روند تولید در بخش کشاورزی بدون وقفه همواره ادامه داشته اما اين روزها در پي افزايش نرخ ارز قيمت برخي محصولات کشاورزي افزايش يافته است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی باشگاه خبرنگاران؛ شرایط ویژه اقتصادی کشور، نوسانات شدید نرخ ارز و چند نرخی بودن قیمت آن در عملکرد سیاست های مربوط به تنظیم بازار منجربه سرگردانی تولیدکنندگان و سیاست گذاران این بخش در تشخیص صحیح اولویت ها و جهت گیری های آنان شده است.

با توجه به اينکه از طرف مسئولان اعلام شده که امسال با وجود مساعد بودن شرایط آب و هوایی تولید محصولات باغی نسبت به سال گذشته افزایش چشمگیری داشته به طوری که میزان تولید پسته نسبت به سال گذشته 35 درصد افزایش یافته است اما با وجود حاکمیت دلالان در بازار محصولات کشاورزی و نوسانت پي درپي نرخ ارز این محصول با قیمتی حدود 8500 تومان در بازار به فروش مي رسد.

لازم به ذکر است؛ قيمت نهاده‌ها و مجموعه موادي كه براي توليد محصولات كشاورزي مورد استفاده قرار مي‌گيرد، اعم از كنجاله سويا و ذرت با افزايش قيمت جهاني مواجه بوده و نرخ‌ آنها به ميزان قابل توجهي افزايش يافته كه باعث افزايش قيمت هزينه‌ي تمام‌شده گوشت مرغ و گوشت قرمز و ديگر محصولات دامي شده است.

همچنین به گفته مسئولان ، اولویت اختصاص ارز مرجع با  کالاهايي چون گوشت قرمز، مرغ، برنج، شکر، سویا، دارو، مواد اولیه ساخت دارو و تجهیزات پزشکی، حیوانات زنده، جوجه یک روزه، انواع آلیاژ آهنی، نورد، روغن‌های خوراکی، ماشین‌آلات چاپ، ذرت دامی، لاستیک اتوبوس و کامیون و دستگاه های الکترونیکی است.

اما بر اساس اظهارات برخی از واردکنندگان یا تولیدکنندگان به دلیل عدم تخصیص مناسب ارز، طولانی شدن روند پرداخت ارز دولتی، صدور بخش نامه های متعدد از سمت بانک مرکزی و یا وجود برخی موانع بر سر راه دریافت ارز دولتی، هدف کارگروه های مورد نظر محقق نشده است.

لازم به ذکر است؛ مرکز پژوهش های مجلس شوراي اسلامی اخيرا" اعلام کرد با بررسی زنجیره تولید فرآورده های دامی مشخص شد که افزایش شدید نرخ تورم قیمت فرآورده های دامی از زمستان 1390 تاکنون، به دلیل عدم وجود منابع لازم مالی در تأمین خوراک دام وارداتی از جمله کنجاله سویا، عدم تعادل میان عرضه و تقاضا در بازار و سودجویی برخی واردکنندگان خوراک دام در شرایط نوسانی قیمت ارز، منجربه بروز مشکلات متعددی در تولید و فروش فرآورده های دامی و همچنین نوسانات قیمتی آن ها شده است.

بنابراين؛ توليد‌كننده بايد به توليد و مصرف‌كننده نيز بايد به بازار خوش‌بين باشد كه ايجاد چنين تعادلي در بازار توليد و مصرف نيازمند حمايت مسوولان تنظيم بازار است.

ضمن اینکه در این زمینه، مسئولان وزارت جهاد کشاورزي تاكيد دارند تا وزارت صنعت، معدن و تجارت بايد براي بخش كشاورزي و محصولات توليدي اين بخش بازار ايجاد كند و با تنظيم به موقع بازار از افزايش قيمت‌ها جلوگيري كند.

همچنین کارشناسان معتقدند؛ انتزاع وظايف و اختيارات بخش كشاورزي از وزارت صنعت و الحاق آن به وزارت كشاورزي موجب استقلال و مديريت يكپارچه در بخش كشاورزي مي شود.

براساس اين گزارش؛ با این وجود و با توجه به اینکه قوانین محکمی در راستای بهبود تخصیص ارزی اتخاذ شده است ولی آنچه که در عمل از سوی آحاد جامعه مشاهده می شود آن است که مشکل به قوت خود باقیست.

همچنين برخي كارشناس بخش كشاورزي معتقدند؛ عمده ترین دليل افزايش قيمت تمام شده محصولات كشاورزي به كارگيري تكنولوژي پايين و روش هاي سنتي در كشاورزي است.

بر اساس اين گزارش ضروريست؛ دولت تمام تلاش خود را برای استفاده از ظرفیت‌ها و تولید حداکثری کالاهای اساسی به‌خصوص محصولات کشاورزی به‌کار گیرد چرا که توان و پتانسیل بالای تولید بیشتر کالاهای اساسی در کشورفراهم است. در نتیجه اگر اقدام لازم برای تشویق تولیدکنندگان صورت گیرد زمینه تولید بیشتر محصولات کشاورزی مختلف ازجمله انواع گوشت و لبنیات در کشور فراهم خواهد شد.

همچنين در اين زمينه ؛ تعیین نرخ خرید تضمینی مناسب و بالاتر این محصولات می‌تواند تأثیر زیادی در افزايش تولید محصولات استراتژيک داشته باشد.


گزارش از زينب عبدي

برچسب ها: محصولات ، کشاورزی ، ارز ، نوسان
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار