در صورت لزوم پزشک مکمل آهن يا تزريق خون را توصيه ميکند، ولي بيمار نبايد خودسرانه مکمل آهن مصرف کند.
بيماران بايد رژيم غذايي متعادلي با مصرف کافي گروه گوشت و پروتئينهاي با کيفيت بالا داشته باشند. مصرف منابع غذايي آهن که منبع خوب پروتئين نيز است، بايد افزايش يابد.
عواملي که مانع جذب آهن مي شوند، مانند چاي بايد تا يک ساعت پيش و پس از غذا مصرف نشود. مصرف منابع ويتامين C مانند آب پرتقال، گوجه فرنگي و. ..همراه با غذا، جذب آهن را افزايش ميدهد.
بياشتهاييبياشتهايي در اين بيماران شايع است. در حالي که بيماران به مقادير کافي انرژي و پروتئين براي حفظ ذخاير بدني نياز دارند، اغلب به دليل داروهاي شيميدرماني، راديوتراپي، يبوستهاي طولاني، درد و عوامل ضدتوموري که بدن به صورت طبيعي براي مبارزه با سلولهاي سرطاني ايجاد ميکند، دچار بياشتهايي ميشوند.
اطرافيان بيمار بايد با صبر و حوصله سعي کنند به بيمار غذا بخورانند، به اين صورت که تعداد وعدههاي غذايي را افزايش (6 وعده به جاي3 وعده) و حجم آن را کاهش دهند.
مقداري آرد، پودر جوانه گندم ، بلغور گندم به غذاهاي مايع مانند سوپ و آش اضافه کنند.
اگرچه به هيچ عنوان مصرف زياد چربيها توصيه نميشود، ولي در بيماران بياشتها بايد مصرف روغنهاي سالم (روغنهاي مايع گياهي) کمي افزايش يابد تا انرژي دريافتي از غذا تا حد ممکن افزايش يابد.
غذاهاي مورد پسند بيمار براي وي تهيه شود و از چاشنيهاي گوناگون مانند آبليمو و آبغوره براي تحريک اشتها و ترشح بزاق بيمار استفاده شود.
اگر بيمار زود احساس سيري ميکند، تا يک ساعت پيش از غذا و در بين غذا آب و مايعات مصرف نکند و سبزيجات خام مثل سالاد را پس از خوردن غذاي اصلي مصرف کند و همراه با غذا نخورد. همچنين غذاهاي سرخ شده را کمتر مصرف کند.
تغييرات حس چشاييمواردي که بيماران تحت پرتودرماني سر و گردن قرار مي گيرند، ممکن است از تغيير حس چشايي شکايت کنند، مثلا روي طعم گوشت حساس ميشوند و از طعم آن ناراضياند. در چنين شرايطي از ديگر جانشينهاي گروه گوشت مثل مرغ، بوقلمون، انواع ماهي (که منابع خوب امگا 3 هستند)، تخم مرغ ، حبوبات ، آجيل، کره پسته و کره بادام زميني استفاده کنيد.
اگر حس چشايي بيمار ضعيف شده است، به ناچار از مقادير بيشتري طعم دهنده در تهيه غذاها استفاده کنيد، ولي در مصرف شکر و نمک زياده روي نکنيد.
يبوستبيماران مبتلا به يبوست بايد مصرف فيبر و مايعات (روزي هشت ليوان) را افزايش دهند. در صورت لزوم، پزشک داروهاي مسهل را توصيه ميکند.
مصرف مقادير کافي ميوه و سبزي (روزي حداقل 5 واحد) و فعاليت بدني متناسب با شرايط بيمار ضروري است. ضمن اينکه فعاليت بدني به بهبود وضعيت روحي، نداشتن احساس وابستگي و استقلال فرد کمک ميکند.
اسهالبسياري از بيماران از اسهالهاي طولاني مدت شاکي هستند. اين اسهالها ممکن است به دليل سوء جذب غذاها يا عارضه جانبي ايجاد شده باشد، مثلا فردي که قبلا مشکلي در مصرف شير مشکل نداشته، طي دوره درمان به دليل کاهش توليد آنزيم هضم کننده قند شير(لاکتاز)، دچار عدم تحمل شيرميشود.
در دورههاي اسهال، ضمن اطلاع به پزشک معالج بايد مصرف مايعات، چاي، انواع ميوهها و آبميوهها و دفعات تغذيه را افزايش داد. به هيچ عنوان از نوشيدنيهاي قندي غليظ مانند نوشابه نبايد استفاده کرد ،زيرا موجب بدتر شدن اسهال ميشوند. بايد از مصرف آنچه که سبب نفخ در بيمار ميشود، خودداري کرد./س