رهبر عزیزمان در آن روزهای خون و شهادت با لباس ساده سربازی و کلاه بسیجی در بین رزمندگان حرکت می‌کردند، ایشان که ما را امروز به همت مضاعف و تلاش بیشتر می‌خواند خود برای امام(ره) این‌گونه بود

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران به نقل از ندای انقلاب، در ارتباط با نقش آيت الله خامنه اي مقام معظم رهبری در شوراي عالي دفاع و جبهه هاي جنگ، نکات و محورهای مهمی در خاطرات رزمندگان، مسوولان و اسناد دفاع مقدس وجود دارد. از جمله اثر گذاری و بهبود روحیه رزمندگان، جلب حمایت مردم در کمک به جبهه ها و ایجاد روحیه و انگیزه در بین مردم، برخورد مقتدرانه با تخلفات وکارشکنی های امثال بنی صدر، برنامه ریزی و تلاش برای آزادسازی سوسنگرد و حصر آبادان، ارائه گزارش های به موقع به امام و... بخشی از این نکات مهم هستند.




آيت الله خامنه اي در جلسات شوراي عالي دفاع نقش تعيين كننده اي در تصويب طرح بعضي از عمليات هاي مهم از جمله شكست حصر آبادان ايفا كرد. حضور ایشان باعث شد تا در مقابل بني صدر كه اجازه هيچ فعاليتي را به نيروهاي مردمي و سپاه پاسداران نمي داد، سدي محكم قرار گيرد.
با تشکیل رسمی "حزب جمهوری اسلامی" در ۲۹ بهمن ۵۷، آیت‌الله خامنه‌ای به عنوان یکی از اعضای مؤسس این حزب، وارد عرصه‌ی فعالیت‌های سیاسی رسمی در نظام جمهوری اسلامی شدند. این حزب که در واقع محل تجمع نیروهای انقلابی و معتقدان به خط امام بود، توانست با ایجاد تشکیلات منسجم و گسترده در سراسر کشور، نقش مهمی را در راه استقرار جمهوری اسلامی ایفا کند.

با استعفای دولت موقت در ۱۵ آبان ۵۸، شورای انقلاب به فرمان حضرت امام، وظیفه‌ی اداره کشور، رتق و فتق امور و برگزاری انتخابات را عهده‌دار شد، آیت‌الله خامنه‌ای به وزارت دفاع رفته و به عنوان معاون این وزارتخانه مشغول به کار شدند. هرچند مدتی بعد به خاطر کارشکنی‌ها و مخالفت‌های بنی‌صدر مجبور شدند وزارت دفاع را ترک کنند. از ۳ آذر همین سال به بعد، ایشان مدتی نیز سرپرستی نهاد تازه تأسیس "سپاه پاسداران" را بر عهد داشتند.

در تاریخ ۲۴ دی ۵۸ رقم خورد. امام(ره) در حکمی خطاب به ایشان نوشتند: «جنابعالی كه بحمدالله به حسن سابقه موصوف و در علم و عمل شایسته هستید، به امامت جمعه تهران منصوب می‌باشید.» و با اين انتصاب، مهم ترين تريبون سياسي، اجتماعي و فرهنگي كشور را به آيت الله خامنه اي سپردند.






۲۰ ارديبهشت ۵۹ تنها چند روز پيش از آغاز به كار مجلس اول، امام مسؤوليت جديدي را به آيت الله خامنه اي واگذار نموده و ايشان را به عنوان نماينده ي خود در "شوراي عالي دفاع" منصوب كردند كه وظايفي همانند "شوراي عالي امنيت ملي" كنوني داشت. در حكم حضرت امام آمده بود: «براي تشكيل شوراي عالي دفاع ملي بر مبناي اصل يك صد و ده قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، جنابعالي به عنوان مشاور از طرف اينجانب منصوب مي شويد و در اين موقع چون در وضع استثنائي هستيم، لازم است هر هفته با بررسي كامل، رويدادهاي داخلي ادارات مختلف ارتش را براي اينجانب ارسال داريد.»

با آغاز جنگ تحميلي عراق عليه ايران در ۳۱ شهريور ۱۳۵۹، برهه ي جديدي از فعاليت هاي آيت الله خامنه اي شروع شد. در روزهاي آغازين جنگ و در حالي كه هيچ تشكيلات نظامي منسجمي در مقابل ارتش عراق وجود نداشت، آيت الله خامنه اي با همكاري شهيد دكتر مصطفي چمران، ستاد جنگ هاي نامنظم را در خوزستان پايه ريزي كردند و پس از آن نيز به عنوان حامي نيروهاي مردمي و سپاه پاسداران، در جبهه ها حضور داشتند.

