کنسرت موسیقی دستگاهی گروه نقش به سرپرستی امیر شریفی جمعه 19 آبان ماه با استقبال چشمگیر علاقمندان در سالن اصلی فرهنگسرای نیاوران به روی صحنه رفت.

به گزارش باشگاه خبرنگاران، امیر شریفی، سرپرست گروه نقش در مورد علت تاکید بر عنوان موسیقی دستگاهی ایران  بر روی پوستر این برنامه گفت : موسیقی ایرانی شاخه های متعدد و مختلفی دارد. موسیقی کلاسیک ایران را وقتی از دوران بعد از ورود اسلام مورد بررسی قرار می دهیم علیرغم فراز و فرودهای زیاد و دوره های رشد و شکوفایی و افول آن ، شاهد نوعی اتصال و پیوستگی فرهنگی در آن هستیم . این سنت موسیقایی در دوره تیموریان به نهایت شکوفایی خود می رسد و موسیقی کلاسیک ایرانی در دربار مورد حمایت خاص  قرار می گیرد و مبانی نظری در کنار شیوه های عملی به بهترین شکل اجرا می شود. این پیوستگی تا دوره صفویه قابل پیگیری است. متاسفانه سیاست های نادرست فرهنگی در دوره ی صفویه و شرایط نامناسب سیاسی-اجتماعی آن روزها باعث می شود موسیقی کلاسیک ایرانی دستخوش تغییرات تلخی شود و آرام آرام نظام قدیم موسیقی ایرانی که نظام مقامی بوده است، جای خود را در طی حدود 200 سال به سیستم جدیدی به نام نظامی دستگاهی بدهد. در این زمان موسیقی کلاسیک برای زنده ماندن ناچار است با شاخه های مردمی تر موسیقی در هم آمیزد. آن جایی که موسیقی کلاسیک ایران خود را با تعزیه خوانی و روضه خوانی همراه می کند شاهد این امتزاج هستیم و این پیوند بین شاخه ی درباری و فاخر با اشکال مردمی باعث از بین رفتن بخش زیادی از امکانات پیچیده و غامض موسیقی کلاسیک ایران می شود. این بدان معنا است که بخش های ساده و روانی که قابلیت همزیستی با موسیقی توده ی مردم را دارند، به جا مانده و بخش های پیچیده که مخاطبانی خاص و تحصیل کرده داشته اند، آرام آرام از بین می روند. این تغییر و تحولات باعث به وجود آمدن نظام جدید موسیقی کلاسیک ایران یعنی موسیقی دستگاهی می شود که به نوعی تلاش متخصصان و نخبگان رشته ی موسیقی برای احیای جایگاه صحیح موسیقی کلاسیک ایرانی است. این روش جدید بعد از گذشت حدود دو صده در دوره ی قاجار به شکوفایی می رسد. از این رو گروه نقش به منظور مشخص کردن خط و مشی موسیقایی خود از عنوان کنسرت موسیقی دستگاهی گروه نقش استفاده می کند.
