قلمزني يعني ايجاد نقش بر روي فلز ، براي چنين عملي بايد طرحي ترسيم و تهيه گردد و بعد از آن طرح بر روي فلز پياده و قلمزني مي شود پس به اين نتيجه مي رسيم كه اگر طرح اصلي در كار نباشد نمي توان آن را پياده نمود.

به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک آنچه امروز بعنوان قلمزنی‌شناخته میشود و مصنوعات فراوانی‌اعم‌از مس‌و برنج‌بوسیله آن‌تزئین میگردد در ایران دارای سابقه ای بسیار طولانی‌است‌ .

از آثار فلزی دوره‌هخامنش نمونه‌های بسیاری‌بدست‌نیامده تا دور نمای رواج این‌ هنر در‌آن دوران را مشاهده کنیم ولی‌مجموعه‌ظرفها و بشقابهای نقره و طلای عصر ساسانی‌که‌‌بدست‌استادان ایرانی‌قلم خورده‌است‌و سلاطین این‌سلسله را در بزم یا رزم‌و شکار ‌نشان میدهد و در موزه‌ارمیتاژ شهر لنینگراد نگاهداری ‌میشود رواج صنعت قلمزنی‌را در ‌آن عصر تایید میکند.در دوران اسلامی‌تاریخ‌ایران صنعت قلمزنی‌رواج فوق العاده‌داشته است‌و شاهد بر این‌‌مطلب مجموعه‌ابریقهای برنزی و آثار زیبای فلزی از نوع بخوردان و ظرفهای آبخوری‌است‌که‌‌بشکل حیوانات و پرندگان ساخته شده و بیشتر آنها در خراسان و همدان و ری‌و سمرقند ‌بدست‌آمده است‌ .

شیوه کار قلمزنان چنین است‌که‌ابتدا داخل‌ظرف ساخته شده ای را که‌قرار است‌قلمزنی‌بر‌روی‌آن انجام شود از قیر پر میکنند تا هم‌ضربات چکش باعث‌اعوجاج فلز نگردد و هم‌‌صدای ناشی‌از کار کردن‌با قلم و چکش کاهش‌یابد. سپس صنعتگر با بهره گیری از پرگار و‌الگوهایی‌که‌قبلا بر روی‌کاغذ ترسیم گردیده نقش مورد نظ‌ر را بر روی‌فلز منتقل نموده‌و ‌پس از آن خط‌وط اصلی و مهم را قلم زده‌و بعد از پایان قلمزنی‌خط‌وط اصلی به‌انجام ریزه ‌کاری‌ها و حک‌خط‌وط ظریف‌تر میپردازد./س

برچسب ها: قلمزنی ، صنایع دستی ، اراک
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.