اعتراض و مخالفت امام خمینی (ره) با لایحه انجمنهای ایالتی و ولایتی رژیم پهلوی (1341 ش)در
پی تصویب لوایح ضد اسلامی انجمنهای ایالتی و ولایتی در نیمه مهرماه 1341،
حضرت امام خمینی (ره) که از دیرباز در اندیشه فرصتی مناسب برای شکستن قدرت
نامشروع شاه و ابّهت پوشالی سلطه جهانخواران بودند، نهضت ریشهدار و پر
صلابت خویش را آغاز نمودند. ایشان به دنبال اعلام تصویب این لایحه در
روزنامهها، بیدرنگ علمای طراز اول قم را به نشست وگفتگو پیرامون
تصویبنامه دعوت نمودند و در این جلسه تصمیم گرفته شد مخالفت علمای قم با
مفاد تصویبنامه به اطلاع عموم برسد.
در ادامه این اعتراض، حضرت امام در
تاریخ پانزدهم آبان 1341، تصویبنامه کذایی را خائنانه، غلط، نقشه شوم
دشمنان اسلام و ملت ایران، جسارت به ساحت قرآن، گناه نابخشودنی و مستوجب
توبه و استغفار دولت شمرده و در تلگراف دیگری به اسداللَّه علم، نخست وزیر
وقت، به وی هشدار دادند. بر اثر پایداری مردم و رهبری علما در مخالفت با
این لایحه که شرط اسلام برای انتخاب نمایندگان مجلس و سوگند به قرآن حذف
شده بود، لغو این تصویبنامه در 10 آذر 1341 پس از عقبنشینی آشکار و شکست
افتضاحآمیز رژیم اعلام گردید.
فرار خانواده های صهیونیستی از ایران در پی جدی تر شدن انقلاب ایران (1357 ش)رژیم شاه در طول سالیان حکومتش، به اشاره اربابان آمریکایی خود، روابطی دوستانه با رژیم صهیونیستی داشت و به همین دلیل، افراد بسیاری از مأموران اطلاعاتی، مستشاران نظامی و بازرگانان رژیم اسرائیل در ایران به سر میبردند. سرانجام در پانزدهم آبان 1357 و با اوجگیری مبارزات اسلامی ملت ایران و نزدیکی زمان پیروزی انقلاب اسلامی، دویست تن از خانوادههای اسرائیلی شاغل در ایران، با یک پرواز فوقالعاده به تلآویو پایتخت رژیم صهیونیستی بازگشتند.
تشکیل دولت خون آشام «غلامرضا ازهاری» به دستور محمدرضا پهلوی (1357 ش)پس از سقوط دولت عوام فریب جعفر شریف امامی که بر اثر اشتباهات پی در پی خود، از حل مشکلات عاجز مانده بود، محمدرضا پهلوی، ارتشبد غلامرضا ازهاری رییس ستاد مشترک ارتش را مامور تشکیل دولت نمود. انتخاب ازهاری به عنوان رییس دولت نظامی، مشکلات تازهای ایجاد کرد و موجبات تظاهرات و اعتصابات جدیدی را فراهم نمود. در این میان و در اعتراض به این دولت، روزنامههای معروف کشور، کارکنان رادیو و تلویزیون، کارمندان بانک ملی و بانک مرکزی دست از کار کشیدند و التهابی دوباره کشور را فراگرفت. بازداشت دولتمردان از جمله اقدامات عوام فریبانهای بود که ازهاری برای تسکین افکار عمومی و راضی کردن مردم انقلابی انجام داد که با شکست مواجه گردید و پس از مدتی، ازهاری جای خود را به شاپور بختیار داد.
آغاز اعتصاب دو ماهه مطبوعات در اعتراض به روی کار آمدن دولت نظامی ازهاری (1357 ش)اوجگیری نهضت اسلامی و به وقوع پیوستن حوادث خونینی همچون 17 شهریور و 13 آبان 1357 باعث شد تا محمدرضا پهلوی به حربه دیگری متوسل گردد. از این رو، برپایی کابینه نظامی به ریاست ارتشبد غلامرضا ازهاری، به عنوان تلاشی اساسی در راه سرکوبی نهضت و حفاظت از نظام پوسیده شاهنشاهی در دستور کار شاه قرار گرفت. شاه در یک نطق تلویزیونی، انتصاب ازهاری را اعلام کرد و دولت ازهاری در اولین اقدام خود، مراکز خبری و جراید را به اشغال نیروهای نظامی خویش درآورد. اولین واکنش نسبت به این مسأله، اعتصابی فراگیر و همگانی در مطبوعات بزرگ و سابقهدار ایران بود.
با پایان دوره حاکمیت دولت نظامی و آغاز به کار دولت بختیار، امام خمینی (ره) در پیامی خطاب به مطبوعات فرمودند: «از متصدیان مطبوعات محترم که زیر بار سانسور دیکتاتوری نرفتند تشکر میکنم» ایشان در ادامه ضمن اشاره به ادعای دولت جدید مبنی بر رفع سانسور فرمودند: «آقایان به کار ادامه دهند و از اعتصاب بیرون آیند تا تکلیف ملت با دولت غیرقانونی معلوم شود.» بر این اساس، جراید پایتخت پس از اعتصابی دو ماهه، از روز 16 دی ماه 57 با محتوایی دگرگون شده در راستای اطلاع رسانی به ملت و پخش اخبار انقلاب منتشر گردیدند.
رحلت عارف الهی و عالم ربانی آیت اللَّه «سیدعبدالکریم کشمیری» در قم (1419 ق)آیت
اللَّه سیدعبدالکریم کشمیری در سال 1345 ق در نجف اشرف به دنیا آمد. پس از
فراگیری دروس مقدمات در نجف، در حلقهی درس خارج آیات عظام: خویی،
سیدعبدالاعلی سبزواری، سید عبدالهادی شیرازی و شیخ کاظم شیرازی قرار گرفت.
به دلیل هوش سرشار خویش، در کوتاهترین زمان توانست، درجهی اجتهاد را از
آیات اللَّه خویی دریافت دارد، آن گاه به تدریس سطوح عالی فلسفه در حوزه
پرداخت. پشتکار آیت اللَّه کشمیری در تدریس به گونهای بود که روزانه 11
کرسی درس اعم از فقه، اصول، فلسفه و ادبیات عرب برای ایشان برپا میشد.
افزون
بر تدریس، پژوهش و نگارش، در سیر معنوی و تهذیب نفس نیز به مراتب عالی دست
یافت و صاحب کرامتهایی گردید. در پی سختگیریهای رژیم بعث عراق، به طور
پنهانی همراه خانواده، راهی ایران شد و در مرز ایران و عراق، همهی
نگاشتههای علمی ایشان به دست نیروهای امنیتی عراق افتاد. سرانجام این عارف
سترگ و عالم برجسته در 18 فروردین 1378 ش پس از طی یک دورهی بیماری در 72
سالگی جان به جان آفرین تسلیم کرد و پس از اقامهی نماز توسط آیت اللَّه
بهجت، در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
استعفای دولت موقت و واگذاری امور اجرایی کشور به شورای انقلاب (1358 ش)پس از تسخیر سفارت آمریکا در تهران به دست دانشجویان پیرو خط امام و تأیید این حرکت دانشجویی توسط حضرت امام خمینی (ره)، دولت موقت در صدد آزاد ساختن گروگانها و حل مشکل به وسیله مذاکرات سیاسی بود که با مخالفت دانشجویان مواجه شد. به دنبال اوج این مخالفت، دولت موقت به طور دستهجمعی استعفا کرد که با موافقت حضرت امام روبرو گردید. استعفای بازرگان در پی اعتراض و حملات شدید حوزه علمیه قم، دانشجویان مسلمان پیرو خط امام و گروههای اسلامی دیگر به مذاکره وی با مقامهای آمریکایی در الجزایر صورت گرفت. پس از این استعفا، بلافاصله امام امت، امور اجرایی کشور را به شورای انقلاب واگذار کردند تا زمینه را جهت انجام انتخابات ریاست جمهوری فراهم کنند. طول عمر دولت موقت از نیمه بهمن 57 تا نیمه آبان 58 تنها نُه ماه به طول انجامید. ماموریت شورای انقلاب، تا شکلگیری دولت شهید رجایی در مرداد 1359 ادامه یافت.
رحلت فقیه جلیل آیت اللَّه «سیدمحمد علی مدرس یزدی» (1380 ش)آیتاللَّه سید محمدعلی مدرسطباطبایی یزدی در سال 1318 ش در نجف اشرف به دنیا آمد. وی پس از اتمام سطوح، در محضر آیات عظام سیدمحمود شاهرودی، میرزا حسن بجنوردی، میرزا باقر زنجانی و سیدمحسن حکیم به مدارج والای علمی دست یافت. آیتاللَّه مدرسی همزمان، به تدریس سطوح عالیه و سپس خارج فقه پرداخت تا اینکه در سال 1361 ش از نجف به حوزه علمیه قم آمد و به تدریس خارج فقه و اصول مشغول گردید. این فقیه جلیل در دوران جنگ تحمیلی، بارها به جبهههای حق و یاری رزمندگان اسلام شتافت و در تقویت بیشتر روحیه آنان میکوشید. از آیتاللَّه مدرسی آثاری برجای مانده که حاشیه بر عروة الوثقی، المضاربةُ فی الاسلام، الشّرکةُ فی الاسلام و مناسک حج از آن جملهاند. سرانجام آن عالم بزرگوار بر اثر سکته مغزی در نیمه آبان 1380 ش در 62 سالگی درگذشت و در حرم مطهر حضرت معصومه (س) به خاک سپرده شد.
سالروز تأسیس بیمه ایران (1314 ش)در سال ۱۲۶۹ ش و در پی مذاکرات دولتهای ایران و روسیه، امتیاز فعالیت در زمینه بیمه و حمل و نقل، به پولیاکف روسی واگذار شد. پولیاکف امتیاز یادشده را به مدت ۷۵ سال دریافت کرد اما بهسبب عدم موفقیت در کارش، چند شرکت روسی دیگر هم در ایران نمایندگی بیمه دایر کردند. سرانجام با تغییر رژیم روسیه، فعالیت این شرکتها هم پایان یافت تا اینکه در سال ۱۳۱۴ ش شرکت سهامی بیمه ایران تأسیس شد. پانزدهم آبانماه، تاریخی بهیادماندنی در صنعت بیمه کشور است. آغاز فعالیت بیمه ایران (۱۴ آبان ۱۳۱۴ ش) را به تعبیری میتوان ملی شدن صنعت بیمه تلقی کرد. پس از افتتاح رسمی، سالروز تأسیس بیمه ایران و سپس بهعنوان روز بیمه در تاریخ فعالیتهای اقتصادی و بیمهای کشور به ثبت رسید.
ساخت تلویزیون اولیه توسط «پل نیپْکو» مبتکر امریکایی (1907 م)سابقه
ساخت تلویزیون به اواخر نیمه دوم قرن نوزدهم میلادی باز میگردد و تا
اوایل قرن بیستم، گامهای بعدی در این مسیر برداشته شد. ساخت رادیو و طریقه
ارسال اصوات باعث شد تا نوآوران و دانشمندان بتوانند دستگاه انتقال تصویر
را نیز طراحی نمایند. پل نیپکو، مبتکر امریکایی یکی از این اندیشمندان بود
که با انجام تعمیراتی در دستگاه انتقال تصویر، توانست روش نمایش پیدرپی
عکسها را کشف کند و همزمان صدا را منتقل نماید.
بل نیپکو این دستگاه
را در پنجم نوامبر 1907 م به صورت کامل عرضه کرد و با ارسال موفقیتآمیز
صدا و تصویر از آن، تلویزیونهای اولیه شکل گرفت. در واقع، پلنیپکو با
تبدیل عکس به امواج، به عنوان یکی از مخترعین اصلی تلویزیون شناخته شد. از
این پس دیگر مبتکرانْ، کار پل نیپکو را ادامه دادند تا اینکه جان بیرْدْ،
در سال 1926 م تلویزیون کامل را ارائه نمود و راه را برای ساخت
تلویزیونهای رنگی، سه بعدی و پیشرفت در این زمینه آماده ساخت.
مرگ «آبا قا خان» ایلخان مغول (680 ق)پس از مرگ هلاکو، پسرش اباقاخان به جانشینی او نشست. او تبریز را پایتخت و خواجه شمس الدین محمد جوینی را وزیر خود قرار داد. اباقاخان سعی داشت تا با کمک مسیحیان روم، دولت مصر را که در آن زمان، پرچمدار عالم اسلام بود، از میان بردارد ولی موفق نشد و از آنان شکست خورد. در زمان اباقا خان، استیلای مغول تا کنار دریای مدیترانه گسترش یافت.
محکومیت صدام به اعدام با چوبه دار (2006 م)صدام حسین دیکتاتور پیشین عراق در آوریل سال ۱۹۳۷ م در روستای عوجه از شهر تکریت بهدنیا آمد. وی در ۱۰ سالگی به بغداد نزد دایی خود که یک افسر اخراجی ارتش بود رفت. صدام در آستانه بیست سالگی به حزب بعث پیوست و بهسرعت به یکی از اعضای فعال حزب بدل شد. صدام در سال ۱۹۵۹ م با شرکت در عملیات ترور قاسم رئیسجمهور وقت عراق مجروح شد و پس از آن، از طریق سوریه به مصر رفتو پس از چند سال، با پیروزی حزب بعث در اثر کودتا در سال ۱۹۶۸ م رژیم سرکوبی در عراق حاکم شد که نفر اول دستگاه سرکوب آن جوانی ۳۱ ساله بهنام صدام بود.
وی در سال ۱۹۷۹ م با کنار زدن حسن البکر از قدرت، رسماً حکومت رعب و وحشت را در عراق بنیان گذاشت که به مدت ۲۴ سالجنایات دیکتاتور بعثی مصون نماندند. صدام پس از حمله آمریکا و متحدانش به عراق در سال ۲۰۰۳ م مقام خود را از دست داد و در ۱۳ دسامبر ۲۰۰۳ م توسط نیروهای آمریکایی دستگیر شد. او در دادگاه ویژه جرائم سران عراق که توسط دولت موقت عراق تشکیل شد، محاکمه و در تاریخ یکشنبه پنجم نوامبر سال ۲۰۰۶ میلادی، به اعدام با چوبه دار محکوم و سرانجام در تاریخ شنبه ۲۹ دسامبر ۲۰۰۶ م در بغداد به دار آویخته شد.
برخی از رویدادهای 5 نوامبر 1605: نقشه انفجار پارلمان انگلستان، پیش از انجام کشف شد و بشکه های باروت از راهرو زیر بنای ساختمان بیرون برده شدند. «گای فاوکس» به اتهام طرح این نقشه دستگیر و پس از محاکمه اعدام شد.
1811: در جریان جنگهای استقلال طلبی لاتینهای قاره آمریکا و رهایی از قید استعمار اسپانیا، السالوادوری ها هم بپا خاستند.
1907: روزنامه روح القدس به اتهام تندنویسی برضد محمد علیشاه قاجار شاه وقت به محاق توقیف افتاد.
1917: شورای کلیسا های ارتدوکس روسیه از فرصت پیروزی انقلاب بلشویکی و طرد سلطنت استفاده کرد و پس از 217 سال دفتر اسقف اعظم ارتدوکس را بازکرد که پتر اول (کبیر) در سال 1700 میلادی آن رابسته بود.
1947: (1326 خورشیدی) دادستان شهرستان تهران برای رضا روستا رئیس شورای متحده مرکزی کارگران وابسته به حزب کمونیست توده کیفر خواست اعدام صادر کرد و پرونده را جهت محاکمه به دادگاه فرستاد.