مساجد ايراني با پشتوانه و برخورداري از جهاني بيني وادراك ايرانيان از فرم و فضا، عرفان و معنا داراي مرتبه‌اي والا و خاص است.

سيد عليرضا قهاري رئيس انجمن مفاخر معماري ايران به خبرنگار حوزه ميراث فرهنگي باشگاه خبرنگاران گفت:‌ رابطه بين هنر و دين در اسلام، بيش از همه در معماري مساجد تجلي يافته كه به نحوي تفكيك ناپذير به صورت و روح قرآن و ابسته بوده و از آن سرچشمه مي‌گيرد.

وي افزود: اگر چه بنا به نبوغ اقوام و ملل مختلف اسلامي و اقليم‌هاي متفاوت، سبك‌هاي متعددي در معماري مساجد به وجود آمده به همين دلي رابطه‌اي عميق بين همه آن ها وجود دارد.

قهاري تصريح كرد: بناهايي آنچنان دور از هم مانند مسجد قرطبه در اسپانيا، مسجد جامع اصفهان، مسجد دهلي در يك جهان معنويي با يكديگر همبستگي دارند و در اين ميان مساجد ايراني با پشتوانه و برخورداري از جهان بيني و ادراك ايرانيان از فرم و فضا،دقت و وضوح، عرفان و معنا، داراي مرتبه‌اي والا و خاص است.

رئيس انجمن مفاخر معماري ايران بيان كرد: يكي از خصايص حيرت‌انگيز معماري مساجد ايران كه تقريباً در تاريخ هنر در جهان يگانه است رسيدن به كمال و اوج از همان آغاز و استمرار آن طي قرون متمادي است.

وي تاكيد كرد:‌ مسجد به عنوان مبدأ و در عين حال مجمع مسلمين براي حل و فصل امور جاري طي صدها سال، توجه حاكمان و اقبال مردمان را در برداشته و جايگاه ويژه‌اي را براي خود در حيات اجتماعي مسلمين رقم زده است.

قهاري اظهار داشت: توجه به اين نقش و نيز اشتياق هنرمندان زمانه براي نشان دادن هنر و خلاقيت خود در مبناي مساجد به خلق شاهكارهاي هنر معماري در طول تاريخ اين سرزمين انجام گرفته كه مي‌توان آن را تا دوره صفويه و تا حدودي دوره قاجاريه مشاهده كرد.

رئيس انجمن مفاخر معماري ايران بيان كرد: در 100 سال اخير گسستگي در تداوم معماري، نبود انتقال تجارب گرانقدر معماران گذشته، آموزش ضعيف و نبود توانايي در درك مفاهيم سنت و مدرنيته همچون ساير هنرها،‌ دامان معماري مساجد را نيز گرفته و با وجود بستر غني فرهنگ معماري ايران، خلاقيت و تعالي را از معماري مساجد سلب كرده است.

وي ادامه داد: امروزه از آنجا كه حجم مهمي از بناهاي عمومي را مساجد تشكيل مي‌دهند، بازنگري در عملكرد‌ها، ساماندهي ساخت و ساز و نظارت بر طرح و اجراي اين بناها به شدت مورد نياز است.

قهاري خاطرنشان كرد: هر آنچه از دوران ما برجاي مي‌ماند حاصل انديشه، تفكر و دغدغه‌ هنرمندان و كارگزاران جامعه نسبت به خلاقيت پويا و حفظ ارزش‌هاست اين بينش و آگاهي مي‌تواند از يك سو باعث به وجود آمدن مساجدي ماندگار و از سوي ديگر نشانگر تعالي جامعه و فرهنگ آن باشد.

شايان ذكر است، انجمن مفاخر معماري ايران در پنجاه و دومين گفتمان هنر و معماري كه 18 مرداد در موزه امام علي (ع) برگزار مي‌شود به بررسي معماري مساجد مي‌پردازد./ي2
برچسب ها: معماری ، مسجد ، ایران
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.