به گزارش مجله شبانه باشگاه خبرنگاران، تالاب انزلي با مساحتي در حدود 20 هزار هکتار در استان گيلان و شهر بندر انزلي از بينظيرترين زيستگاههاي طبيعي جانواران ايران محسوب ميشود. اين تالاب زيبا به دليل موقعيت جغرافيايي از نظر ميزان بالاي رطوبت و آب با هيچيک از تالابهاي ايران قابل مقايسه نيست. تالاب انزلي از جمله تالابهاي بينالمللي ثبتشده ايران و از نخستين تالابهاي ثبتشده در معاهده رامسر در سال 1971 ميلادي است و به دليل تنوع زيستي فوقالعادهاش داراي اهميت جهاني است که هم بر دريا تاثير ميگذارد و هم از آن تاثير ميگيرد. تالاب بينالمللي انزلي در حاشيه جنوب غربي درياي خزر واقع شده و داراي ويژگيهاي طبيعي خاصي همچون داشتن نيلوفرآبي صورتي و سفيد و لاله تالاب است و ساليانه محل گذر دهها هزار پرنده مهاجر است. اين زيستگاه زيباي بخشي از حيات وحش ايران در سالهاي اخير با تنگناهاي زيادي مواجه شدهاست و يکي از پرمناقشهترين سالها را در عمر چند هزار سالهاش ميگذراند.
هجوم بي امان زبالههاي شهري، ساخت و ساز جاده و پل براي احداث كمربندي شهر انزلي و ورود روزانه حجم قابل توجهي فاضلاب شهري و رسوب بيش از حد بستر تالاب و كاهش عمق آن ازجمله مخاطراتي است كه هر روزه تالاب انزلي با آنها دست و پنجه نرم ميكند. از رودخانههايي که به اين تالاب وارد ميشوند ميتوان به ماسوله روخان، قلعه رودخان، پسيخان، پيربازار، گوهر رود، زرجوب و شيجان رود را نام برد. جزاير متعددي در داخل اين تالاب موجود است که مهمترين آنها عبارتند از: قلم گوده بزرگ و کوچک و ميان پشته.
در ساليان اخير با ورود زبالههاي خانگي و آلايندههاي مختلف به تالاب بينالمللي انزلي که آبروي ايران محسوب ميشود، اين نعمت خدادادي در وضعيت بحراني قرار گرفته و با نابودي فاصله کوتاهي دارد به گونهاي که مدتهاست مسئولان استاني و کشوري در خصوص آن تذکر ميدهند.
در اين بين يك كارشناس شناخته شده محيط زيست در تازهترين گفتوگوي خود، از جديدترين تخريبگران حيات در اين تالاب پرده برداشتهاست.”اسماعيل کهرم"، کارشناس محيط زيست در رابطه با اين تالاب بينالمللي به CHN ميگويد: عبور و مرور 2800 واحد قايق موتوري و پر سر و صدا در تالاب انزلي جاي امني براي پرندگان و گياهان ساکن اين تالاب نگذاشتهاست. بخشهايي از اين تالاب تبديل به پيست قايق سواري شده و قايقها با سرعت بالا و سرسام آور در اين مسيرها که زيستگاه پرندگان و گياهان است، رفت و آمد ميکنند.
اين کارشناس محيط زيست ميافزايد: گويا هيچ حساب و کتابي براي دادن مجوز قايق در اين منطقه وجود ندارد چرا که هر کسي با در اختيار داشتن قايق در محوطه حداکثر استفاده را از آن ميکند و گردشگران را به راحتي به همه قسمتهاي تالاب و محل زادآوري پرندگان و رويشگاههاي گياهان ميبرند که اين مسئله تاثيرات بسيار نامناسبي روي اين گونههاي جانوري و گاهي دارد.
کهرم در ادامه، با اشاره به اينکه فصل بهار و تابستان فصل زادآوري پرندگان تالاب است ميگويد: در اين فصل تردد قايقهاي موتوري در تالاب افزايش فراواني مييابد و زاد و ولد پرندگان را دچار آسيب و مشکل ميکند در حالي که بايد براي تعداد قايق ها، زمان تردد و محلهاي عبور و مرور آنها قوانين و حساب و کتابي باشد و بايد برخي محلها براي قايقها ممنوع باشد، اما متاسفانه در اين باره هيچ نظارتي نميشود.
در اين رابطه مدير کل حفاظت محيط زيست گيلان با تاييد ورود انواع فاضلابهاي خانگي، کشاورزي و صنعتي از طريق رودخانههاي گوهررود و زرجوب رشت به تالاب انزلي اظهار داشت: فاضلابهاي صنعتي خطرناکترين پسماندها هستند و در حال حاضر شهر صنعتي رشت بيشترين آلودگيها را به رودخانههاي رشت ميريزد که پس از آن وارد تالاب انزلي ميشود.