وی افزود:موسیقی کلاسیک در تمام دنیا موسیقی ای نخبه گرا است و مخاطبان آن برای درک آن معمولاً مبانی این فن را تا اندازه ای می شناسند و همین رویکرد نشان دهنده ی این است که موسیقی کلاسیک ناب نمی تواند مخاطب بسیار زیادی داشته باشد اما متاسفانه در دهه های اخیر شاهد تغییر نقش ، جایگاه، کاکرد موسیقی کلاسیک هستیم بدان گونه که مجریان این گونه موسیقی آگاهانه یا ناخودآگاه کارکردهای موسیقی پاپ و موسیقی توده ی مردم را در آن جستجو می کنند و از سویی به دنبال جذب مخاطبان پرتعداد و پر کردن سالن های چندهزار نفری و استادیوم های ورزشی... نظیر موسیقی پاپ هستند. در صورتی که موسیقی کلاسیک در دوره های گذشته غالباً مخاطبان محدودی داشته است. این آفتی است که امروزه به جان موسیقی کلاسیک ایرانی افتاده و در اغلب اوقات دیگر نمی توان از عنوان موسیقی کلاسیک یا موسیقی دستگاهی برای نامیدن آن ها استفاده کرد. امروزه مجریان موسیقی ایرانی بعضاً در تولیداتشان از عناصر و خصلت های موسیقی پاپ برای جلب مخاطب بیشتر بهره می برند . این در صورتی است که ممکن است همچنان سازهای مورد استفاده همان ساز های موسیقی دستگاهی یعنی تار و سنتور و کمانچه و نی باشد و از سویی دیگر اشعار استفاده شده نیز از شعرای کلاسیک ادبیات ایران مانند حافظ و سعدی انتخاب شده باشد. اما متاسفانه در اغلب موارد محتوای موسیقایی ، تلفیق شعر و موسیقی، استفاده از انتخاب وزن و ریتم، جمله پردازی و ... نسبتی بسیار ضعیف و غیر قابل دفاع با مبانی و اصول و زیبایی شناسی و آداب موسیقی کلاسیک ایرانی دارند.
وی افزود : گروه نقش گرچه گروه کوچکی است ولی این ضرورت را احساس کرده  که چیزی که امروزه به عنوان موسیقی کلاسیک از آن نام برده می شود، اغلب موسیقی کلاسیک نیست و ما با توجه به اصول و مبانی و آداب و شیوه های اجرای قدیم تر این نوع موسیقی سعی در ارائه ی موسیقی ای عاری از جنبه های تجاری و رونق بازار و گیشه داریم.
شریفی ادامه داد : امروز منش موسیقی دان ها تغییر کرده و  ساختار این موسیقی به شدت دستخوش تغییرات شده است.  عدم تحصیل کافی فنون و معرفت این موسیقی و انگیزه های مادی و.. باعث می شود کمتر اتفاقی درخور شأن موسیقی کلاسیک بیافتد.
در ادامه این گفتگو مهدی امامی خواننده گروه نقش نیز گفت : از کودکی شروع به آواز خواندن کردم. اولین معلمم در این زمینه پدرم بود. سالهاست که ایشان تدریس دف و تنبک می کنند و من هم سالها تمبک و سنتور نواختم و پس از آن تحصیل آواز را شروع نمودم. مدت ها خدمت آقای حسن ادیب بودم بعد شاگردی استاد کرامتی را کردم و سه سال از تجربیات استاد لطفی بهره جستم و در حال حاضر خدمت استاد شجریان هستم .
او افزود : در چند دهه ی گذشته آواز ایرانی رشد مناسبی نکرده و در نقطه ای متوقف مانده و متاسفانه آرام  آرام  ضعیف هم شده است. اما امیدواریم خواننده های زیادی در طی سالهای آتی که آواز را خوب می خوانند وارد صحنه شده و آینده خوبی داشته باشند.
در دوره ی مذکور خواننده قابل توجه ای که مردم به آن اعتماد کنند و گوششان را به آن بسپارند، زیاد نبوده. بنابر این درطی چند دهه اخیر مردم نیز حوصله شنیدن آواز را نداشتند و موزیسین های ایرانی آرام آرام مردم را عادت دادند به این که قطعات ضربی را بیشتر بشنوند و بنابراین آواز کم رنگ شد .امیدوارم کسانی بیایند که شنوده را جذب کنند و آگاهی عمومی شنونده ها را از موسیقی و ادبیات ارتقاء داده که احساس می کنم دارد این اتفاق می افتد و خوانده های خوبی در راه هستند
گفتنی است ، گروه نقش که قریب به دو سال از تشکیل رسمی اش می گذرد ،متشکل از امیر شریفی نوازنده تار و سه تار، مهدی امامی آواز، نازنین تن ساز  عود، حسین خوش چهره  نی، رامین علی پور تمبک و مرجان مهربان  قانون است./ي2
 
برچسب ها: شریفی ، گروه ، نقش
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.