ارتحال فقیه و اصولی کبیر «آخوند ملاعبدالکریم گزی»، درگذشت «کمال‌الملک» نقاش معروف ایرانی در نیشابور، یادآوری کتبی آیت اللَّه «کاشانی» به «مصدق» درباره احتمال وقوع کودتا در ایران، وقوع حماسه خونین پاوه و ... از مهمترین رخدادهای امروز است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز جمعه 27مرداد 1391 خورشیدی، 28رمضان 1433 هجری و 17 آگوست 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:

یادآوری کتبی آیت اللَّه «کاشانی» به «مصدق» درباره احتمال وقوع کودتا در ایران (1332 ش)

دکتر محمد مصدق، از ماه‌ها قبل از کودتای 28 مرداد 1332، درصدد اجرای نقشه‌ای بود تا صحنه را با یک کودتای ساختگی و با وجهه ملی خالی کند. تا به این ترتیب به صورت یک قهرمان ملی، عنوان گردد. این در حالی بود که عوامل استکبار با کمک ایادی داخلی، قصد کودتا علیه مصدق را نیز در سر می‌پروراندند. آیت‌اللَّه کاشانی که خطر کودتایی با حمایت بیگانه را احساس کرده بود، تلاش زیادی به عمل آورد تا جلوی کودتا را بگیرد تا مصالح مملکت فدای منافع بیگانگان نشود.
 با اینکه دکتر مصدق، به دست‌گیری قدرت در بار دوم نخست‌وزیری خود را مدیون مجاهدت‌های مردمی به رهبری آیت‌اللَّه کاشانی بود، مع‌الوصف در پاسخ به نصایح دلسوزانه آن عالم نستوه، ایشان را از دخالت‌در امور سیاسی منع کرد. یک روز قبل از وقوع کودتا، ایشان طی نامه‌ای، مصدق را از وقوع کودتای حتمی آگاه کرد. اما دکتر مصدق که ملت را پشتیبان همیشگی خود می‌دانست، تنها به فکر خود بود و به قول آیت‌اللَّه کاشانی، این هدف را تعقیب می‌نمود که قهرمانانه زنده بماند. مصدق در نهایت با گسستن از روحانیت و مردم، در اثر کودتای 28 مرداد، نهضت خروشان مردمی در 30 تیر 1331 را به شکست کشاند و از آن پس، کشور به مدت 25 سال، در اختیار اجانب، به ویژه آمریکا قرار گرفت.

ارتحال فقیه و اصولی کبیر «آخوند ملاعبدالکریم گزی» (1300 ش)
آخوند ملا عبدالکریم بن مهدی گزی در حدود سال 1223 ش برابر با 1260 ق در اصفهان به دنیا آمد و تحصیلات مقدماتی را در همانجا سپری نمود. وی در نجف از محضر درس عالم مجاهد، حاج میرزا حسین حاج میرزا خلیل استفاده علمی نمود و پس از طی مدارج عالی علمی و اخلاقی به اصفهان بازگشت. وی مدت طولانی، مرجع قضاوت و حکومت شرعیه اصفهان بود. از ایشان آثار متعددی بر جای مانده که تذکرةالقبور در شرح حال افراد مدفون در اصفهان؛ رساله در اصل دین و رساله در صیغِ‌العقود از آن جمله‌اند. ایشان در 27 مرداد 1300 ش در 77 سالگی درگذشت و در قبرستان تخت فولاد اصفهان به خاک سپرده شد.


وقوع حماسه خونین پاوه (1358 ش)

با هجوم هزاران نفر از عناصر حزب بعث عراق و گروهک‌های ضدانقلاب مانند کومله، فداییان خلق و ... در مرداد 1358 ش به شهر پاوه این شهر اشغال شد. بیمارستان پاوه از جمله مراکزی بود که به اشغال مزدوران درآمده بود. آنان در این بیمارستان 25 نفر از برادران سپاهی مجروح را روی تخت‌ها و پشت بام به طرز فجیعی به شهادت رساندند. این فاجعه خونین با عکس‌العمل شدید امام خمینی (ره) مواجه شد و با فرمان معظمٌ‌له در 27 مرداد 1358 ش، نیروهای سپاهی، ارتشی و بسیجی به فرماندهی شهید دکتر چمران به منطقه اعزام شدند. فرمان تاریخی امام برای آزادسازی پاوه چنان روحیه‌ای به پاسداران و سربازان ژاندارمری داد که بدون توجه به زخم‌های خود تمامی سنگرهای ضدانقلاب را از اشغال آنان خارج ساختند. در این میان شهیدچمران پس از یک نبرد سخت و درگیری خونین، همه شهرها، راه‌ها و مواضع استراتژیک منطقه را آزاد کرد و کردستان از این مرحله به سلامتی گذر نمود.

رحلت عالم دینی و فقیه اصولی، آیت اللَّه «بهاءالدین محلاتی» (1360 ش)
آیت‌اللَّه شیخ بهاءالدین محلاتی در سال 1275 ش در خاندانی اهل علم در نجف اشرف به دنیا آمد. وی در هفت سالگی به همراه پدرش به شیراز رفت و پس از فراگیری مقدمات و ادبیات، در محضر پدرش و آیت‌اللَّه میرزا محمدصادق مجتهد شیرازی، فقه و اصول را آموخت. ایشان همچنین مدتی حکمت الهی را از محضر سیدعلی حکیم کازرونی فرا گرفت و از آن پس برای ادامه تحصیل، عزم نجف اشرف نمود. آیت‌اللَّه محلاتی در حوزه علمیه نجف، به مدت ده سال از محضر عالمان نام‌آوری همچون آقا ضیاءالدین عراقی، آخوند ملامحمدکاظم خراسانی و میرزای نایینی استفاده کرد تا به درجه رفیع اجتهاد نائل آمد.
ایشان در سال 1309 به شیراز بازگشت و از آن پس به مدت بیش از نیم قرن، عهده‌دار تدریس و مرجعیت امور مردم گردید. آیت‌اللَّه محلاتی تا پایان عمر خویش در ایجاد مؤسسات خیریه کوشا بود و در این مدت، اماکن عام المنفعه متعددی را ایجاد کرد. در کنار فعالیت‌های علمی و اجتماعی ایشان، از آیت‌اللَّه بهاءالدین محلاتی آثار تالیفی نیز بر جای مانده که رهنمای حق، اصول العقاید، خطبات جانسوز و تالیفاتی در فقه و اصول از آن جمله‌اند. این فقیه اصولی سرانجام در بیست و هفتم مرداد 1360 ش برابر با هفدهم شوال 1401 ق در 85 سالگی بدرود حیات گفت و در شیراز مدفون گردید.


درگذشت «ابو معشر بلخی» محدث و منجم (272 ق)
ابومعشر جعفر بن محمد بن عمر بلخی، حکیم و منجم، در ابتدا در بغداد از محدثین بزرگ بود و با فلسفه و حکمت و علوم عقلی مخالفت می‌کرد ولی بعدها به این علوم متمایل گردید و به مدارج بالایی در آن‌ها دست یافت. ابومعشر در اثر همت عالی و تلاش خستگی‌ناپذیر خود، در تمامی شعب حکمت، خصوصاً ریاضیات، نجوم و هیئت دارای بصیرتی فوق العاده بود و استاد کل و سرآمد اهل فن به شمار می‌رفت. ابومعشر تالیفات متعددی در نجوم و ریاضی دارد از قبیل: اثبات علم النجوم، زیج الهَزارات، المَدخلُ الکبیر و ... ابومعشر مشهورترین منجم مسلمان بود و اشتهار او تا قرن‌ها بعد نیز همچنان حفظ شد. بر اساس دیدگاه ابومعشر، همه‌ی معارف، منشأ الهی دارد و علم نجوم نیز از این قاعده مستثنی نیست. آثار ابومعشر از لحاظ در برداشتن بخش‌هایی از نوشته‌های کهن که اصل آن‌ها از بین رفته، قابل توجه است.

وفات سیدمحمد شیرازی؛ سلطان الواعظین صاحب کتاب شبهای پیشاور(1391 ق)
وی فرزند ارجمند حاج سیدعلی‌اکبر (اشرف‌الواعظین) معروف به اکبرشاه می‌باشد که در ماه ذی‌القعدةالحرام سال ۱۳۱۴ ق در تهران متولد شد. در سال ۱۳۲۶ ق به عتبات عالیات رفت. سیدمحمد شیرازی در خدمت پدر به کرمانشاه مراجعت کرد و سپس به بلاد اسلامی عراق و سوریه و فلسطین و اردن و مصر و هندوستان رفت و با طوائف بسیاری از یهود و نصاری و هنود و منحرفین از دین از قبیل بهائی‌ها و قادیانی‌ها مناظرات دینی و مذهبی نموده که مهم‌ترین آن‌ها دو مناظره بزرگ وی در ۱۳۴۵ ق است، یکی با برهمائیان در حضور قائد بزرگ هند گاندی در دهلی، و دیگری با دو عالم بزرگ سنت و جماعت حافظ محمد رسید و شیخ عبدالسلام در مدت ده شب و هر شب هشت ساعت، در شهر پیشاور پنجاب. جریان مناظره‌های سلطان‌الواعظین در تمام جراید آن زمان هند درج گردید.
از آثار سیدمحمد شیرازی؛ «شب‌های پیشاور» در یک‌هزار و پنجاه صفحه (حاوی گزارش مجلس مناظره‌اش در پیشاور)؛ «صد مقاله سلطانی»؛ «ردیه بر یهود و نصارا»؛ «گروه رستگاران یا فرقه ناجیه» (در دو مجلد) را می‌توان نام برد. سلطان‌الواعظین در بیست و هشتم رمضان‌المبارک سال ۱۳۹۱ هجری قمری در تهران وفات نموده و جنازه‌اش با تجلیل فراوان به شهر مقدس قم و با تشییع آبرومندی که از طرف آیت‌الله العظمی مرعشی نجفی (رحمةالله‌علیه) از آن واعظ شهیر به‌عمل آمد در مقبره ابوحسین مدفون گردید.


درگذشت مالک دیلمی، خوشنویس (941 ق)
مولانا مالک دیلمی (۹۲۴-۹۶۹ ه. ق/۱۵۱۸-۱۵۶۲ م) از کاتبان و خوشنویسان اهل فیلواگوش قزوین در قرن دهم هجری است. او از خوشنویسان و نستعلیق نویسان زبردست به‌شمار می‌آید که خطوط جلی و خفی (درشت و ریز) را با مهارت و به درستی می‌نوشت. کتیبه های عمارت چهل ستون از آثار اوست.

درگذشت «کمال‌الملک» نقاش معروف ایرانی در نیشابور (1319 ش)

استاد محمد غفاری، مشهور به کمال‌الملک، در حدود سال 1226 ش در کاشان به دنیا آمد. از 13 سالگی به تهران آمد و در دارالفنون به تحصیل پرداخت. پس از دیداری که ناصرالدین شاه از مدرسه دارالفنون در سال 1259 ش به عمل آورد، تابلویی از کمال‌الملک توجه شاه قاجار را به خود جلب کرد و از آن پس او را به عنوان نقاش‌باشی مخصوصِ خود به دربار برد. ناصرالدین شاه در سال 1271 ش، محمد غفاری، را به کمال‌الملک ملقب و او را از دیگر نقاشانِ معاصرش متمایز ساخت. کمال‌الملک سپس برای تکمیل تحصیلات خود راهی اروپا شد و سه سال بعد مظفرالدین شاه در جریان سفر دومش به اروپا، از کمال الملک خواست به ایران باز گردد.
به بهانه زیارت عتبات و در واقع به قصد فرار از محیط مسموم دربار، در سال 1280 ش، بی‌تابانه به کربلا شتافت. وی پس از چند سال اقامت در کربلا به ایران بازگشت و پس از تاسیس مدرسه صنایع مستظرفه در سال 1290 ش، به تربیت شاگردان هنرمند همت گماشت. از وی آثار هنرمندانه متعددی بر جای مانده که علاوه بر تالار آینه که بزرگترین و پرکارترین اثر اوست، می‌توان از فالگیر بغدادی، عرب خفته و کیمیاگران نام برد. کمال‌الملک، در 27 مرداد سال 1319 ش در 93 سالگی در نیشابور درگذشت و در کنار قبر عطار نیشابوری به خاک سپرده شد.


کشته شدن ژنرال «محمد ضیاء الحق» رئیس جمهور اسبق پاکستان (1988 م)
ژنرال محمد ضیاء الحق رئیس جمهور سابق پاکستان در سال 1926 به دنیا آمد. وی از جوانی وارد نظام شد و بخش اعظم عمر خود را در ارتش گذراند. ضیاء الحق در روز 5 ژوئیه 1977 م در پی یک کودتای نظامی علیه حکومت ذوالفقار علی بوتو، نخست‌وزیر وقت پاکستان زمام امور را بر عهده گرفت. با به دست گرفتن قدرت مطلقه در پاکستان، این کشور را به سمت بلوک غرب سوق داد و آن را به صورت یکی از اقمار امریکا در منطقه آورد، به طوری که چندین پایگاه نظامی را در اختیار آنان قرار داد. تجاوز نیروهای شوروی به افغانستان در سال 1979، بیش از پیش موقعیت ضیاءالحق را نزد دولت‌های غربی مستحکم ساخت.
 او در عین حال تلاش فراوانی داشت که روابطی با جمهوری اسلامی ایران و عراق داشته باشد و به همین سبب در هیأت‌های میانجی منتخب سازمان کنفرانس اسلامی که به ایران و عراق سفر می‌کردند عضویت داشت. ضیاءالحق هنگام کودتا وعده داده بود که ظرف سه ماه با انجام انتخابات آزاد، حکومت را به دولت منتخب پارلمان تفویض خواهد کرد ولی بیش از یازده سال با کمال قدرت و خشونت بر پاکستان حکومت کرد. او دارای مخالفان فراوانی در داخل کشور بود که بی‌نظیر بوتو دختر ذوالفقار علی بوتو، از مهم‌ترین آن‌ها بود. ژنرال ضیاءالحق سرانجام در راه بازگشت از ایالت پنجاب به اسلام آباد دچار سانحه هوایی گردید و در 17 اوت 1988 م به اتفاق 29 نفر از همراهانش در 64 سالگی کشته شد.


برخی از رویدادهای 17 اوت
1836: قانون اجباری شدن ثبت تولد، مرگ و نکاح در انگلستان به اجرا درآمد.
1846: شهر لس آنجلس که توسط مهاجران اسپانیایی ساخته شده است و متعلق به کشور مکزیک بود به تصرف ایالات متحده آمریکا درآمد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
برچسب ها: تقویم روز ، شبانه ، کشکول
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار