به گزارش خبرنگار اجتماعي باشگاه خبرنگاران؛ قبل از اينكه دستگاههاي خودپرداز وارد عرصه بانكداري شوند عموم سرقتهاي بانكي كه انجام ميگرفت از داخل خود بانك و مشترياني بود كه در حال گرفتن پول نقد و تراول يا با سهل انگاري و گذاشتن پولها كنار دستشون مشغول صحبت با متصدي بانك بودن.
اما چند سالي ميشه با ورود دستگاههاي خود پرداز به عرصه بانكداري و استفاده از كارتهاي عابر بانك و سهولت در گرفتن پول مشتريان به سمت استفاده هر چه بيشتر از اين دستگاهها رو آورده و اين موضوع هم شده بهانهاي براي سود استفاده كلاهبرداران و سارقاني كه در كمين افراد ساده لوح نشستن.
همين چند سال سرقت و كلاهبرداري به اين شيوه آنقدر زياد شده كه سارقان براي راحتتر شدن كار خود با ترفندهاي مختلف بيشتر به سراغ افراد كهنسال ميرن كه خيلي كاركردن با اين دستگاهها رو بلد نيستن.
علي وحيدي جرم شناس در اين رابطه مي گويد: سارقان و كلاهبرداراني كه به اين شيوه مرتكب جرم ميشوند بيشتر سراغ افراد كهنسال و بيسواد كه كاركردن با دستگاهها را بلد نيستند ميروند اين مجرمان با كمين كردن كنار دستگاههاي خودپرداز مدت زمان زيادي رو كه شايد ساعتها به طول بينجامد صرف شناسايي سوژههاي خود و به محض مشاهده طعمه وارد عمل ميشوند.
وحيدي ادامه داد: بسيار ديده شده، مالباختگان كه با مراجعه به پليس اعلام شكايت كردند، افرادي زود باور و ساده لوح هستند كه به راحتي به ديگران اطمينان كرده و بدون در نظر گرفتن جوانب احتياط كارت عابر بانك و رمز خود را در اختيار مجرمان قرار دادهاند و متهم به جاي پرداخت پول به مالباخته مبلغي را از حساب وي به حساب ديگري كه ممكن است متعلق به خود يا يكي از آشنايش باشد منتقل و سپس مبلغ مورد نظر طعمه را از دستگاه دريافت و به وي تحويل داده است.
در مواردي نيز شاهد بودم به دليل بياحتياطي مالباخته كه شماره كارت خود را به طريقي روي كارت عابر بانكه نوشته ، سارق به راحتي پس از سرقت يا حتي پيدا كردن آن پس از گم شدن، به سراغ اولين و نزديكترين بانك رفته و پس از برداشت تمامي وجه داخل حساب با دور انداختن آن متواري شده است.
اين جرم شناس با اشاره به شيوه جديد ديگري در رابطه با سرقت و كلاهبرداري به روش فوق ادامه داد: درميان دستگاه هاي كارت خوان كه جزء مصارف شركت ها ، اصناف و بانكها و ... محسوب ميشود دستگاههاي كارت خوان شارژي و سياري وجود دارد كه براي سهولت كار مشتري قابل جابه جايي در محدوده و مكانهاي مختلف است.
شيوهاي كه چند مورد محدود آن اتفاق افتاده بدين صورت بوده كه متهم به بهانه كمك به افراد كهنسال در برداشت پول با به همراه داشتن اين دستگاه سيار كارت عابر بانك را از مالباخته دريافت و با منحرف كردن ذهن وي در فرصتي كوتاه و مناسب كارت را به كارت خوان كشيده و با پنهان كردن سريع دستگاه اقدام به برداشت وجه نقد از دستگاههاي خود پرداز و ارائه آن به مالباخته كرده و اين در حالي است كه حين برداشت پول از عابر بانك فرد سودجو نيز به رمز كارت پي برده و پس از دور شدن از محل با وارد كردن رمز به دستگاه كارت خوان همراه خود مبلغ دلخواه خود را وارد و اقدام به سرقت پول از حساب مالباخته كرده است.
خوشبختانه چون اين دستگاهها تنها با ارائه مجوز در اختيار افراد قرار ميگيرد كمتر شاهد وقوع آن بودهايم.
غالب مجرماني كه به اين شيوه دست به سرقت و كلاهبرداري ميزنند حتي با آگاهي از آن كه بانكها و خود پردازها مجهز به دوربينهاي مدار بسته هستند اقدام به ارتكاب جرم ميكنند و گاهي نيز با تغيير چهره سعي در پوشاندن چهره خود در مقابل دوربين دارند ولي غافل از آنكه پس از ارتكاب جرم و اعلام شكايت مالباخته چهره آنها به راحتي با بازبيني دوربينهاي بانك شناسايي و در نهايت دستگير ميشوند.
متاسفانه گاهي مجرمان آنقدر در ارتكاب جرم مصرانه پيش ميروند كه اجراي قوانين نيز مانع ادامه فعاليت آنها نميشود و سوابقشان تنها شامل تشكيل پروندهاي قطور ميشود.
شايد بهتر باشد پيش از آنكه به اجراي قوانين بسنده كنيم با فرهنگ سازي مانع وقوع جرايم شويم./ز