به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران مشهد به نقل از ستاد خبری دومین جشنواره نمایشنامهخوانی رضوی دکتر محمدحسین ناصربخت گفت: با توجه به نقش تربیتی آثار نمایش در کار با کودکان و نوجوانان میشود گفت که نمایشنامهخوانی کودک، نسبت به نمایشنامهخوانی بزرگسال اهمیت بیشتری دارد.
این مدرس دانشگاه افزود: نمایشنامهخوانی کودک با نمایشنامهخوانی بزرگسال فرقهای اساسی دارد. به دلیل اینکه اساسا در کار کودک و نوجوان به کاربرد تئاتر توجه بیشتری داریم و به نوعی میخواهیم با تئاتر خلاقیت کودکان را رشد بدهیم، نمایشنامهخوانی کودک هم به تبع آن ویژگیهای خاص خودش را پیدا میکند.
این نویسنده، کارگردان و پژوهشگر تئاتر تصریح کرد: در مورد نمایشنامهخوانی بزرگسال نظرات مختلفی وجود دارد و حتی برخی معتقدند این کار امری اشتباه است چون جای اجرا را در کشور ما گرفته اما در حوزه کودک و نوجوان چنین چیزی مطرح نیست. نمایشنامهخوانی در واقع راهیست که علاوه بر آشنا کردن بچهها با تئاتر، نکات تربیتی بیشماری را هم مدنظر دارد.
عضو کانون ملی منتقدان تئاتر با اشاره به اجرای نمایشنامهخوانی در کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان و آموزش و پرورش افزود: ترتیب دادن یک برنامه نمایشنامهخوانی برای کودکان و شرکت آنها یک روند آموزشی، پرورشی و تربیتی محسوب میشود. در واقع نمایشنامهخوانی راهی است برای رشد خلاقیت، جمع کردن بچهها در یک پروسه کاری و رشد آنها.
ناصربخت ادامه داد: گفتمان و مشارکت عامی که در نمایشنامهخوانی وجود دارد در قصهخوانی و کتابخوانی وجود ندارد از سویی ساختار نمایشنامه ایجاب میکند که بچههای بیشتر در آن مشارکت داشته باشند و امری فردی نباشد. همین موارد سبب شده تا این هنر ارزش زیادی پیدا کند.
این کارشناس هنرهای نمایشی با اشاره بر نمایشنامهخوانیهای انجام شده در سالهای اخیر تاکید کرد: برای رشد نمایشنامهخوانی کودک و نوجوان قبل از هر چیزی باید مربیان کانون خیلی خوب تربیت شده باشند تا هم بتوانند متن خوب و مناسبی را برای خوانش انتخاب کنند و هم بتوانند بچهها را دور هم جمع کنند.
وی تصریح کرد: خوشبختانه راهاندازی نمایشنامهخوانی راحتتر از تئاتر است و همین سبب میشود که بتوانیم نمایشنامهخوانی را در همهجا گسترش بدهیم. ضمن اینکه از میان همین بچهها بازیگران، نویسندگان و کارگردانان آینده تئاتر ما متولد میشوند.
این کارشناس هنرهای نمایشی خاطرنشان کرد: به دلیل مشکلاتی که داریم نمایشنامهخوانی در کشور ما خیلی پیشرفت کرده است. در خیلی اوقات به دلیل مشکلات سختافزاری در اجرای تئاتر حتی حرفهایهای تئاتر ما هم به این سمت رفتهاند. اگرچه این محدودیتها به رشد این هنر کمک کرده اما شخصا امیدوارم در کنار این حرکتها شرایط بهگونهای باشد که تئاتر هم اتفاق بیافتد.
ناصر بخت در ادامه گنجاندن بخش مقاله را جشنواره نمایشنامه خوانی رضوی اقدامی شایسته دانست و گفت: در این بخش آثاری خوبی داشتیم اما مشکل اینجاست که هنوز خیلی از عزیزان ما روش نوشتن مقاله علمی را نمیدانند، ایدههای خوبی در این مقالات بودند که باید پرداخت شوند.
وی در پایان ابراز امیدواری کرد که از دومین جشنواره نمایشنامهخوانی رضوی تولیدات خوبی بیرون بیاید و گفت: امیدوارم به واسطه این جشنواره بتوانیم چگونگی برگزاری جلسات نمایشنامهخوانی را تدوین کنیم. تجربیات گروههای نمایشی را جمعبندی کرده و برای مراکز کانون بفرستیم تا این جلسات سروسامان بگیرد. همینطور نمایشنامههای مناسب نمایشنامهخوانی را به کودکان معرفی کرده و در ادامه بتوانیم همه انواع تئاتر را گسترش بدهیم./س
ابوعطا