به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران خوزستان، بر اساس اعلام سازمان آب و برق خوزستان، شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی با ورود آلایندهها و زهابهای خود یکی از آلوده کنندگان اصلی رودخانه کارون است. این مسئله علاوه بر شورای حفاظت کیفی رودخانه کارون، اخیرا نیز از سوی استاندار خوزستان در ستاد مقابله با خشکسالی استان مطرح شده است. شرکت توسعه نیشکر به عنوان یکی از آلایندههای رودخانه کارون در ستاد جرایم دادگستری خوزستان (که آلودگی این رودخانه را به صورت ویژه از سال 88 دنبال میکند) نیز نام برده شده است.
با این حال معاون کشاورزی روز گذشته در نشست خبری با رسانهها شرکت توسعه نیشکر و صنایع جانبی، اتهام آلوده کردن رودخانه کارون را رد کرد و گفت: زهابهای نیشکر تنها آلاینده کارون نیست.
حسین آمیلی در پاسخ به اینکه بخشی از شوری رودخانه کارون ناشی از ورود زهابهای نیشکر اعلام شده، گفت: 100 مترمکعب بر ثانیه انواع آلایندهها اعم از زهابهای کشاورزی، فاضلابهای بیمارستانی، صنعتی و شهری به رودخانه کارون تخلیه میشود و زهابهای شرکت توسعه نیشکر تنها منبع آلاینده این رودخانه نیست.
وی در مورد اعلام نظر سازمان آب و برق خوزستان مبنی بر اینکه ورود زهابهای نیشکر در بالادست رودخانه کارون، کیفیت آب را دچار افت کرده است، اظهار کرد: تنها سازمان حفاظت محیط زیست است که میتواند زمینه آلودگی آب اظهار نظر کند. سازمان آب و برق زمانی میتواند نظر دهد که در این مورد فکر کرده باشد و دلایل خود را ارائه دهد.
آمیلی با شرح موقعیت هفت واحد زیر پوشش شرکت توسعه نیشکر توضیح داد: از میان واحدهای نیشکر فقط زهاب واحد امام خمینی (در شمال اهواز) به رودخانه کارون میریزد که EC (شوری) آن 4 هزار میکروموس بر سانتیمتر و بر اساس مشاهدات ضرری برای رودخانه نداشته است. به طوری که سال گذشته با زهاب این واحد زراعت گندم آبیاری شده و روستاهای اطراف استفاده از زهاب این واحد را درخواست میکنند./ب
وی زمینشویی و شیرین کردن اراضی شور را در کشت نیشکر به ویژه در سالهای آغازین ناگزیر دانست و افزود: زهاب واحد دهخدا (در شمال اهواز) که دو سال از آغاز به کار و آبشویی آن میگذرد، در حال حاضر شوری حدود 16 هزار میکروموس دارد که با استفاده از کانال سلمان به طول 16 کیلومتر به مخزن شماره 5 غربی تالاب هورالعظیم و مرز ایران و عراق تخلیه میشود.
معاون شرکت توسعه نیشکر اظهار کرد: از مجموع پنج واحد جنوبی این شرکت، زهاب امیرکبیر و میرزا کوچک خان که در شرق جاده خرمشهر- اهواز قرار دارند با وجود ساخت کانال المهدی (که قرار بود زهابها را به خلیج فارس منتقل کند) به مرز ایران و عراق میریزد.
وی ادامه داد: زهاب دیگر واحدهای جنوبی شامل دعبل خزاعی، سلمان فارس و فارابی ظرفیت دبی 40 مترمکعب بر ثانیه به تالاب شادگان با میریزد.
آمیلی اظهار کرد: تصمیمگیری برای تخلیه زهاب این واحدها (که شوری در حدود 8 هزار میکروموس دارند)، به تالاب شادگان در سال 80 و در زمان وقوع خشکسالی با رضایت مسئولان وقت سازمان حفاظت محیط زیست اتخاذ شد. در حال حاضر این زهابها اکوسیستم خود را به وجود آورده و زیستگاه ماهی و پرندگان شده است.
وی همچنین با بیان اینکه این شرکت برای تبدیل شدن به صنعت سبز تلاش کرده است، افزود: 60 میلیارد تومان برای ساماندهی زهابها هزینه شده، اما به هر حال تمام پروژههای اجرایی تبعات خود را دارد.