به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران ارومیه،رئیس سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی در این نشست با اشاره به خلاصه اقدامات کارگروه مدیریت پایدار منابع آب و خاک حوضه آبریز دریاچه ارومیه، اظهار داشت: سال گذشته در این کارگروه که سازمان جهادکشاورزی آذربایجان غربی به عنوان دبیر کارگروه آن تعیین شده بود، تصمیمات خوبی اتخاذ گردید و اجرای آبیاری تحت فشار در حوضه دریاچه ارومیه، تحویل حجمی آب، اجرای الگوی کشت، انتقال آب با لوله، بتنی کردن انهار و کانالهای آب، لایروبی رودخانه های منتهی به دریاچه ارومیه و کنتور بندی و صدور مجوز برای چاههای غیرمجاز جزء برنامه های عمده کارگروه بود.
دکتر محمدرضا اصغری با اشاره به تعیین شدن استان آذربایجان غربی به عنوان پایلوت برای اجرای الگوی کشت، افزود: با اجرای این طرح ، محصولات با نیاز آبی کم جایگزین محصولات با نیاز آبی بالا شده است و در این راستا کشت ذرت علوفه ای در مساحتی حدود 15 هزار هکتار صورت گرفت و کاشت چغندرقند تا حدودی در استان کاهش یافت که در نهایت اجرای الگوی کشت سبب افزایش بهره وری مصرف آب می گردد.
وی اعلام کرد: در سال 90، آبیاری تحت فشار در 25 هزار هکتار از اراضی کشاورزی استان اجرایی شده است که از این مقدار 8 هزار هکتار آن در حوضه آبریز دریاچه ارومیه قرار داشت و امسال نیز برای اجرای 50 هزار هکتار از طرح های آبیاری تحت فشار در استان برنامه ریزی گردیده است.
معاون پژوهشی دانشگاه صنعتی شریف نیز با بیان اهمیت داده ها در شناخت درست از پدیده ها و مدیریت یکپارچه منابع آب در حوضه آبریز دریاچه ارومیه، گفت: متاسفانه عمده آبخوان های مهم حوضه دریاچه ارومیه در حال افت سطح آب زیرزمینی می باشند.
دکتر مسعود تجریشی اظهار داشت: از مهم ترین عوامل تهدید کننده دریاچه ارومیه می توان به اقلیم و پدیده خشکسالی، تغییرات کالبدی حوضه دریاچه ارومیه و افزایش جمعیت، احداث سد بر رودخانه های حوضه آبریز دریاچه، توسعه سطح کشت و بهره برداری مفرط از منابع آب، تخریب مراتع و پوشش گیاهی در حوضه آبریز، دست کاری محیط آبی در فرآیند بزرگراه شهید کلانتری و فقدان برنامه آمایش و مدیریت یکپارچه در کل حوضه آبریز دریاچه، اشاره کرد.
مدیر کل هواشناسی آذربایجان غربی نیز با اشاره به اهمیت پایش در حوزه دریاچه ارومیه، گفت: کمبود بارندگی، افزایش دما و استفاده بی رویه از آبهای زیرزمینی از علل خشک شدن دریاچه ارومیه می باشند تا جایی که در طی 15 سال اخیر میزان بارندگی در استان 27 درصد کاهش یافته است.
مطلبی تصریح کرد: برای حل مشکل خشک شدن دریاچه ارومیه، تجهیز جزایر دریاچه ارومیه به ایستگاههای خودکار و تشکیل بانک اطلاعاتی متشکل از سه استان آذربایجان غربی، شرقی و کردستان را می توان پیشنهاد کرد./س