کوچ می کنند تا دمساز راز دار طبیعت باشند، حرکت اساسی زندگی آنها ست می روند و همواره با خالق زیبایی ها مانوسند عشایرند ، ایلیاتیند.

به گزارش خبرنگار اجتماعی باشگاه خبرنگاران، کوچ نشینی کهن ترین شیوه زیست بشر است که پا برجا بودن آن تا عصر حاضر از بزرگترین جاذبه های این شیوه معیشت محسوب می شود و همین شیوه خاص زندگی سبب شده ایلات و عشایر به دیدنی ترین جاذبه عصر تکنولوژی لقب بگیرند.

گفتنی است، عشایر به شیوه ای جذاب و باور نکردنی طی قرن ها و سال های طولانی اقدام به حفظ سنن و آداب و رسوم گذشته خود کرده اند مسکن عشایر و سبک زندگی آنها، زبان، موسیقی، غذاهای محلی، صنایع دستی ، رقص و لباس های محلی به همراه آیین های به جای آوردن جشن های عروسی و محلی از مهم ترین جاذبه های ایلات و عشایر است بارزترین مشخصه ایلات و عشایر شیوه زیست آنان است که بر خلاف یک جانشینان روستایی و شهری در کوچ و نقل و انتقال دایمی سیاه چادرها و رمه های خود هستند .

در این گزارش به شیوه زندگی تعدادی از عشایر کشورمان می پردازیم.

**زندگی عشایر قشقایی

غلامعلی کاظمی مسئول برگزاری نمایشگاه های صنایع دستی و جشنواره های سنتی ایران، شیوه زندگی عشایر قشقایی را چنین توصیف می کند از زمانی که حکومیت ایلخانان در زمان جانی آقای قشقایی تشکیل شد ایل قشقایی به حکومت واحدی ساماندهی شد قشقایی ها سه تا چهار ماه از سال را کوچ می کنند و از 5 طایفه کشکولی، شش بلوکی فارسیمدان ، عمله و دره شوری تشکیل شده است.

وی افزود: طرح تخته قاپو در زمان رضاخان به منظور اسکان عشایر با مقاومت ایل قشقایی مواجه شد و اجرا نشد.

**زندگی عشایر عرب خوزستان

عشایر عرب خوزستان از قبایل بسیار کهن و بزرگ عرب است که در حمیدیه ، و سوسنگرد ، هویزه و شادگان اقامت دارند این عشایر در ماه های اول سال برای استفاده از چراگاه های دشت سوسنگرد به این منطقه می آیند.

**عشایر دشت مغان

عشایر دشت مغان که زندگی خود را با خودکفایی مبتنی بر دامداری و کشاورزی و نیز ساده زیستی در دشت مغان ادامه می دهند، در نیمه دوم خرداد به منطقه باداگل کوچ می کنند مدت اقامت این عشایر به مدت 3 ماه است و پس از آن به سوی روستای خود در اردبیل باز می گردند.

**زندگی عشایر رائینی کرمان

عشایر رائینی کرمان از مهم ترین عشایر تولید کننده پشم و کرک هستند که سالانه از 800 هزار راس بز کرکی در شهرستان بافت استان کرمان معمولاً توسط عشایر این منطقه نگهداری می شود.

***زندگی عشایر جوانرود

عشایر جوانرود ، جاف ، کلهر، قلخانی، سنجابی، گوران و کرند در این منطقه پراکنده شده اند، ایلات و عشایر کرد ایران نیز به عنوان حافظان آداب و رسوم و سنت های این قوم بزرگ از اهمیت خاصی برخوردار هستند و دارای جاذبه های گردشگری فراوانی هستند ، زبان، شعر، رقص، موسیقی، آداب و رسوم به جای مانده در این پهنه از سرزمین ایران قدمتی دیرینه دارند .

**زندگی عشایر مرزنشین کرمانشاه

عشایر مرزنشین استان کرمانشاه زندگی خود را با خودکفایی مبتنی بر دامداری و کشاورزی و نیز ساده زیست ادامه می دهند .

در استان کرمانشاه کوچ نشینی هنوز رواج دارد

**زندگی عشایر مشكین شهر

عشایر مشكین شهر زندگی خود را با خودکفایی مبتنی بر دامداری و کشاورزی و نیز ساده زیستی ادامه می دهند .

**زندگی عشایر آذربایجان در دامنه کوه سهند

همزمان با فرا رسیدن خرداد، آخرین ماه فصل بهار عشایر آذربایجان برای گذراندن تابستان به ییلاق های خود در دامنه کوه سهند کوچ می کنند عمده درآمد آنها از دامداری ، پرورش گاو و گوسفند و فروش شیر دام های خود به کارگاه فصلی لبنیات است.

**زندگی عشایر دشت لالی

بخش لالی از دیر باز زیستگاه بشر بوده و در سده های اخیر به عنوان منطقه گرمسیری و قشلاقی بختیاری های کوچ رو، بویژه شاخه های هفت لنگ بختیاری، اعتبار و ارزشی بیشتر یافته است قدیمی ترین آثار سکونت انسان در نجد ایران در غاز پبده در شمال لالی کشف شده است یا این که لالی بخشی از اولین حوزه شناخته شده نفت در ایران به شمار می آید از این رو در دهه 30 یکی از حوزه های فعال استخراج نفت بوده است./ز

گزارش از هراتیان

برچسب ها: سهند ، ایران ، فصلی
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار