بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی به انعکاس آن در ادب پارسی، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.

مجله شبانه باشگاه خبرنگاران،
آیه ۹۷ سوره نحل

مَنْ عَمِلَ صَالِحًا مِّن ذَكَرٍ أَوْ أُنثَى وَهُوَ مُؤْمِنٌ فَلَنُحْيِيَنَّهُ حَيَاةً طَيِّبَةً وَلَنَجْزِيَنَّهُمْ أَجْرَهُم بِأَحْسَنِ مَا كَانُواْ يَعْمَلُونَ

هر کس (به صلاح و اصلاح مردمان) کار نیکویی کند خواه مرد خواه زن و در شمار اهل ایمان باشد، ما او را به حیاتی پاک و خوش زنده گردانیم و پاداش چنین مردمی را به چیزی بهتر از آنچه کرده‌اند عطا خواهیم کرد.

*کلمه ایمان در این آیه ضرورتا به مسلمانان برنمی‌گردد بلکه شامل هر انسانی با هر دیانتی می شود که ایمان به خدا و ایمان به خوبی و بدی دارد و کار خوب را وسیله رسیدن به اغراض شخصی نمی کند بلکه نفس خوبی را طالب است.

*به عبارت دیگر نفس خوبی را بیش از خود دوست دارد. چنین کسی بی گمان نزد خداوند پاداش و جزای احسن خواهد یافت و چه پاداشی بالاتر از آنکه آدمی را از مرتبه حیات حیوانی به مرتبه متعالی تر، پاک تر و گسترده تر انسانی برسانند.


*از مضمون آیه چنین برمی آید که بدکاران از حیات پاک انسانی برخوردار نمی شوند و صورتها و ظواهر دینی ایشان را نمی رهاند.

هزاربارپیاده طواف کعبه کنی       قبول حق نشود گر دلی بیازاری
دیوان شمس

به احسانی آسوده کردن دلی       به از «الف رکعت» به هر منزلی
سعدی




*دو تنوین در دو کلمه «حیاةً» و «طیبةً» برای بیان عظمت و شکوه و جلالت آن حیات و آن پاکی است که چون به وصف در نمی آید با تنوینی از تفخیم به آن اشاره کرده اند و علمای ادب گفته اند که اشاره در رساندن معنا بلیغ تر و موثرتر از تصریح است.

*حاصل سخن این است که اگر آدمیان ،چه زن و چه مرد، از روی عشق و ایمان به کارهای نیک بپردازند ما ایشان را حیاتی نوین و پاک از تشویش مرگ بخشیم که از جمال و جلوه آن حیات و شکوه و شادی آن انگشت به دندان گیرند و تا ابد مدهوش و حیران مانند چنانکه:
میان بحر عسل بانگ می زند هر جان          بیا که باز رهیدم ز شهد زنبوری
دیوان شمس

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید


اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار