به گزارش
گروه علمي، پزشكي باشگاه خبرنگاران به نقل از روابط عمومي نظام پزشكي، دکتر علیرضا زالی در کنگره سراسری «گذشته، حال و آینده مراقبتهای ویژه در ایران» که 17 آبانماه در سالن همایشهای بینالمللی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد، با بیان اینکه زمانی که نام «آی سی یو» میآید بیمار و خانوادهاش دچار بحران و اضطراب میشوند، اظهار کرد: مدیریت این وضعیت در آی سی یو به عهده متخصصان مراقبتهای ویژه است.
وی با بیان اینکه باید پویایی و تحرک عملکرد در بخش مراقبتهای ویژه بیش از بخشهای دیگر وجود داشته باشد، اظهار کرد: در بخش آی سی یو اگر انگیزه کافی برای پرستار، پزشک و سایر پرسنل وجود نداشته باشد، روند ارائه خدمات با مشکل روبرو خواهد شد.
معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه در ابتدای راه استانداردسازی خدمات در بخش مراقبتهای ویژه قرار داریم اظهار کرد: مشکل عمده ما در این خصوص به مهندسی بخش مراقبتهای ویژه بازمیگردد که از تجهیزات تا فضای فیزیکی و نیروی انسانی را در بر می گیرد.
بازمهندسی فضاهای آی سی یو در کشور ضروری استدكتر زالی با اشاره به ضرورت بازمهندسی فضای آی سی یو در کشور اظهار کرد: ساختار بخشهای مراقبتهای ویژه برپایه نگاههای سنتی شکل گرفته است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه ناوگان بیمارستانی کشور در حال بازسازی است و 35 هزار تخت بیمارستانی ما در حال بازسازی هستند، فرصتی طلایی به وجود آمده است تا بتوان نظرات کارشناسی مربوط به بازمهندسی فضاهای آی سی یو را ارائه کرد.
تخصیص 10 درصد تختهای بیمارستانی به آی سی یو در همه بیمارستانهای کشور محقق نشده است
معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه در حال حاضر با کمبود تختهای معاونتهای ویژه روبرو هستیم، اظهار کرد: مقرر شده بود 10 درصد تختها در هر بیمارستانی در بخش مراقبتهای ویژه گنجانده شود ضمن آنکه هنوز از این معیار عقب هستیم با کمبود جدی تختهای مراقبتهای ویژه در سراسر کشور مواجهیم این در حالی است که در کشورهای در حال توسعه به این علت که 10 درصد تختهای مراقبتهای ویژه را تنها برای رفع نیاز داخلی بیمارستان کافی میدانند 25 درصد تختهای بیمارستانیشان را به بخش مراقبتهای ویژه اختصاص دادهاند.
وی افزود: مسلم است زمانی که یک بیمارستان عمومی میزبان بیماران بدحال در شهر است تخصیص این 10 درصد تخت به مراقبتهای ویژه کفایت نمیکند.
دكتر زالی با بیان اینکه در حال حاضر نوسازی تختهای بیمارستانی در دستور کار وزارت بهداشت قرار دارد، اظهار کرد: میتوان در این فرصت این نظریه را به صورت جدی مورد پیگیری قرار داد تا تسهیم به نسبت مناسبت تری برای تختهای مراقبتهای ویژه صورت پذیرد.
وي ضمن تاکید بر وجود یک مدیریت مستقل صنفی، مالی، علمی و حرفهای برای متخصصان مراقبتهای ویژه در نظام سلامت کشور گفت: این خیلی دردناک است که یک متخصص مراقبتهای ویژه از اینکه بیمه مهر او را قبول ندارد و نسخ مهمور به مهر وی را از سیستم خود حذف میکند گلایه مند باشد.
دكتر زالي ادامه داد: متاسفانه یک نگاه غیرمنصفانه و غیرعلمی در این خصوص در میان سازمانهای بیمه گر وجود دارد و بدترین و غیرمنصفانه ترین نگاه به این رشته است که ارائه خدمات این گروه پرتلاش توسط سازمانهای بیمه گر مورد پذیرش واقع نشود.
معاون نظارت و برنامه ریزی سازمان نظام پزشکی با اشاره به اینکه باید در تلاش باشیم تا سهم مناسبتری از هتلینگ و یا درآمد بیمارستانی را به این گروه تخصیص دهیم، اظهار کرد: حتی در شرایط موجود که برخی ترجیحات تعرفهای برای این گروه اعمال میشود و رشدی را در سالهای اخیر شاهد بوده است باید گفت در مجموع شیب رشد هتلینگ بیمارستانی در کشور شیب بسیار ملایمی بوده است و تجلیاش را در نظام تعرفههای بیمارستانی و نظام جبران خدمات حرفهای نمیبینیم. حل این مسئله نیازمند اصلاح و بازنگری سازمانهای بیمهگر در خصوص این رشته است تا ویزیت در بخش آی سی یو به عنوان یک تعرفه مستقل قابل ارزیابی از نظر حرفهای و قابل ارزش گذاری از نظر تعرفهای قلمداد شود. /ح