به گزارش حوزه
دانشگاه باشگاه خبرنگاران دفتر تحکيم وحدت در انتقاد از عدم اجرای آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان توسط هیئت های نظارت بر تشکلها ی اسلامی دانشگاهها اطلاعيه اي صادر کرد که متن آن به شرح زير است:
بسمه تعالی
پیرو درخواست های متعدد اعضای هئیت موسس تشکلهای اسلامی به ویژه انجمن های اسلامی دانشجویان در دانشگاههای مختلف کشور جهت تاسیس تشکلهای اسلامی و انجمن های اسلامی دانشجویان، متاسفانه اکثر هیئت های نظارت بر تشکلهای اسلامی دانشگاهها در این خصوص طبق آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان مصوب شورای عالی انقلاب فرهنگی عمل ننموده و یا تعلل می نمایند.
با توجه به ضرورت و اهمیت اجرای قانون برای همه و در هر زمان، موارد زیر را یادآور می شویم:
آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان مصوب چهارصدوچهل و هشتمین جلسه مورخ 9/6/1378 است. دستور العمل اجرایی آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان در 22 ماده و 63 بند و 18 تبصره و 1 پیوست در تاریخ 23/2/82 در محل دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی به تصویب هیئت های نظارت مرکزی وزارتخانه های علوم تحقیقات و فناوری، بهداشت درمان و آموزش پزشکی و دانشگاه آزاد اسلامی رسید. این آئین نامه پس از ابلاغ در تمامي دانشگاه های کشور لازم به اجرا شد.
طبق آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان، هیئت نظارت بر تشکل های اسلامی دانشگاه، وظیفه اعلام موافقت اصولی، صدور پروانه فعالیت برای تشکل های اسلامی، بررسی اساسنامه و بررسی صلاحیت اعضای هیئت موسس تشکلهای اسلامی هر دانشگاهی را به عهده دارد. ترکیب این هیئت، به ترتیب زیر است:
1- رئیس دانشگاه (رئیس هیئت نظارت بر تشکل های اسلامی)
2-مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه ها
3-نماینده وزارت علوم تحقیقات و فنآوری یا وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی یا دانشگاه آزاد اسلامی حسب مورد طبق ماده 4 بند6 دستورالعمل اجرائی آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان مدت زمان مجاز برای مکاتبات و انجام بررسی صلاحیت هیئت موسس توسط هیئت نظارت دانشگاه، حداکثر یک ماه از تاریخ درخواست کتبی است و هیئت نظارت موظف است طبق بند 3-3 آئیننامه ظرف مدت 15 روز کاری پس از اتمام مراحل بررسی، در صورت تائید صلاحیت هیئت موسس، نسبت به صدور موافقت اصولی و در صورت عدم تائید نسبت به اعلام کتبی دلایل رد صلاحیت، به صورت طبقه بندی شده با امضای دبیر هیئت نظارت دانشگاه اقدام نماید اعضای هیئت موسس رد صلاحیت شده ظرف مدت 10 روز از تاریخ ابلاغ کتبی رای هیئت نظارت بر دانشگاه می توانند به رای هیئت نظارت دانشگاه در هیئت نظارت مرکزی اعتراض کند.
در تبصره 1 ماده 3 آئین نامه تشکل های اسلامی دانشگاهیان آمده است:
در صورت امتناع هیئت نظارت دانشگاه از صدور پروانه و یا اعتراض هیئت موسس تشکل، به نظرات هیئت نظارت درباره اساسنامه تشکل، هیئت موسس می تواند اعتراض خود را به هیئت نظارت مرکزی ارسال نماید و هیئت نظارت مرکزی موظف است ظرف حداکثر مدت 2 ماه به اعتراض واصله رسیدگی و اعلام نظر کند.
ترکیب هیئت نظارت مرکزی:
1- وزیر یا رئیس دستگاه
2-رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها
3- یکی از معاونان وزیر یا رئیس دستگاه به انتخاب وی
4-یک نفر از روئسای دانشگاه حسب مورد
5-نماینده شورای عالی انقلاب فرهنگی
6-در مواردی که مسائل مربوط به بسیج دانشجویی در هیئت نظارت مرکزی مطرح شود فرمانده نیروی مقاومت بسیج با حق رای در آن هیئت حضور خواهد داشت.
با توجه به مفاد فوق که عینا و صراحتا وظایف هیئت نظارت بر تشکل های اسلامی دانشگاه و هیئت نظارت مرکزی مشخص شده است، آیا انتظار گزافی است که اعضای هیئت های نظارت بر تشکل های اسلامی که جایگاه حقوقیشان در بالا آمده است، به وظایف قانونی خود عمل نمایند؟
بنا به گزارشهای واصله و مستند که مدارک آن در اختیار واحد تشکیلات دفتر تحکیم وحدت است، (فعلا از ذکر جرئیات خودداری میگردد) متاسفانه باید گفت که در دانشگاههای متعددی، جمعی از دانشجویان به عنوان هیئت موسس انجمن اسلامی دانشجویان با رعایت کامل آئین نامه درخواست تاسیس این تشکل اسلامی دانشجویی را داده اند، اما اعضای هیئت نظارت آن دانشگاهها طبق مفاد قانونی یادشده عمل ننموده اند. از جمله:
- عدم پاسخ کتبی به این درخواست ها در مهلت قانونی تعیین شده
- عدم تشکلیل هیئت نظارت بر تشکلهای اسلامی در برخی دانشگاه ها
- عدم اطلاع برخی از مسوولان دانشگاهها مبنی بر تشکیل این هیئت، به عنوان مثال برخی از روئسای دانشگاهها نمی دانند که خود رئیس هیئت نظارت بر تشکل های اسلامی نیز هستند.
- عدم تشکیل دبیرخانهی هیئت نظارت بر تشکلهای اسلامی در برخی دانشگاهها
- عدم تعیین تکلیف در دانشگاههایی که مسوول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در آن مشخص نشده است.
- عدم اطلاع اعضای هیئت نظارت بر تشکلهای اسلامی در برخی دانشگاهها نسبت به وظایف قانونی محوله
- ارجاع اعضای هیئت موسس به نهادهای غیرمسئول در این امر از جمله حراست دانشگاه، معاونت فرهنگی در برخی دانشگاهها
اما آنچه بیش از همه موجب تعجب و تاسف عمیق است، این است که برخی مسوولان دانشگاهها به جای آنکه به وظایف محوله در این زمینه عمل نمایند و دانشجویان را در راستای فعال، پویا و بانشاط تر شدن فضای سیاسی فرهنگی دانشگاهها آنچنان که مد نظر رهبر فرزانه انقلاب میباشد، ترغیب کنند به انحاء مختلف تلاش میکنند ، با القاء ناامیدی و دلسردی و حتی ارعاب، دانشجویان را از تاسیس تشکل دانشجویی منصرف سازند. البته این اظهار نظرهای غیرحقوقی و تنگ نظرانه عمدتا از کم اطلاعی ایشان و متاسفانه به صورت محدود مغرضانه و با نگاه جناحی صورت میگیرد.
یکی از مهمترین علل اینگونه عملکردهای مسوولان به زعم خود، تضمین تداوم مدیریت در فضای به اصطلاح آرام و بدون تنش و بدون کنشهای سیاسی، فرهنگی در حوزه مدیریتیشان می باشد. جدای از اینکه این نوع نگرش، عافیت طلبانه و در تناقض با سیاستهای کلان نظام و منویات رهبر معظم انقلاب است، عملکردی غیرقانونی است که ناخواسته و ناگزیر منجر به ترویج و توجیه رفتارهای خارج از ضوابط و قوانین دانشجویان و فراهم شدن بستر سو استفاده فرصت طلبان از محیط تاثیرگذار دانشگاه می شود.
اجرای گزینشی قوانین با هیچ توجیهی پذیرفتنی نیست و دفتر تحکیم وحدت این رویکردهای غیر حقوقی را به هیئت نظارت مرکزی و نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاهها با مدارک مستدل ارائه نموده و درخواست رسیدگی و پیگیری جدی و قاطع کرده است. امید آنکه هیئت نظارت مرکزی با توجه به جایگاه حقوقی خود در آئیین نامه تشکلهای اسلامی دانشگاهیان به اصلاح و رسیدگی قانونی نسبت به رویکرد فعلی و آشنا نمودن هیئت های نظارت بر تشکلهای اسلامی دانشگاههای کشور نسبت به قوانین بپردازد.
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشجویان دانشگاهها و مراکز آموزش عالی سراسر کشور (دفتر تحکیم وحدت) یکی از مهمترین رسالت های ذاتی خود را همواره پیگیری این موضوع می داند و تا حصول نتیجه مطلوب از هیچ کوششی دریغ نمیکند و از کلیه دانشجویان نیز میخواهد که نسبت به حقوق خود در زمینه فعالیتهای سیاسی، فرهنگی و اجتماعی آگاهی یابند و در صورت مشاهده چنین عملکردی از سوی مسوولان دانشگاهها، مراتب را به مراجع رسیدگی ذیصلاح اطلاع دهند.
/ر