حضور توأمان در جبهه هاي جنگ، شوراي عالي دفاع، حزب جمهوري اسلامي و مجلس، اين امكان را به آيت الله خامنه اي مي داد كه نگاهي جامع نسبت به مسايل كشور داشته باشند. اين نگاه باعث مي شد تا ايشان نشانه ها و نماد هاي بي كفايتي و خيانت بني صدر را به خوبي ببينند. آيت الله خامنه اي پس از آن كه از توصيه هاي مشفقانه به بني صدر براي حفظ وحدت و همراه شدن با انقلاب، نا اميد شدند، در خط مقدم مقابله با دسيسه هاي او قرار گرفتند و با نطق هاي خود در مجلس شوراي اسلامي بر بي كفايتي وي تأكيد كرده و از خيانت هايش پرده برداشتند.

استدلال هاي آيت الله خامنه اي در مورد خيانت هاي بني صدر به گونه اي بود كه در جلسه ي نهايي بررسي عدم كفايت سياسي رييس جمهور در مجلس، نمايندگان موافق با عدم كفايت، با در اختيار قرار دادن وقت خود، از ايشان خواستند تا در آن جلسه هم صحبت كنند. حضور آيت الله خامنه اي در پشت تريبون در حالي كه كيف بزرگي از اسناد را به همراه آورده بودند، تعجب خيلي ها را از ميزان خيانت هاي بني صدر در طول مدت ۱۶ ماهه ي رياست جمهوريش برانگيخت.

نقش هاي متعدد و تأثيرگذار آيت الله خامنه اي در جمهوري اسلامي در كنار پافشاري ايشان در مقابله با جريان هاي منحرف و بيگانه، گروهك منافقين كينه توز را كه وابستگي آن ها به بيگانگان در شرايط آن روز روشن شده بود، به تصميم خطرناكي رساند. تنها با گذشت يك هفته از تصويب عدم كفايت سياسي بني صدر در مجلس و پس از بيانيه ي منافقين در اعلام جنگ مسلحانه با نظام، آيت الله خامنه اي در مسجد ابوذر تهران مورد سوء قصد قرار گرفتند. حضرت امام (ره) بلافاصله پس از ترور، در پيام خود پرده از چهره ي عوامل ترور برداشتند: «اينان آنقدر از بينش سياسي بي نصيبند كه بي درنگ پس از سخنان شما در مجلس و جمعه و پيشگاه ملت به اين جنايت دست زدند و به كسي سوء قصد كردند كه آواي دعوت او به صلاح و سداد در گوش مسلمين جهان طنين انداز است.»




ناگفته‌های نقش حضرت آیت‌الله خامنه‌ای در حماسه آزادسازی سوسنگرد


۲۶ آبان ماه سالروز حماسه آزادسازی سوسنگرد در سال ۵۹ است که حضرت آیت‌الله خامنه‌ای نماینده وقت امام خمینی در شورای عالی دفاع نقش برجسته‌ای در این زمینه داشتند و در شرایطی که بنی‌صدر با کارشکنی‌ها و خیانت‌هایش ساز مخالف می‌زد، حضرت آیت‎الله خامنه‌ای با همراهی جمعی از فرماندهان به‌ویژه شهید چمران، این حماسه بزرگ را هدایت کردند. این در حالی بود که در صورتی که سوسنگرد آزاد نمی‌شد، شرایط جنگ قطعاً به مراتب سخت‌تر می‌شد.

سرلشگر فیروزآبادی رئیس ستاد کل نیروهای مسلح در خصوص نقش آیت اله خامنه‌ای به عنوان نماینده حضرت امام خمینی(ره) در شورای عالی دفاع می گوید: همت مضاعف آیت اله خامنه‌ای به عنوان نماینده حضرت امام در شورای عالی دفاع در انجام عملیات آفندی آزادسازی سوسنگرد و خنثی کردن نقش کارشکنانه بنی صدر و حاکم کردن فرمان امام خمینی(ره) که به حفظ اهواز و جلوگیری از سقوط حتمی آن انجامید و راه را برای طراحی و اجرای عملیات پیروز فتح المبین، طریق القدس و آزادی سرزمین‌های اشغال شده و بیت‌المقدس هموار ساخت.

حماسه‌های دشت آزادگان و بویژه حماسه سوسنگرد پیام‌ها، درس‌ها و عبرت‌های بزرگی دارد. این حماسه‌ها در ۴۵ روز آغاز دفاع مقدس اتفاق افتاد.

با رسیدن خبر تهاجم دشمن به جبهه‌ها، آقا به جبهه‌ها شتافتند و ضمن بررسی اوضاع،باعشق شوق جهاد، با لباس رزم و سلاح در دست به همراه رزمندگان در رزم و شناسایی شبانه از روز سوم و چهارم جنگ شرکت کردند. ساماندهی ستاد جنگ‌های نامنظم در همین روز‌ها اتفاق افتاد. روز جمعه آن زمان، آقا به تهران برگشتند و در نماز جمعه تهران، فراخوان عمومی دادند و عاشقان اسلام، قرآن و امام و میهن را از سراسر کشور به حضور در جبهه‌ها و دفاع در برابر دشمنانی که در پی ریشه‌کن کردن انقلاب نوپای ملت ایران بودند دعوت کردند و خود دوباره به جبهه و میان رزمندگان و خطوط مقاومت شتافتند و داوطلبان عاشق را سازماندهی کردند. آن روز‌ها کسی نبود در منطقه جنوب، اهواز و جبهه‌ها سرپرستی نداشت. حضور آقا در آن منطقه همه را دور ایشان جمع کرد و ایشان سازماندهی کردند و با نظارت و هدایت میدانی، هسته‌های اولیه مقاومت سپاه و بسیج را در جبهه‌ها تشکیل دادند و رزمندگان و نیز داوطلبان ارتشی را با تعیین فرمانده انسجام بخشیدند.

مثلاً رزمندگانی که در شهر سوسنگرد در برابر دشمن مقاومت می‌کردند، آقا یک افسر ارتشی را فرمانده آنها قرار دادند، فرمانده نیروهای سپاه، جنگ‌های نامنظم و مردم بوستان و سوسنگرد که آنجا مقاومت می‌کردند. آقا شورای عالی دفاع را در متن مسائل جنگ قرار دادند، این عضو شورای عالی دفاع که در متن جبهه‌ها و در بین رزمندگان حضور فعال داشت، بهترین نما را از جنگ برای شورای عالی دفاع می‌آوردند و چشم و دست امام در جهاد مقدس ملت قهرمان شدند و با رساندن اطلاعات به امام خمینی(ره) و ولی‌امر زمان زمینه اجرای فرامین و تدابیر امام در جبهه‌ها را با همت مضاعف و کار مضاعف فراهم کردند.

رهبر عزیز در آن روزهای خون و شهادت با لباس ساده سربازی و کلاه بسیجی در بین رزمندگان حرکت می‌کردند، ایشان که ما را امروز به همت مضاعف و تلاش بیشتر می‌خواند خود برای امام(ره) این‌گونه بود؛ همت مضاعف در سیره تبعیت از امام، توسط حضرت آیت‌الله‌خامنه‌ای عزیز و تلاش مضاعف در امور جبهه‌ها.




در مورد نقش ‌آیت‌الله خامنه‌ای و حضور و نقش راهبردی تعیین کننده ایشان در مسند نمایندگی حضرت امام و سپس رئیس شورای عالی دفاع در دفاع مقدس و در هنگام ریاست جمهوری به چند محور می توان اشاره کرد:

۱- حضور بسیجی وار در روزهای حساس جنگ به عنوان چشم و دست حضرت امام و معنویت و پشتگرمی رزمندگان.

۲- فراخوان و سازماندهی هسته‌های اولیه نیروهای مردمی و بسیجیان حاضر در جبهه‌ها.

۳- هدایت جنگ‌های نامنظم و چریکی در اوایل جنگ تحمیلی.

۴- سرپرستی و هماهنگ کردن نیروهای ارتش، سپاه و مردمی در عملیات مقاومت و مقابله با دشمن.

۵- نقش آفرینی در عملیات‌های بزرگ با نظارت عالی و انسجام بخشی به فرماندهان ارتش و سپاه.

۶- حضور فعال در طراحی و فرماندهی عملیات‌ها و تمشیت امور نیروهای مسلح.

۷- تلاش پیوسته دائمی در رفع مشکلات رزمی و پشتیبانی جبهه‌ها در سراسر کشور در ارتباط با ائمه محترم جمعه، استانداران و مسئولین.

۸- مقابله با سیاست‌های خائنانه بنی‌صدر در اداره جنگ و رویارویی با اندیشه لیبرالی امریکایی حاکم بر نحوه مصاف با دشمن که گاه بوی خیانت و جرم از آن استشمام می‌شد.

