سرنگوني ايرباس مسافربري ايران توسط ناو جنگي وينسنس، قتل "ميرزاده عشقي"، رحلت علامه "عبدالحسين اميني"، آغاز قيام مردمي سربداران خراسان عليه مغولها و درگذشت "آنتوان چِخوف" نويسنده روسي و ... از مهمترین رخدادهای امروز در تاریخ است.

به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، امروز 2شنبه 12تیر 1391، 12شعبان 1433، 2 جولای 2012 میلادی است. مهمترین رخدادهای تاریخ امروز از این قرار است:


سرنگوني هواپيماي مسافربري ايران توسط ناوگان آمريكايي در خليج فارس (1367 ش)


در دوازدهم تيرماه 1367 ه.ش، ايرباس مسافربري ايران كه از بندرعباس عازم دُبي بود، بر فراز آب‏هاي خليج فارس و در نزديكي جزيره هنگام سقوط کرد. اين هواپيما كه عمدا با موشك ناو جنگي وينسنس مورد حمله قرار گرفت حامل 298 مسافر و خدمه بود كه تمامي آنها اعم از مرد و زن و كودك و نوجوان و كهنسال در اين جنايت فجيع به شهادت رسيدند. در ميان سرنشينان هواپيما، 66 كودك زير 12 سال، 52 زن و 46 تن تبعه كشورهاي خارجي نيز بودند. ساقط كردن هواپيماي مسافربري ايران از سوي جنايتكاران آمريكايي، در حقيقت يكي ديگر از مراحل رويارويي استكبار جهاني با جمهوري اسلامي ايران براي تقويت متجاوزان عراقي در جبهه‏ هاي جنگ و به زانو در آوردن مسؤولان نظام جمهوري اسلامي ايران بود.
پس از سقوط اين هواپيما، مقامات آمريكايي براي توجيه اين جنايت نابخشودني، دلايل ضد و نقيضي عنوان كردند و كوشيدند اين اقدام خصمانه را يك اشتباه قلمداد كنند
. اما با توجه به مجهز بودن كشتي جنگي وينسنس به پيشرفته‏ ترين سيستم‏هاي راداري و رايانه ‏اي و هم‏چنين مشخص بودن نوع هواپيماي در حال پرواز، مسلَّم شد كه احتمال اشتباه وجود نداشته و اين اقدام، كاملاً خصمانه بوده است. با اين حال مقام‏هاي آمريكايي پس از چندي، در توهيني آشكار به ملت ايران، مدال شجاعت بر گردن ناخداي اين ناو انداختند و بدين سان حمايت رسمي خود را از اين جنايت اعلام نمودند. به هر تقدير، اين جنايت نيز در كنار جنايات بي‏شمار دولت آمريكا، در پرونده سياه استكبار جهاني ثبت شد و لكه ننگ ديگري بر تارك آن جنايت پيشگان نقش بست.

قتل "ميرزاده عشقي" شاعر و روزنامه‏ن گار آزادی ‏خواه (1303 ش)

محمدرضا كردستاني معروف به ميرزاده عشقي در سال 1272 ش درهمدان به دنيا آمد. ذوق و احساسات ادبي او آميخته با احساسات وطن‏ پرستي، آزادي خواهي و اصلاح‏ طلبي بود و در اين راه جسارت، از خود گذشتگي و بي‏ باكي فراواني نشان داد. عشقي در دوران جنگ جهاني اول، به كشور عثماني رفت و در مدرسه دارالفنون تحصيل كرد. او هنگام رياست وزرايي وثوق الدوله، با قرارداد 1919 مخالفت كرد و مدتي زنداني شد. وي سپس درتهران، روزنامه قرن بيستم را كه حاوي مقالات و اشعار تندِ ضد هيئت حاكمه بود انتشار داد.

وی در شماره اول اين روزنامه، كاريكاتورها، اشعار و مقالات تندي مبني بر هزل جمهوري و جمهوري خواهان اختصاص داد كه بلافاصله از طرف شهرباني، شماره‏ هاي آن، جمع و سانسور شد و خود ميرزاده هم ظاهراً به سبب همين مقالات، در 12 تير 1303 ش به دست دو ناشناس در 31 سالگي كشته شد و جسدش را در ابن‏ بابويه در ري به خاك سپردند.

رحلت علامه "عبدالحسين اميني" صاحب كتاب "الغدير" (1349ش)

علامه شيخ عبدالحسين اميني در سال 1281ش در تبريز زاده شد. پس از فراگيري مقدمات علوم حوزوي در تبريز، راهي نجف اشرف شد و از محضر آيات عظام سيدابوتراب خوانساري و سيدمحمد فيروزآبادي فيض برد. ايشان در دوران جواني به كسب درجه اجتهاد نائل آمد و اين اجازه با تأييد و دستخط مراجع بزرگوار و آيات عظام سيدابوالحسن اصفهاني، ميرزاي ناييني، حاج شيخ عبدالكريم حائري يزدي و شيخ محمدحسين كمپاني اصفهاني همراه بود. وي پس از تكميل تحصيلات، به تأليف كتاب روي آورد و در ابتدا كتاب شهداءالفضيله، شرح حالي از 130 تن از علماي دين را به رشته تحرير در آورد و پس از آن خود را براي نگارش كتاب عظيم الغدير مهيا ساخت.

الغدیر بزرگترين و ارزشمندترين اثر علامه اميني است. ايشان بيشتر اوقات خود را صرف تحقيق و نگارش اين كتاب گرانسنگ نمود و براي يافتن مدارك معتبر درباره حديث غدير و ساير مطالب مربوط به اهل‏ بيت(ع)، بارها به كشورهاي مختلف سفر كرد و ده‏ هزار كتاب را مطالعه نمود. اين عالمِ محقق هم‏چنين كتابخانه‏ اي با 42 هزار كتاب در نجف اشرف با نام كتابخانه اميرالمؤمنين(ع) تاسيس كرد و به همراه جمعي از ياران و با نسخه‏ برداري از كتب ناياب و منحصر به فردِ اسلامي، گنجينه نفيسي از آثار مذهبي را جمع‏ آوري نمود. سرانجام علامه اميني، اين عالم رباني و رضواني در دوازدهم تيرماه 1349 ش بدر هفتاد سالگي بدرود حيات گفت و در كتابخانه‏ اش به خاك سپرده شد

آغاز قيام مردمي سربداران خراسان عليه مغولها(738 ق)

120 سال پس از استيلاي قوم تاتار و مغول بر ايران و بسياري از مناطق آسيا، قيامي مردمي در باشتين و سبزوارِ خراسان عليه ظلم و تعدّي حاكمان مغول و عاملان مزدور آنان به وقوع پيوست. اين نهضت كه به قيام "سربداران" شهرت يافته است، از لحاظ وسعت، بزرگ‏ترين، از نظر تاريخي مهم‏ترين جنبش آزادي‏بخش خاورميانه در قرن هشتم هجري بود. تلاش پيگير رهبران آزاده و متديّن اين قيام، منجر به تشكيل حكومت مستقل ملي و شيعه مذهب ايراني در خراسان شد. مهم‏ترين ويژگي‏ هاي اين حكومت عبارت بود از: تنفّر و انزجار از عنصر مغولي و تثبيت ايدئولوژي تشيّع امامي. نخستين حاكم سلسله‏ سربداران، "عبدالرزاق باشتيني" بود كه به مدت دو سال و چهار ماه حكومت كرد.

پس از وي، "برادرش وجيه الدين امير مسعود" به حكومت رسيد. پس از مرگ امير مسعود، 10 تن ديگر از اين سلسله به حكومت رسيدند كه معروف‏ترين آن‏ها عبارتند از: شمس الدين علي، خواجه يحيى كرابي و خواجه علي مؤيّد. فقيه نامور شيعه شهيد اول، معاصر با خواجه علي مؤيّد بود كه در پي دعوت خواجه از وي، كتاب شريف "اَللُّمْعَةُ الدَّمِشقيّه" را در فقه امامي تدوين و به همراه نماينده ‏اي به سوي خواجه علي مؤيّد در سبزوار فرستاد. سرانجام در پي هجوم "امير ولي" به سبزوار و محاصره‏ چهار ماهه‏ اين شهر در سال 783 قمري، خواجه علي مؤيّد، دست نياز به سوي "تيمور لنگ گوركاني" دراز كرد، و از او ياري خواست. با تسليم شدن خواجه علي مؤيّد به تيمور لنگ، پرونده‏ حكومت سربداران نيز بسته شد و منطقه‏ خراسان پس از 46 سال رهايي از يوغ استعمارِ مغولان، مجدداً مقهور و مغلوب آنان گرديد.

