پايگاه خبري "بنياد فرهنگ استراتژيك" در مقاله به قلم "آندره آكولوو " به بررسي سياست خارجي آمريكا و شرايط آن بعد از انتخابات 2012 آمريكا پرداخته است.

به گزارش سرويس بين‌الملل باشگاه خبرنگاران، در اين مقاله آمده است باراک اوباما، براي دومين بار به رياست جمهوري آمريكا انتخاب گرديد.
انتخابات رياست جمهوري در ايالت متحده دارای آداب و رسوم خاص خود است اكنون رسم انتخاب دو دوره براي اوباما نيز رقم خورده است و اكنون اين موضوع مطرح مي گردد كه آيا تغییر در سیاست خارجی ایالت متحده را شاهد خواهيم بود؟ آیا ما سياست هاي جدیدي را شاهد خواهيم بود یا همان سياست هاي قدیمی و تکرار اشتباهات گذشته در دستور كار قرار خواهند گرفت؟

سیاست خارجی ایالت متحده
باراك اوباما به خوبی بر اين موضوع واقف است که جهان و مناسبت هاي آن تغییر کرده است و ایالت متحده آمریکا مجبور به اتخاذ روش های نو و اعمال سیاست های جدید در تعاملات دنياي امروزي مي باشد.
اما توانایی درک واقعيت ها هرگز به ارائه یک چشم انداز مناسب در اتخاذ قوانین و مقررات شايسته،بر حسب زمان و مكان نگرديده است.  
به طور کلی در سیاست خارجی ایالت متحده در پاسخ به چالش هاي پيش آمده، هیچ راه و روش مشخصي برای رسیدن به اهداف بلند مدت تعریف نشده است.  
نشانه اي از تغییرات اساسی احساس نمي گردد، بنابراین امیدی به تغييرات مثبت در چهار سال آینده نیست، از جمله روابط روسیه و ایالت متحده !
واقعيت محتمل تر،عدم همكاري و مشاركت دوجانبه آنها برای مقابله با مشکلات آسیا و اقیانوس آرام، توسعه اقتصادی قطب شمال و عدم گسترش سلاح های هسته ای مي باشد.  
همانطور که در مناظرات انتخاباتي شاهد بوده ايم،دستور كار سياست خارجي آمريكا بيشتر به حوزه خاورميانه معطوف شده است: دخالت آمریکا در لیبی، موضع سوریه، بیداری اسلامی، ایران و امنیت اسرائیل بيشتر از مناطق ديگر مطرح مي گرديد.
بدون در نظر گرفتن محتويات مناظرات انتخاباتي، هیچ تفاوت اساسی بین کاندیداهای ریاست جمهوری و خط مشي سياست هاي اتخاذي آنها وجود ندارد.  
محور سياست خارجي ایالت متحده در آسیا که از سوی اوباما اعلام شده بود، بدون شک منطقی و عملي نبود.  
از آغاز رياست جمهوري،باراك اوباما در مورد تغییرات جهانی صحبت مي كرد و مدام خواستار برقراري روابط جدید با قدرت هاي در حال ظهور و افزایش نفوذ آمریکا در سطح جهانی بوده است.
با این حال، اوباما در مورد تصميمات و گام های عملی برای دستیابی به آن اشاره اي نداشته است. اقدامات و تصميمات اتخاذي در دوره اول رياست جمهوري، به این معنا نیست که او دقیقا نمي داند كه براي انطباق با واقعيت هاي موجود،چگونه ایالت متحده "باید" عمل نمايد.  
اوباما به موفقیت هایی در سیاست خارجی دست نيافته است، به حداقل موفقيت وي خروج نيروهاي نظامي از عراق و رقم نخوردن جنگ جديد در دوره راست جمهوري وي مي توان اشاره داشت.  
سياست خارجي وي با وعده هاي انتخاباتي اش،مطابقت ندارد.از طرفي هم، شكي نيست كه اگر ميت رامني رئيس جمهور مي بود،چنين عملكردي را مي داشت حتي به مراتب بدتر از اوباما!

