به گزارش
خبرنگار علمي باشگاه خبرنگاران؛در اين لحظات افراد موفق آنهايي هستند كه آموختهاند چگونه هيجان خود را به نفع خود بكار بگيرند.
بازيگران قبل از بازي، سياستمداران پيش از سخنرانيها و قهرمانان ورزشي قبل از مسابقه داراي چنين حالتي هستند.
تحقيقات نشان ميدهد كه 76 درصد از سخنوران ورزيده قبل از رفتن به جايگاه سخنراني دچار ترس و هيجان هستند اما آنها اين نوع هيجان را نشانهاي از سلامت روان براي انجام دادن فعاليتي مثبت تلقي ميكنند. به عبارت ديگر هيجاني بودن در آغاز سخنراني، حالتي كاملاً طبيعي و حتي مطلوب است زيرا بدن در اين حالت مانند هر حالت پر اضطراب ديگري تلاش ميكند با ترشح آدرنالين بيشتر واكنش مثبت نشان دهد.
اين ترشح ناگهاني آدرنالين همان عاملي است كه موجب تپش قلب و لرزش دست و زانو و عرق پوست ميشود و هر شخصي كه بخواهد در برابر جمع سخن بگويد تا حدودي اين واكنشها را دارد.
حال سؤال اين است كه چگونه ميتوان از اين حالات هيجاني و عصبي، كار مثبت كشيد؟لازم است بدانيم بجاي اينكه تلاش كنيم همه هيجان روحي قبل از سخنراني را از بين ببريم، بكوشيم آن حالت را به وضعي مطلوب كه متخصصان آن را هيجان مثبت مينامند، تبديل كنيم. هيجاني سرشار از شور و شوق و سرزندگي كه متفاوت با آن حالات عصبي و بازدارنده روحي است و ديگر شما را قرباني نخواهد كرد؛ بلكه حياتي جديد ميبخشد و حالات انسان را كاملاً در اختيار دارد.
در اينجا شش راه تجزيه شده و مطمئن براي تبديل حالات عصبي و رواني منفي قبل از سخنراني به حالات و هيجانات مثبت مطرح ميشود.1- مرحلة اول، اين مرحله را شما قبلاً طي كردهايد و دورههاي آموزشي آن را پيش از اين گذراندهايد. كافي است درباره گذشته خودتان در روزهاي اول كودكستان، دبستان، دبيرستان، دانشگاه و روزهاي اول آشنايي با محيط كار و شغلتان فكر كنيد. به احتمال زياد در همه موقعيتها شما با وضعي جديد، غيرعادي و تنشزا روبرو بودهايد. سازگار شدن با هر كدام از موارد، ترس و واهمهاي موقتي و كوتاه همراه داشته است. دربارة سخنراني كردن در وضع فعلي چنين حالتي مصداق دارد.براي اغلب افراد بويژه دانشجويان هنگام صحبت در برابر دوستان همدانشگاهي خود مهمترين عامل، ناآگاهي است هر چه فرد از چگونگي سخنوري بيشتر آگاه باشد و بيشتر سخنراني كند، ترس و واهمه سخنراني كردن در او كمتر ميشود.
يادگيري مهارت سخن گفتن با يادگيري ديگر هنرها و فنون زياد متفاوت نيست و مانند آنها نيازمند تكرار، تمرين، آزمايش و خطاست.گاهي ميتوان در كلاس، ميان دوستان دانشگاهي سخنراني كرد و آنها را بهترين مخاطبها براي ارزيابي عيوب سخنراني خود دانست و اين كار يعني سخنراني در جمع نزديكان و دوستان به مرور شما را به مهارت و هنر سخنوري نزديك ميكند.
2- مرحله دوم، آمادگي است. راه حل ديگر براي كسب اطمينان و تسلط در سخنراني، انتخاب عنوان مناسب و مورد توجه و علاقه خود ماست. صحبتهاي هر سخنوري كه با آمادگي كم به سخنراني بپردازد، نامنظم، غيرمستند و مبهم خواهد بود.
براي آماده كردن يك سخنراني چقدر وقت لازم است؟تجريه نشان داده كه براي هر دقيقه سخنراني يك تا دو ساعت آمادهسازي نياز است و گاهي متناسب با ميزان تحقيق مورد نياز وقت بيشتري احتياج است.شايد چنين زماني طولاني به نظر برسد اما نتايج آن بسيار با ارزش است.
درست شبيه بازيگري كه تمرين ميكند تا درست نقش خود به طور كامل قرار بگيرد.شما نيز با صرف وقت براي ايجاد آمادگي بيشتر به احساس اطمينان و نهايتاً جايگاه درست نايل ميشويد.
يك كارشناس و مربي فن سخنوري به نام ليلي والترز در كتاب « شگردهاي سخنوران موفق» تخمين زده است كه آمادگي مطلوب ممكن است ترس و واهمة حضور در جايگاه سخنراني را تا 75 درصد كاهش دهد./ع
من موقع صحبت کردن به قدری تپش قبلم بالا میره که احساس خفگی بهم دست میده و دگ نمیتونم ادامه بدم
صورتم قرمز میشع و دستام میلرز
چیکار کنم
مشکلم خیلی آزار دهندس
مطلب جالبی بود اما درست در نقطه اوج که خواننده منتظر مطالب بیشتر بود تمام شد