درگذشت "سيد الاطبّاء" طبيب و فقيه(1316 ق)

سيدعلي شرف‏ الدين بن حاج سيدمحمد منجم، تاجر تبريزي حسيني مرعشي، معروف به سيدالعلماء و سيدالاطباء، از علماي بزرگ آذربايجان و از شاگردان صاحب جواهر و صاحب ضوابط و شيخ مرتضي انصاري است. وي بعد از اجتهاد به تبريز آمد، سپس به تحصيل طب پرداخت. مدت پانزده سال در اصفهان و شهرهاي ديگر دروس طب خواند و مدتي در سبزوار، در درس ملاهادي سبزواري حضور پيدا كرد. سيّد الاطباء در زمينه اختراعات نيز استعداد داشت. كتب تاريخ تبريز و كليات قانون ابوعلي سينا از تأليفات اوست.

مرگ "لويي ژاك مونْدْ داگر" نقاش فرانسوي و مبدع فن عكاسي (1851م)

لويى ژاك مونْدْ داگِر، نقاش و مخترع فرانسوي در 18 نوامبر 1789م در فرانسه به دنيا آمد. وي پس از فراگيري نقاشي و فيزيك، براي سِن‏ هاي تئاتر، پرده‏ هايى جالب درست مي‏كرد. با توجه به تاثيرات نور، داگر به اين فكر افتاد تا تصويري كه حاصل مي‏شود به صورت عكسي ثابت و دائمي درآوَرَد. از اين رو با همكاري يكي از دوستان، دبه این موضوع پرداخت و روش اوليه آن را كه بعداً به داگرئوتيپ معروف شد، ابداع نمود. گرچه در اين روش، تنها گرفتن يك عكس تار، امكان داشت، اما صِرف اين واقعيت كه مي‏توان به كمك نور آفتاب هم تصويري از اشخاص و اجسام به دست آورد كه از نقص و خطاي دست بشري مصون باشد، خود، مسئله‏اي فوق‏ العاده جالب و ارزنده بود.

گرچه معمولاً داگر را مخترع فن عكاسي مي‏دانند، ولي حقيقت امر اين است كه مقدمات پيدايش اين اختراع از مدت‏ها قبل آماده شده بود و افراد بسياري در اين راه كوشش كرده بودند. با اين حال در سال‏هاي پس از آن، اين فن به سرعت پيشرفت كرد و روش‏هاي عكاسي آسان و سريع، ايجاد شد. لويي ژاك داگر سرانجام در دوم ژوئيه 1851م در شصت ودو سالگي درگذشت.

درگذشت "آنتوان چِخوف" داستان‏سرا و نويسنده شهير روسي (1904م)


آنتوان پاولوويچ چخوف نويسنده و داستان سراي نامدار روسي در 17 ژانويه سال 1860م در خانواده ‏اي فقير در روسيه به دنيا آمد. وي تحصيلات خود را در رشته پزشكي به پايان رساند و مدت كوتاهي نيز به طبابت پرداخت ولي از حرفه خود دست كشيد و كار نويسندگي را دنبال كرد. چخوف در مدت كوتاهي، آثار متعددي به نگارش درآورد و به شهرت دست يافت. او در جواني به مرض سل دچار شد و تا پايان عمر، از اين بيماري رنج برد. در مورد آثار چخوف بايد گفت كه نوآوري‏ هاي صوري و موضوعي او در هنر داستان‏ پردازي، اصول و سنن ادبي را دگرگون كرد. با آن‏كه قسمت اعظم آثار چخوف به صورت داستان‏هاي منثور است، با اين حالْ وي نمايش‏نامه‏ نويس چيره‏ دستي بود و مهم‏ترين داستان كوتاه‏ نويس همه اعصار به شمار مي‏رفت.

چخوف در صنعت ايجاز و هنرِ داستان‏ نويسي قدرتي شگرف و در خلق شخصيت‏هاي جالب، مهارتي بسزا داشت. او بشردوستي و نيك نفسي و خدمت به مردم را نيز وظيفه هر انسان شرافت‏مند مي‏دانست و به طرزي گيرا و دل‏انگيز، اين علاقه شديدِ انسان دوستي در آثارش به چشم مي‏خورد. آثار متعدد ومتنوع اين نويسنده بزرگ روس، پر از لطف و زيبايى و نيز آميخته با هزل و طنز مي‏ باشد. چخوف خواننده را در عين حال كه مي‏ خنداند، به فكر و دقت نيز وا مي‏دارد و معايب اجتماعي را در نظرش جلوه‏ گر مي‏سازد. فاجعه در شكارگاه، دهقانان، دكتر بي‏مريض، مرد زود رنج، باغ آلبالو و سه خواهر از جمله آثار مشهور اوست. آنتوان چخوف سرانجام در دوم ژوئيه 1904م در حالي كه بيش از 44 سال از عمرش نم ي‏گذشت بر اثر مرض سل درگذشت.

وحدت ويتنام شمالي وجنوبي پس از بيست سال جدايي (1976م)

ویتنام شمالی و جنوبی پس از20 سال جدایی متحد شدند و استقرار رژیم جمهوری سوسیالیستی ویتنام در پایتخت این كشورشهر 'هانوی'اعلام شد. بدنبال خروج نیروهای اشغال‏گر آمریكایي به دلیل فشار جوامع بین المللی، بدون اخذ نتیجه ‏ای از جنگ ویتنام و تحمل تلفات فراوان در سال 1973،مردم ویتنام پس از چند صد سال مبارزه با چین، فرانسه، ژاپن و آمریكا سرانجام از یوغ استعمار آزاد شد و در اولین قدم خواستار اتحاد دو قسمت شدند. در نهایت در جریان كنفرانس اتحاد دو ویتنام در سال 1975 تصمیم گرفته شد تا ویتنام جنوبی و شمالی در هم ادغام شوند.

وقوع فاجعه "تونلِ مِنا" در عربستان (1990م)

فاجعه'تونل منا' در عربستان، با مرگ یك هزار و 426 نفر بر اثر ازدحام جمعیت در هنگام اجرای مراسم حج به وقوع پیوست.

12 تیر در هشت سال دفاع مقدس

9 شهید و 22 مجروح در پی حملات عراق به شهرهای آبادان و خرمشهر در سال 61

ترور یك درجه دار ارتش در ارومیه.

339 ورودتریلر و كامیون مهمات از كویت به عراق.

تشكیل كمیته منتخب سازمان كنفرانس اسلامی برای دستیابی به راه حل تازه‌ای برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق 64

حمله به یك فروند هواپیمای مسافربری ایران توسط ناوهای آمریكایی در خلیج فارس 67

برخي از رويدادهاي 2 جولای

419: والنتينيان که از سال 425 تا 455 امپراتور روم بود به دنيا آمد.

1566: نستروداموس nostrodamus پیشگو و پزشک فرانسوي درگذشت.

1778: ژان ژاك روسو كه 28 ژوئن 1712 به دنيا آمده بود درگذشت.

1810 : جنگ معروف'سالامانگ' در نزدیكی شهری به همین نام واقع در اسپانیا، میان سپاهیان فرانسوی با نیروهای متحد انگلیس و اسپانیا، اتفاق افتاد. این جنگ با پیروزی فرانسویان به پایان رسید.

1881: جيمز گارفيلد رئيس جمهوري وقت آمريکا به دست يک وکيل قضايي که از او تقاضاي پست سفارت کرده بود گلوله خورد و مجروح شد. وي بعدا بر اثر اين جراحت درگذشت.

1957: در آمريکا طرح نخستين زير دريايي که مجهز به موشک هدايت شونده بايد مي بود آماده شد و اين زير دريايي بعدا " گري بک " ناميده شد.

برای مشاهده مجله شبانه اینجا کلیک کنید
برچسب ها: تقویم روز ، تاریخ ، رخداد
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار