حوادثی مثل سیل و زلزله که در سطح کشور از احتمال وقوع بالاتر برخوردارند، از طریق ساخت سدها، سیل بندها و بندهای انحرافی و آبخیزداری مناطق کوهستانی و شیبدار و نیز با ساخت منازل مسکونی مقاوم در سطح قابل ملاحظه ای کاهش می یابند.
هر یک از عناصر جوی به تنهایی می تواند بلایای مهمی مانند افزایش دما و گرمازدگی، سرعتهای زیاد باد و وقوع توفان، بارشهای تندری و وقوع تگرگ، یخبندان و سرمازدگی و ... را ایجاد کند.
اما بیشترین خسارات جانی و مالی بر اثر پدیده های جوی ترکیبی و خطرات ثانویه ناشی از آنها است، مانند توفان، رعد و برق، خشکسالیها، سیل، آتش سوزی و ... بوجود می آید.
تاثیرگذاری بلایای جوی بر جوامع با توجه به وضعیت توسعه اقتصادی و آسیب پذیری آنها متفاوت است، به طوری که رویدادهای جوی بیشترین خسارات جانی را در کشورهای کمتر توسعه یافته و بیشترین خسارات مالی را در کشورهای بیشتر توسعه یافته ایجاد می کنند.
به طور کلی ایران کشوری حادثه خیز است، که 34 نوع از حوادث طبیعی دنیا در آن رخ می دهد
ثبت سالانه یک هزار زمین لرزه در خراسان جنوبی
مدیر کل دفتر مدیریت بحران استانداری خراسان جنوبی، از ثبت سالانه 400 الی یک هزار زمین لرزه در این استان خبر داد و گفت: این زمین لرزه ها خردلرزه بوده و قابل ثبت است
محمدعلی آخوندی با بیان اینکه خراسان جنوبی جزو سه استان زلزله خیز کشور است، افزود: وقوع 20 نوع حادثه از جمله زلزله، سیل، توفان، خشکسالی، مخاطرات دامی و گیاهی، سرمازدگی، انتشار ریزگردها و... این استان را جزو مناطق پرخطر قرار داده است
به گفته وی از این تعداد 30 تا 50 زمین لرزه در استان احساس می شود و بالای سه ریشتر رخ می دهد.
آخوندی اضافه کرد: زلزله، خشکسالی و سیل از مهم ترین حوادث طبیعی است که در استان رخ می دهد.
وجود60 هزار واحدمسکونی غیرمقاوم در استان
مدیر کل بحران و حوادث غیر مترقبه خراسان جنوبی با بیان اینکه دو سوم استان در منطقه خطر بالا و بسیار بالا قرار دارد، افزود: هم اکنون 60 واحد مسکونی شهری و روستائی غیر مقاوم در این استان وجود دارد.
وی اظهارداشت: از این تعداد 30 هزار واحد در شهرها و 30 هزار واحد در مناطق روستائی وجود دارد که این واحدها در بافت فرسوده قرار دارند.
آخوندی با بیان اینکه برای مقابله با تبعات ناشی از زلزله برنامه ریزی های جامعی از مسئول مسئولان مورد نیاز است، افزود: در این راستا باید استفاده از تسهیلات دولتی برای مقاوم سازی منازل مسکونی بویژه در روستاها در بین فرهنگ سازی شود../س