روسیه  
حقيقت اين است كه رئیس جمهور يك شخص عملگرا است و به اندازه کافی از اين موضوع آگاه است كه در تعاملات امروزي آمریکا هیچ اهرم فشاري بر روسیه در اختيار ندارد.
هر چند در طول مبارزات انتخاباتی مسئله روسيه مطرح نگشت،اما فدراسیون روسیه يك کشور مطرح در سطح جهانی و منطقه ای و مسائل امنیتی مي باشد كه بدون روسيه تعيين تصميمات سرنوشت ساز ممكن نخواهد بود.  
انتظار مي رود كه اوباما در برخي حوزه ها كه در دوره اول خود عملكرد نسبي و موفقي داشته است تمركز كند:START-2-انرژي هسته اي و افغانستان.  
اوباما قطعا بر ادامه همين سياست ها تمركز خواهد كرد. اما این بار براي اجراي آن به یک انگیزه جدید و دستور کار مربوطه نیازمند است.
همچنان استراتژیک کاهش تسلیحات ، تغییرات در طرح دفاع موشکی، ایران، افغانستان، گسترش ناتو - این مسائل در دستور کار قرار دارند ولي پیشرفت،تنها در برخی از حوزه ها بوده است. هرچند روسيه عضو سازمان تجارت جهاني مي باشد، اما با وجود اصلاحیه جکسون وانيك و ادامه آن- بدون شک رابطه اين دو كشور همچنان تيره خواهد بود.
حتي با پايان يافتن آن نيز،باز هم دليل قابل توجيهي براي عادي سازي روابط وجود ندارد.  
استراتژیک کاهش تسلیحات دیگر مطرح و كارساز نمي باشد،چرا كه مسکو بدون پیوستن طرف ثالث حاضر به كاهش بيشتر تسليخات كشتار جمعي نيست.  
مسئله افغانستان نيز ممکن است به گسترش اختلافات بيانجامد. ناتو قصد دارد هر طوري كه مي تواند صحنه افغانستان را ترك كند. ايالت متحده بر روي طرح هايي تمركز دارد كه به نحوي از حضور استراتژیک خود در آن کشور یا در کشورهای مجاور را که به طور طبیعی مربوط به روسيه مي شود،اطمينان حاصل كند.  
بي شك امتناع ایالت متحده از دفاع موشکی قطعي خواهد بود. براساس منافع خود،روسيه نيز به هيچ وجه با آن موافقت نخواهد كرد.  

اقتصاد  
در سه ماهه سوم سال جاری رشد اقتصادي آمریکا تنها برابر با 2٪ اعلام گرديد.  
رامنی همانند اوباما ادعاي كاهش بدهي هاي ملي، برقراری نظم مالی، کاهش بار مالیاتی، رشد اقتصادی و غيره را داشته ولي اين امر جز يك تبليغات انتخاباتي چيز ديگري نبود.  
جیمی کارتر دموكرات و بیل کلینتون، تنها كساني بودند كه موفق به کاهش بدهی های دولت در 35 سال گذشته بوده اند. از آغاز سال 2002،و در دوره جورج بوش پسر( جمهوریخواه) بدهی های دولت به 84٪ رسيد.  
در دوره اوباما نيز شاهد ادامه اين روند افزايشي بوده ايم.
بجز جو استیگلیتز چپ گرا،بانکداران با تجربه اي مانند تیموتی گایتنر و لری ساممر نيز در كنار اوباما سمت مشاوره را بر عهده داشتند.
به هر حال به گفته كارشناسان بهبود اقتصادي در اين دوره معنايي ندارد. اگر رامنی انتخاب مي شد و وعده كاهش بودجه نيز محقق مي شد،اين تصميم ایالت متحده هم براي اقتصاد دنيا و هم اقتصاد خود آمريكا گران تمام مي شد.اما اگر او این کار را انجام ندهد، همه وعده های قبل از انتخابات وي چيزي جزء ژست تبليغاتي معني نمي گيرد.  
به هر حال وضعیت بدهی هاي كنوني ، ناشی از يك بحران سیستماتیک مي باشد. گرفتن مالیات پایین در واقع یک تصميم خوب مي باشد البته اگر با سایر اقدامات منطقي همراه باشد. در زمان بوش پسر هزینه های جنگ به 1،5 تریلیون دلار ،يعني یک چهارم کل بدهی رسيد.  
هنگامی که رامنی می گوید روسیه دشمن آمريكا مي باشد، مخالفان نظام سوریه باید مسلح گردند، به اين معني است كه هزینه هاي بیشتر، کسری بودجه، بدهی های جدید براي آينده اتصاد آمريكا رقم خواهد خورد.  
هر چند ممکن است خط مشي جمهوری خواهان تناسب بيشتري با شرايط فعلي داشته باشد، اما این حزب با مشكلات عديده اي مواجه است. مسائلي همچون مالیات كمتر و نظم و انضباط بودجه اي،مسئله سقط جنین و بسیاری از چیزهای دیگر که موجب ترس رای دهندگان مي شود. 

نتيجه گيري  
حقيقت اين است كه، اوباما طبق انتظارات عمل نكرده است. چهار سال پیش او با شعار تغييرات راي گرفت.  
او به واقع در حوزه خاورمیانه شکست خورده است، او با موضوع گسترش احساسات ضد آمریکایی در امریکاي لاتین و در نقاط دیگر جهان مواجه است، او نمی تواند در برابر نفوذ چین كاري از پيش ببرد، سیاست تعامل با روسیه وي نيز با شكست روبرو شده،عملكرد اقتصادي وي نامناسب و بهبود شرايط اقتصادي نيز حقيقت ندارد.  
نتيجه يك دوره رياست جمهوري وي ،آغاز دور جديد و آينده رياست جمهوري وي را با عدم قطعيت مواجه مي سازد و در كل نمي توان اميد و تغيير را در این دوره از ریاست جمهوری اوباما هم انتظار داشت. 
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار