مرکز اسناد انقلاب اسلامی به مناسبت 5 مرداد ماه(اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی) دو کتاب از منشورات خود با محوریت شخصیت و زندگینامه حضرت آیت الله سید محمود طالقانی (ره) را به علاقه مندان معرفی کرد.

به گزارش باشگاه خبرگاران، ایران در پنجم مرداد ماه شاهد یک اتفاق تاریخی است. اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی در تهران به امامت مرحوم آیت الله سید محمود طالقانی، ظهر چنین روزی در دانشگاه تهران اقامه شد.

طالقانی قبل از شروع نهضت امام خمینی در سال 1341 طی سخنرانی تاریخی «جهاد و شهادت»، برپایی نماز جمعه را توسط یک امام عادل واجب دانست.

با پیروزی انقلاب اسلامی و به دنبال درخواست مردم مبنی بر اقامه نماز جمعه در شهرهای مختلف کشور، حضرت آیت الله طالقانی که سابقه برپایی نماز جمعه در زندان را نیز داشت، پس از مشورت با دوستان و عده‌ای از علماء پیشنهاد تشکیل و برپایی و نماز جمعه در تهران و شهرستانها را به حضرت امام (ره) ارائه نمود.

در طول سالهای پس از انقلاب، نماز جمعه به عنوان یکی از مهمترین نهادهای انقلاب اسلامی، همواره مورد توجه دشمنان داخلی و خارجی بود. این کینه تا آنجا بود که برای برهم زدن آن، نمازگزاران را با انفجار بمب به شهادت رساندند.

در همين راستا موسسه فرهنگی ،هنری و انتشارات مرکز اسناد انقلاب اسلامی ضمن گرامیداشت این واقعه تاریخی، دو کتاب از منشورات خود با محوریت شخصیت و زندگینامه حضرت آیت الله سید محمود طالقانی (ره) را به علاقه مندان و پژوهشگران معرفی کرد. 
 
5 مرداد:

اقامه اولین نماز جمعه پس از پیروزی انقلاب اسلامی توسط مرحوم آیت الله طالقانی (1385)
 
زندگی و مبارزات آیت‌الله طالقانی

تدوین: حشمت‌الله عزیزی

معرفی کتاب:

در میان رهبران روحانی و سیاسی انقلاب، آیت‌الله طالقانی دارای ویژگی‌های خاصی است. ایشان از پیشگامان و از باسابقه‌ترین مبارزان روحانی علیه رژیم پهلوی بود كه در سال‌های آخر سلطنت رضاشاه عملاً وارد مبارزه شد. امتیاز دوم طالقانی این بود كه از چنان شخصیت و منزلت و جـایگاهی برخوردار بود كه همواره فراتر از احـزاب و گروه های سیاسی، اجتماعی و حتی ایدئولوژیك عمل می كرد و این مسئله نیز از شرح صدر قرآنی و وسعت مشرب سیاسی و ایمانی او با الهام از قرآن بود. وی با همكاری نیروهای سیاسی مبارز، عدالتخواه و آزادی طلب درصدد بود تا آنها را جذب نماید.

طالقانی در طول چهل سال مبارزه و مجاهدت، كه بیش از یازده سال آن را در زندان و تبعید سپری كرد، همواره پیشرو، هدایتگر و توازن بخش نیروهای انقلابی بود؛ به  رغم آثار و نوشته‌های ارزشمند به جا مانده از ایشان و نقش مؤثر وی در پیروزی انقلاب اسلامی، به ‌جز معدود نوشته  ها هنوز آن‌چنان كه باید و شاید در مورد دیدگاه ها، مواضع، آثار و نقش ایشان در پیروزی انقلاب اسلامی پژوهش‌های درخور توجهی انجام نگرفته است .

نوشته  ی حاضر كه حاصل بیش از یك سال تحقیق و پژوهش نویسنده با شوق و علاقه  ی وافر به اندیشه های طالقانی صورت گرفته شامل پنج بخش و چندین فصل است. بخش اول به زندگینامه  ی خانوادگی و حیات علمی ایشان می‌پردازد. در بخش دوم به  طور مختصر به مبارزات سیاسی ـ اجتماعی طالقانی از دوران پهلوی اول تا پیروزی انقلاب اسلامی اشاره شده است.

بخش سوم به رابطه طالقانی با گروه ها و سازمان های سیاسی پرداخته و بخش چهارم شامل مباحثی از جمله: مسئله  كردستان و تركمن‌صحرا، شورای انقلاب، احیای نماز جمعه و مجلس خبرگان و به  طور كلی به فعالیت های طالقانی پس از پیروزی انقلاب اسلامی تا زمان رحلت ایشان اختصاص دارد. آرا و اندیشه  ها و دیدگاه های طالقانی شامل: اصل شورا، حكومت و حاكمیت، آزادی و استبداد، طالقانی و قرآن، طالقانی و روحانیت و... فصول بخش پنجم را تشكیل می‌دهند. در تألیف این اثر سعی شده حتی  الامكان از آثار و تألیفات طالقانی و اسناد و منابع دست اول استفاده شود. گـذشته از اسناد منتشرشـده از آیت  الله طالقانی، از اسناد و اعلامیه  های موجود در آرشیو مركز اسناد انقلاب اسلامی و سازمان اسناد و كتابخانه‌ ملی استفاده شده است.

ابوذر انقلاب

(سیری در زندگی و مبارزات آیت الله سید محمود طالقانی)

تألیف: سعیده سادات محتشمی‌پور

معرفی کتاب:

«پدر» اولین عبارتی است که با ذکر و یاد نامش به ذهن تداعی می‌شود. «پدر» مظهر عطوفت و رحمت است برای فرزندان و مربی آداب و اخلاق؛ سلام و صلوات بندگان خدا به پدر فرزند صالح و دستگیر خلق است و نفرین‌شان بر پدر فرزندان زشت‌کردار اما امان از فرزندان ناخلف که از فضل پدر، آنان را هیچ حاصلی نبوده و نیست. آیت‌الله سیدمحمود طالقانی (علیه رحمت‌الله و برکاته)، «پدر» بود برای این امت؛ امتی که به صلاح و فلاح رسید... جشن پیروزی انقلاب اسلامی‌و استنشاق در هوای جمهوری اسلامی، به ثمر رسیدن نسلی صالح را موجب شد و سلام و صلوات را نثار «پدر طالقانی» کرد. بچه‌های مجاهدش اما ناخلف از آب درآمدند! آیت‌الله طالقانی با همه‌ی مبارزان علیه جور و ستم محمدرضاشاهی همراهی داشت و برای همه‌شان مرشد و مربی بود؛ همین بود که شد «پدر» اما نشان داد که مبارزه وسیله‌ای است برای تاباندن پرتوهای نورانی قرآن بر جامعه و چون هدف عظیمش را در کلام امام‌خمینی دید، در این راه سنگلاخ و پرفراز و نشیب با او رهسپار شد. اول نشیب، بی‌شک، ناخلفی فرزندان مجاهدش بود که با دوستان ناباب و تفکری بی‌خدا همراه شده و قله‌های مجاهدت خلق خدا به دره‌ی نفاق سقوط کردند. «پدر» خون دل خورد، محبت کرد و جفا را نادیده گرفت. اثر پیش رو، شرحی است بر زندگی مجاهد نستوه، ابوذر زمان و پدر امت آیت‌الله طالقانی که تقدیمی‌ا‌ست به امتش و نسل صالح پدری بزرگ.

"انتهاي پيام"/س3
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار