بر آنیم تا در این مجال، قطعاتی کوتاه و بلند از کتاب وحی را با نگاهی به انعکاس آن در ادب پارسی، پیشکش طالبان حق و جوینگان حقیقت کنیم تا چه قبول افتد و چه در نظر آید.

مجله شبانه باشگاه خبرنگاران:
آیه ۸۴ سوره اسراء

قُلْ كُلٌّ يَعْمَلُ عَلَى شَاكِلَتِهِ فَرَبُّكُمْ أَعْلَمُ بِمَنْ هُوَ أَهْدَى سَبِيلًا

(ای رسول ما) بگو هر کس بر حسب ذات و طبیعت و سرشت و طینت خود کار می‌کند و پروردگار شما داناتر است به اینکه کدام کس به هدایت و برتری راه یافته است.

*مقصود از «شاکله» ساختار و مزاج و ترکیب هر موجود است چنانکه خطاطان از شاکله حروف سخن می‌گویند و نقاشان از شاکله طبیعت دنیا.

*خداوند در این آیه حکمتی بزرگ از حکمت‌های آفرینش را بیان می‌فرماید تا مردمان با هم از درِ صلح و دوستی در آیند، یکدیگر را بپذیرند و عجولانه به ضلالت و هدایت این و آن فتوی ندهد زیرا خداوند هر کس را به گونه‌ای آفریده است و آنچه از او انتظار می‌رود غیر از آن چیزی است که از دیگری منظور است و به گفته مولانا:

هر کسی را بهر کاری ساختند         میل آن را در دلش انداختند
    مه فشاند نور و سگ عوعو کند        هر کسی بر طینت خود می‌تند
      هم ز بدنامان نباید ننگ داشت         هوش بر اسرارشان باید گماشت

 نبودی تو که فعلت آفریدند          تو را از بهر کاری آفریدند
     گلشن راز شبستری

*موسی فرعون را دعوت می‌کند و شاکله دعوت فرعون چنان است که دعوت را نمی‌پذیرد. موسی با فرعون در خشم نیست و به خداوند نیز اعتراض نمی‌کند و می‌داند که شغل پیامبری او به سبب وجود فرعون‌هاست.

*او با همه در صلح است و جز عشق نمی‌ورزد، اما اگر با فرعون‌ها درگیر می‌شود صرفا برای انجام وظیفه است نه کینه ورزی و انتقام.


بر
ای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار