب قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره فلسطین (1967 م)
بعد از پایان جنگ جهانی دوم و تشکیل سازمان ملل متحد، یکی از اولین مسائل مورد توجه در این سازمان، مسئله به وجود آمدن رژیم اشغالگر قدس و آوارگی فلسطینیان بود. اما عملکرد این مجمع بینالمللی، تنها به صدور قطعنامه منتهی میگردید و این قطعنامهها، هیچ ضمانت اجرایی نداشتند. یکی از قطعنامههای سازمان ملل، در 22 نوامبر 1967 م صادر گردید. از جمله محورهای قطعنامه 242 شورای امنیتِ سازمان ملل، عقبنشینی نیروهای رژیم صهیونیستی از کلیه سرزمینهای اشغال شده در جنگ با اعراب در ژوئن 1967 م، قطع هر گونه عملیات جنگی و به رسمیت شناختن حاکمیت، تمامیت ارضی و استقلال دولتهای منطقه، تضمین آزادی کشتیرانی در آبراههای بینالمللی منطقه یعنی خلیج عقبه و کانال سوئز و سرانجام حل عادلانه مسئله آوارگان فلسطینی است. اما به دلیل کارشکنیهای رژیم صهیونیستی و حمایت همهجانبه کشورهای غربی به ویژه امریکا از این رژیم، تنها قسمتهایی از این قطعنامه که به نفع رژیم صهیونیستی بود، اجرا شده است.
ترور «جان کِنِدی» سی و پنجمین رئیس جمهور امریکا (1963 م)
جان اف کِنِدی سی و پنجمین رئیس جمهور امریکا در 29 مه 1917 م در ایالت ماساچوست امریکا متولد شد. کندی پس از طی تحصیلات خود، در جریان جنگ جهانی دوم به عنوان افسر نیروی دریایی امریکا علیه ژاپن شرکت کرد و پس از پایان جنگْ وارد فعالیتهای سیاسی شد تا اینکه در سال 1953 م، به سناتوری دست یافت. او در سال 1960 م از طرف حزب دموکرات، نامزد ریاست جمهوری گردید و با اختلاف ناچیزی با رقیب خود، در 43 سالگی به کاخ سفید راه یافت. کِنِدی به عنوان جوانترین رئیس جمهور امریکا، بلافاصله پس از آغاز کار از لزوم حاکمیت آنچه وی آن را دموکراسی و آزادی مینامید در کشورهای جهان به ویژه دولتهای متحد امریکا سخن به میان آورد و بر آن تاکید نمود.
دکترین کندی، تمام تأکیدش را متوجه کشورهای ثروتمند نفتخیز جهان سوم کرده بود. جان فیتز جرالد کندی سرانجام در 22 نوامبر 1963 م در حالی که هنوز یک سال به پایان دوره 4 ساله ریاست جمهوریش باقی مانده بود در 46 سالگی در شهر دالاس در ایالت تگزاس به ضرب گلوله یک مهاجم به قتل رسید. قتل کندی یکی از اسرارآمیزترین ترورهای سیاسی در تاریخ جهان است که راز آن پس از گذشت دهها سال هنوز فاش نشده است. هرچند پس از مرگ کِنِدی شخصی را به عنوان متهم بازداشت کردند ولی او نیز دو روز بعد به هنگام انتقال به زندان به قتل رسید و قاتل او هم بعداً در زندان درگذشت. به این ترتیب ماجرای قتل کندی و توطئهای که در پشت سر آن بود لوث گردید و پرونده این ترور بسته شد.
هم پیمان شدن حضرات آیات بهبهانی و طباطبایی به منظور نیل به مشروطه (1284 ش)
انتشار عکس موسیونوژ بلژیکی مدیر کل گمرک ایران با لباس روحانیت شیعه در مجلس لهو و لعب، خشم مردم متدین و علما را برانگیخت. در این میان، کوبندهترین و مؤثرترین اعتراض از جانب سید عبداللَّه بهبهانی، عالم بزرگ تهران، مشاهده شد. مظفرالدین شاه در پی اعتراضات سهمناک بهبهانی، نامهای به او نوشت و به برآوردن خواستههای وی تعهد سپرد. اما با آرام شدن مردم و فروکش کردن هیجانهای نخستین، اقدامی از سوی شاه قاجار در این باره صورت نگرفت و این بار، بهبهانی مصمم شد تا به همراهی دیگر علما، نهضت را شوری تازه ببخشد.
براین اساس، مقصود خود را با علمای نامدار و بزرگ تهران در میان گذاشت که در این میان تنها سید محمد طباطبایی اظهار داشت که به خاطر مشروطه، حاضر است بهبهانی را همراهی کند. آیتاللَّه بهبهانی نیز همکاری طباطبایی را مغتنم شمرد و دوم آذر 1284 ش به منزل طباطبایی رفت و پس از مذاکره، همپیمان و متّفق شدند که در مبارزه علیه استبداد و ظلم حکومت تا رسیدن به هدف اصلی یعنی مشروطه، از یاری یکدیگر باز نایستند. این نشست که به پیمان «سیدین سندَین» معروف شد، در تاریخ مشروطیت اهمیتی بس بزرگ یافت تا جایی که رشد نهضت مشروطهخواهی را به آن دو بزرگوار دانستهاند.
2 آذر در هشت سال دفاع مقدس
سرکوب تحرک مجدد دشمن در سوسنگرد تحرک چریکی متعدد خودی در جبهة آبادان. 59
درگیری در اشنویه.
بمباران هوایی سه راهی سرنی توسط هواپیماهای عراقی و اطلاعیه عراق در مورد این حمله.63
برخی از رویدادهای 22 نوامبر
1906: «شورای جهانی ارتباطات رادیویی» مخابره مکرر سه حرف «S O S» را به عنوان علامت استمداد تعیین کرد.
1924: دولت انگلستان اتباع مصر را که شمار آنان در سودان مستعمرهاش زیاد شده بود از این سرزمین بیرون راند تا دولت مصر بعدا مدعی مالکیت سودان نشود!.
1975:خوان کارلوس دو بوربون و در این روز 37 ساله، دو روز پس از درگذشت فرانسیسکو فرانکو پادشاه اسپانیا شد. اسپانیا 38 سال بدون پادشاه بود و فرانکو، خود بر این کشور ریاست میکرد. برای بازگشت سلطنت به اسپانیا، در این کشور رفراندوم صورت گرفت.
1989: در سالروز استقلال لبنان، رینیه (رِنه) معوّض رئیس جمهور این کشور که با اتومبیل از خیابان عبور میکرد بر اثر انفجار بمب کشته شد. وی که یک مسیحی مارونی بود تنها 17 روز رئیس جمهورلبنان بود. لبنان 22 نوامبر 1943 استقلال یافت. قیمومت این سرزمین از مستملکات امپراتوری عثمانی در پایان جنگ جهانی یکم به فرانسه داده شده بود.
برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید