به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران بجنورد، چاي سبز اين روزها به دليل اطلاعرساني خوبي كه درباره فوايد آن صورت گرفته طرفداران زيادي پيدا كرده است. ولي بايد گفت مصرف اين نوشيدني در كشورهاي آسياي شرقي از جمله چين به هزاران سال قبل برميگردد. آنها معتقد بودند اين نوشيدني خواص درماني فوقالعادهاي دارد.
امروزه با تحقيقات وسيعي كه درباره اين گياه باارزش صورت گرفته، مشخص شده اين نوع چاي علاوه بر اثرات درماني، يك نوشيدني آرامشبخش و تسكيندهنده نيز به حساب ميآيد.
سوالي كه در ذهن خيليها مطرح ميشود اين كه چه خواصي در چاي سبز وجود دارد كه باعث برتري آن نسبت به ديگر چايها از جمله چاي سياه شده است؟
در جواب به اين پرسش بايد گفت چاي سبز در مقايسه با چاي سياه به اين دليل كه يك نوشيدني دمكرده غيرتخريبي است خواص بيشتري دارد.
اين نوشيدني قدرت سيستم دفاعي بدن را در مقابل سرطان به طور قابل ملاحظهاي افزايش ميدهد. پليفنول مادهاي است كه به ميزان قابل توجهي (پنج برابر بيشتر از چاي سياه) در چاي سبز يافت ميشود.
پليفنولهاي موجود در چاي سبز بيشتر با نام فلاونولها و كاتشينها شناخته ميشود كه 30 تا 40 درصد از مواد جامد استخراج شده از برگهاي چاي سبز خشك را تشكيل ميدهد.
مطالعات انجام شده نشان داده اين تركيبات بهطور قابل ملاحظهاي داراي خواص آنتياكسيداني، ضدسرطاني، ضدالتهابي و ضدباكتريايي است.
از طرفي چاي سبز حاوي تركيباتي چون پروتئين است كه 20 ـ 15 درصد وزن خشك آن را شامل ميشود. همچنين چاي سبز بيش از 15 نوع اسيد آمينه و هفت ـ پنج درصد كربوهيدرات شامل انواع گلوكز، فروكتوز و ساكاروز دارد.
از مواد معدني موجود در چاي سبز ميتوان به منيزم، كلسيم، منگنز، آهن، مس، روي، سلنيم، سديم، فسفر، پتاسيم، فلورايد و آلومينيوم اشاره كرد.
كافئين و برخي از ويتامينها نيز از تركيبات موجود در چاي سبز به شمار ميرود. در گذشته از چاي سبز علاوه بر خاصيت آرامبخشي به عنوان تسكيندهنده جاي نيش حشرات و همچنين براي درمان آفتاب سوختگي استفاده ميكردند.
گرچه اين نوع چاي در مقايسه با چاي سياه ارزش غذايي بيشتري دارد، ولي اين بدان معني نيست كه چاي سياه براي بدن بيفايده است و بايد آن را از سبد غذايي حذف كرد، بلكه چاي سياه نيز به شرطي كه به آن اسانس يا رنگهاي شيميايي اضافه نشده باشد، داراي خواص زيادي است.
خواص ضد سرطاني چاي سبز
نقش بازدارندگي چاي سبز در ايجاد سرطان، بخصوص در سرطانهايي مانند سينه، لوله گوارش و بخصوص پروستات كاملا به اثبات رسيده است. همچنين مانع بروز سرطانهايي مانند سرطان گردن، كليه، پانكراس و غدد شيري ميشود.
آخرين تحقيقات نشان ميدهد پليفنول موجود در چاي سبز علاوه بر خاصيت پيشگيريكننده در ايجاد سرطان پروستات ميتواند از پيشرفت بيماري در افرادي كه به اين نوع سرطان مبتلا شدهاند جلوگيري كند.
يكي از ويژگيهاي خوب چاي سبز، كاهش چربي و فشار خون است. در افرادي كه به طور مرتب از اين نوع چاي استفاده ميكنند اين ويژگي ميتواند به طور چشمگيري بيماريهاي قلبي و عروقي را كاهش دهد.
يكي از خواص ديگر اين ماده شگفتانگيز، كاهنده گلوكز ناشتاي خون است. حتما شما هم ميدانيد يكي از پارامترهاي تشخيص ديابت، گلوكز ناشتاست.
تحقيقات نشان ميدهد چاي سبز باعث بهبود تعادل ميزان قند در افراد ديابتي ميشود و به دنبال آن از مشكلات عروقي ناشي از قند بالا جلوگيري خواهد كرد، چرا كه ديابت نقش بسيار مهمي در بروز مشكلات عروقي دارد و همين ميتواند احتمال بروز سكته قلبي و مغزي را در فرد ديابتي بالا ببرد.
افرادي كه همزمان چربي، قند و فشار خون بالايي دارند، در شرايط متابوليك بدنشان عدم تعادل به وجود آمده كه در اصطلاح پزشكي به آن سندرم متابوليك گفته ميشود. بد نيست بدانيد چاي سبز در بهبود سندروم متابوليك تاثير بسيار زيادي دارد.
پژوهشها نشان داده چاي سبز ميتواند باعث كاهش تكثير سلولهاي كبدي در افراد مبتلا به بيماريهاي مزمن كبدي شود.
طبق آخرين بررسيها، چاي سبز نقش موثري در پيشگيري از بيماريهايي مانند پاركينسيون و آلزايمر دارد زيرا اين نوشيدني سبز به دليل خواص آنتياكسيداني علاوه بر خاصيت پيشگيريكننده از بروز سرطان، ميتواند از بيماريهاي مرتبط با زوال مغز نيز جلوگيري كند./س