به گزارش گروه استان هاي باشگاه خبرنگاران ، سن حشرهای است که از گندم تغذیه میکند، این حشره مهاجم علاوه بر کاهش مستقیم میزان محصول با تزریق ترشحات بزاقی خود که حاوی آنزیمهای پروتئاز میباشد باعث تغییرات شدیدی در دانه یا آرد حاصل از گندم سن زده میشود.
این تغییرات کاهش گلوتن گندم و ارزش نانوایی آرد را در پی دارد؛ به گونهای که خمیر حاصل از این آرد فوقالعاده سیال و چسبناک میشود که برای تولید تجاری نان مناسب نیست.
رئیس اداره تعاون روستایی مراغه امروز در مراغه گفت: آفت سن کیفیت گندم تولیدی کشاورزان را به قدری پایین آورده که غیرقابل خرید است.
فیروز جودی افزود: با گذشت 15 روز از آغاز برداشت گندم و یک هفته از آغاز خرید گندم مازاد، گندم از کشاورزان مراغهای خریداری نشده است.
وی افزود: کیفیت گندم تولیدی امسال کشاورزان شهرستان به قدری پایین است که برای خوراک دام و طیور نیز غیرقابل استفاده است.
مدیر جهاد کشاورزی مراغه نیز در گفتوگو با خبرنگار فارس در مراغه گفت: امسال تولید گندم در این شهرستان 40 درصد کاهش یافته است.
جواد کاظمی، تنش خشکی و کاهش 130 میلیمتری بارشها را عامل کاهش تولید گندم در مراغه اعلام کرد.
وی، تولید گندم در 32 هزار هکتار اراضی مراغه را 60 هزار تن اعلام کرد و افزود: این میزان امسال 40 درصد کاهش یافته است.
مدیر جهاد کشاورزی مراغه در ادامه گفت: متوسط بارندگی در مراغه 360 میلیمتر که که این میزان در سال جاری کمتر از 129 میلیمتر است.
کاظمی، شیوع آفت سن را از دیگر مشکلات گندمکاران در مراغه اعلام کرد و افزود: کاهش تولید گندم در اثر خشکسالی بیشتر از آفت سن است.
ایوب ایرانیفام معاون بهبود تولیدات گیاهی جهادکشاورزی آذربایجانشرقی پیش از این اعلام کرده بود، از خرید گندمهایی که بیش از دو درصد آلودگی دارند خودداری خواهد شد.
وی افزود: یکی از فاکتورهای مهم در تولید کیفی نان دقت در خرید و نگهداری گندمهای مرغوب و جلوگیری از ورود گندمهای سن زده بالای دو درصد به سیلوهاست، به همین علت با هدفمندسازی یارانهها و سیاست دولت برای بالا بردن کیفیت نانهای تولیدی، امکان خرید گندم سنزده وجود ندارد.
ایرانیفام با بیان اینکه گندم یک کالای استراتژیک در جهان محسوب شده و به این علت نگرش روی این محصول نگرش خاصی بوده و خودکفایی در تولید آن از درجه اهمیت بالایی برخوردار است، افزود: در سالجاری کانون سنزدگی در شهرستانهای ملکان، مراغه و میانه قرار دارد./ج1