۹- بازدید و سرکشی از جبهه‌های جنوب و غرب کشور و ارتباط مستقیم و تنگاتنگ با رزمندگان خطوط مقدم و مردم مقاوم و شجاع و برجای ایستاده برای حفظ شهر و آبادی‌های خود.

۱۰- تبیین ابعاد سیاسی جنگ تحمیلی و انتقال پیام حماسه دفاع مقدس ملت ایران از راه سخنرانی در مجامع بین‌المللی و مصاحبه با رسانه‌های جهانی و خنثی کردن عملیات روانی دشمن.

۱۱- تقویت نقش مردم در جنگ و دفاع مقدس از طریق ایراد خطبه و حضور در تجمع رزمندگان و حضور مؤثر در جبهه‌ها و تبلیغ جهاد و معنویت و ابلاغ سلام امام به رزمندگان به عنوان بهترین هدیه جان بخش.

۱۲- حمایت و پشتیبانی از گروه‌های معارضین مسلمان عراقی برای سازماندهی و تحرک و تشدید عملیات علیه رژیم بعثی صدام و ظرفیت‌سازی برای آینده جامعه اسلامی عراق.

مطالعه وبررسی روند عملیات آزادسازی سوسنگرد در ۲۶ آبان ماه ۱۳۵۹ بیانگر نقش مهم و محوری رهبر معظم انقلاب بود. به گونه‌ای که حضور معظم له در آن ایام در منطقه از الطاف خاصه الهی به ملت ایران محسوب می‌شد.

حبیب شریفی فرماندهی سپاه سوسنگرد که در بستان بود پل رودخانه کرخه را منفجر کرد و عراقی‌ها را پشت رودخانه معطل گذاشت.


۲۳ آبان، آقا در تهران در شورای عالی دفاع که بنی صدر رئیس آن بود نگرانی خود را از جان حدود ۵۰۰ جوان که در سوسنگرد در برابر عراق دفاع می‌کردند ابراز فرمودند و این جلسه را وادار کردند به یک مصوبه که بنی‌صدر را موظف کرد برای آزادسازی سوسنگرد اقدام کند. اولین خیانت بنی صدر درهمین جلسه ظاهر شد، با زرنگی و ترفند، فرافکنی کرد و گفت: من دارم مسئله سوسنگرد را حل می‌کنم.جلسه شورای عالی دفاع تعطیل شد، آقا از جلسه بیرون آمدند و راهی جبهه شدند. روز یکشنبه رسیدند به جبهه و با استاندار، شهید چمران، فرماندهان ارتش و سپاه جلسه تشکیل دادند و طرح عملیاتی آزاد‌سازی سوسنگرد را تهیه کردند. عراق هم داشت می‌کوبید و خود را به سوسنگرد نزدیک می‌کرد و حلقه محاصره این شهر را تنگ می‌کرد. رزمندگان ما هم مردانه مقاومت می‌کردند ‌طوری که روحیه این همه تیپ و لشکر زرهی و مکانیزه عراق را تضعیف و حرکت آنها را کند کرده بودند.



روز ۲۵ آبان آقا با بنی صدر که در دزفول بود تماس گرفتند و گفتند: آقای بنی صدر طرح آزادسازی سوسنگرد این است: باید تیپ ۲ لشکر زرهی اهواز بیاید در این عملیات شرکت بکند. شما دستور بده که این لشکر بیاید، بنی صدر با سنگینی گفت که شما بروید در لشکر، نیروها را تشویق کنید، نوازش کنید، من هم دستور می‌دهم. آقا رفتند به محل لشکر و با فرماندهان لشکر صحبت کردند آنها را آماده کردند. امیر شهید فلاحی هم آنجا برکارهای ارتش سرپرستی و نظارت می‌کردند و همچنین در آن زمان رئیس ستاد ارتش هم بودند و خاطر جمع که عملیات صبح فردا انجام می‌شود.

تا ساعت ۱۱، ۱۲ شب با فرماندهان راجع به جزئیات صحبت کردند. رفتند استراحت بکنند شهید چمران آمد پشت در و در زد، آقا بلند شوید، چه شده؟ فرمانده لشکر ۹۲ زرهی می‌گوید به من ابلاغ شده، فردا تیپ۲ در عملیات شرکت نکند مگر بنا به دستور، یعنی این که، تیپ۲ فقط با دستور بنی‌صدر حرکت می‌کند
آقا خیلی ناراحت شدند و تلفنی دغدغه شان را توسط آقای اشراقی به حضرت امام اطلاع دادند، آقای اشراقی به آقا دستور امام را ابلاغ فرمودند که، « فردا سوسنگرد باید آزاد شود». آقا با تکیه براین نظر ولایی امام و با نگاه عقلانی خودشان که نمی‌شود صبر کرد تا فردا بنی صدر دستور بدهد که جلو بیاید، ممکن است تا ۱۱ صبح طول بکشد و جوانان ما در سوسنگرد قتل عام بشوند. همان شب دست به نامه بردند و دو نامه نوشتند که در اختیار ستاد کل هست، یکی خطاب به فرمانده لشکر ۹۲ و دیگری به شهید فلاحی، به لشکر ۹۲ فرمودند: شما آماده باشید محکم که فردا رأس ساعت س در عملیات شرکت کنید اگر شرکت نکنید جوانان ما در سوسنگرد شهید خواهند شد و مسئولیت شکست اهواز و دسترسی دشمن به اهواز برعهده آن کسی خواهد بود که این کار شکنی‌ها را می‌کند، می‌دهد به شهید چمران؛ شهید چمران هم زیر نامه می‌نویسند من هم اعلام جرم می‌کنم، نامه را می‌فرستند برای فرمانده لشکر ۹۲ و شهید فلاحی، تیپ۲ آماده می‌شود که صبح وارد عملیات بشود.

الحمدلله صبح ۲۶ آبان با این همت و تلاش مضاعف رهبرعزیز ما، تیپ ۲ لشکر۹۲ زرهی، تیپ۳ لشکر ۹۲ زرهی از شمال، دو گروهان سپاه و جنگ‌های نامنظم و یک یگان پیاده از لشکر ۷۷ روی جاده سوسنگرد از ابوحمیظه به سوسنگرد حمله می‌کنند.

لشکر‌های زرهی عراق که محاصره سوسنگرد را تنگ کرده بودند، وقتی با این هجمه نیروهای مصمم و عاشق و بسیجی مواجه می‌شوند و تعدادی از تانک‌هایشان را بسیجی‌های خط شکن می‌زنند و دودش بلند می‌شود و هوانیروز تعداد دیگری از تانک‌های آنها را می‌زند. با تاکتیک‌های ویژه‌ای که شهید چمران به کار می‌برد و خودش مثل ماهی روی زمین می‌پرید که تیر بارها و تانک‌ها او را از بین نبرند و بتواند به عنوان فرمانده عملیات ادامه بدهد. تانک‌های عراقی شروع کردند از شرق و جنوب سوسنگرد فرار کردند و ساعت ۱۱ یگان‌های مقدم رزمندگان اسلام وارد سوسنگرد شدند. جوانانی که در سوسنگرد مقاومت می‌کردند و صد نفر شهید داده بودند، آنگاه خوشحال شدند و اشک شوق ریختند، همدیگر را در آغوش گرفتند و ارتش زرهی شمال هم از سبحانیه اخراج شد توسط تیپ ۳ لشکر ۹۲ و گروهان سپاه تا دهلاویه، لشکر۹ زرهی عراق را به عقب راند و سوسنگرد آزاد شد و اهواز از تهدید عراق خارج شد و پایه امید برای پیروزی‌های بعدی در عملیات شکست حصرآبادن، فتح المبین، طریق القدس وبیت المقدس ریخته شد. این است نقش رهبری عزیزما.



برکات عملیات سوسنگرد در چند محور خلاصه شده است.

۱- نشان دادن مقاومت مردمی و رزمندگان برای دفاع از سرزمین ایران وعقب راندن اشغالگران بعثی.

۲- افشای خیانت بنی صدر و دستور وی در عدم اعزام بموقع یگان‌ها از سوی ارتش برای آزادسازی سوسنگرد.

۳- هوشمندی و درایت مقام معظم رهبری و نقش راهبردی معظم له در عرصه دفاع مقدس بویژه در حوزه مدیریت، طراحی و اجرای عملیات آزادسازی سوسنگرد و همت مضاعف ایشان در اجرای امر امام(ره).

۴- ضرورت توجه همه جانبه و در خور به حوادث و رخدادها و مقاصد سرنوشت ساز و تاریخی دفاع مقدس بخصوص آزادسازی خرمشهر مورد تأکید است.

۵- حقانیت رهبری و ضرورت برجسته‌سازی نقش آفرینی‌های معظم‌له در هشت سال دفاع مقدس برای نسل جوان و مسئولیت دستگاه‌ها، مراکز و نهادهای متولی امر تدوین تاریخ دفاع مقدس لازم است آثار و برکات تعیین کننده پیروزی رزمندگان در عملیات سوسنگرد در ادامه جنگ بیان شود.
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.