به گزارش
خبرنگار باشگاه خبرنگاران از سنندج ، تجارت مرزي يکي از مهمترين فرصتهاي اقتصادي و زمينه هاي حمايت از توليد ، کار و سرمايه ايراني در کردستان و دولت هم زمينه سرمايه گذاريهاي مناسب را دراين مناطق فراهم کرده است. کردستان از جمله مناطقي است که از فرصتهاي مناسبي براي رشد و توسعه برخوردار است. يکي از راههاي اين حرکت به سمت تعالي و پيشرفت ، توجه به مرزها به عنوان يک فرصت مغتنم و ارزشمند است.
كردستان با داشتن 230 کيلومتر مرز مشترک با کشور عراق فعاليتهاي بازارچه هاي مرزي خود را از سال 1373 با راه اندازي سه بازارچه مرزي باشماق مريوان ، سيف سقز و سيرانبند بانه در مرزهاي شهرستان هاي سقز ، بانه و مريوان آغاز کرد و با عنايت دولت اکنون بازارچه هاي باشماق و سيرانبند به مرز رسمي تبديل شده اند.
عمده واردات و يا صادرات از طريق بازارچه هاي مذكور توسط پيله وران ساكن در مناطق مرزي انجام مي گيرد .
رونق برخي از اين بازارچه ها سبب شده است تا تلاش هايي براي سامان دهي و توسعه مبادلات قانوني هم در بعد آماده سازي زير ساخت ها و تاسيسات مورد نياز و هم در بعد توسعه شبكه هاي تعاوني هاي مرزنشينان انجام گيرد.
علمداري مسئول گمرک باشماق مريوان از اين مرز به عنوان بزرگترين منطقه تجاري کردستان ياد مي كند و مي گويد : امنيت مناسب اين منطقه موجب سرازير شدن تجار از نقاط مختلف کشور به اين منطقه شده و به عنوان يکي از بهترين مناطق ترانزيتي کشور با کشور عراق موجبات کاهش چشمگير قاچاق را فراهم کرده است.
از طرف ديگر رسمي شدن مرز باشماق مريوان پيامدهاي مناسبي را از نظر اشتغالزايي جوانان بدنبال داشته به گونه اي که فرصتهاي کار باعث جذب بسياري از خانواده ها و جوانان به اين بازارهاي رسمي شده است.
رحيمي از بازرگانان کردستان با اعلام رضايت از امور بازرگاني و بهتر شدن شرايط در مقايسه با گذشته مي گويد : در 2 سال اخير صادرات از طريق بازارچه هاي مرزي كردستان بخصوص باشماق مريوان بيش از 2 برابر افزايش يافته است و از طرف مقابل هم مردم شمال عراق بيشتر خواستار مراودات تجاري با ايران و استفاده از کالاهاي با کيفيت ايران هستند.
از طرفي محمد صالح استاندار سليمانيه عراق هم با تاييد اين مهم مي گويد : اگر فعاليت بازارچه هاي مرز کردستان ايران هم 24 ساعته شود تبادلات ما بيش از 50 درصد رونق مي يابد.
اين درحالي است که روزانه تعداد زيادي کاميون ترانزيت از طريق بازارچه هاي مرزي کار بارگيري و تخليه بار انجام مي دهند.
به عنوان مثال کريميان مدير سابق بازارچه مرزي باشماق مريوان مي گويد : روزانه 350 دستگاه تريلر وارد بازاچه باشماق مي شود.
ناظري مسئول بخش خصوصي گمرگ مريوان معتقد است بالاخره بعضي از مرزهاي استان کردستان از حالت بازارچه اي خارج و به مرز رسمي تبديل شده اند که مي طلبد در چارچوب گمرک رسمي از آنها بهره برداري کنيم.
مقصودي از فعالان اقتصادي که به گفته خودش سالانه بيش از 5 ميليون دلار هم کالاي ايراني به خارج از کشور صادر مي كند مي گويد : هنوز هم بازارچه هاي مرزي استان در مقايسه با طرف مقابل از مشکلاتي رنج مي برد و موجبات ناراحتي براي تجار و بازرگانان مي شود واز جمله مي توان به ارائه نكردن يک سري خدمات در گمرکات استان و نبود محوطه و امکانات مناسب اشاره کرد.
شهبازي مديرکل گمرگات استان با يادآوري اينکه هم اكنون چهار گمرک مرکزي سنندج،سيرانبند بانه ، سيف سقز و باشماق مريوان فعال هستند مي گويد : نبود مديريت واحد و عدم هماهنگيهاي لازم در مرزهاي استان باعث شده بود تا بازارچه ها آنچنان که بايد پيشرفت لازم را از نظر زير ساختي نداشته باشد که با راه اندازي مديريت واحد از نيمه دوم پارسال وحدت رويه خاصي دربين دستگاه هاي خدمت گذار مربوطه ايجاد شده و زمينه راه اندازي تاسيسات زير بنايي هم فراهم شده است.
وي به نصب دستگاه ايکس ري در مرز رسمي باشماق مريوان اشاره مي كند و مي افزايد : در صورت نياز مرز رسمي سيران بند بانه نيز به نصب اين دستگاه مجهز خواهد شد.
زماني مدير عامل سازمان همياري شهرداريهاي استان هم از آغاز طرح توسعه بازارچه ها در سال جاري خبر مي دهد و مي گويد : توسعه بازارچههاي مرزي کردستان در راستاي افزايش خدمات رفاهي به فعالان اقتصادي براي افزايش صادرات انجام ميشود.
استاندار کردستان نيز درباره اهميت بحث صادرات در شرايط فعلي کشور با بيان اينكه ساماندهي هرچه بيشتر صادرات كالا از مرزهاي استان ضرورتي اجتناب ناپذير است مي گويد:تلاش در جهت افزايش صادرات محصولات توليد داخل از طريق مرزهاي رسمي كمك بسيار خوبي به تحقق شعار توليد ملي و حمايت از كار و سرمايه ايراني است.
شهبازي مي افزايد : صادر كنندگان استان نيز بايد جهت بالابردن كيفيت محصولات خود در راستاي جلب مشتريان خارجي و بدست آوردن اعتماد آنان تلاش مضاعف كنند.
وي با اذعان به وجود برخي مشكلات بر سر راه افزايش صادرات از مرزهاي استان مي گويد : هر چند در 6 ماه دوم سال گذشته نسبت به 6 ماه نخست ، رشد صادرات محسوس بود اما معتقديم كه استان كردستان داراي ظرفيت هاي بسيار بيشتر از اين بوده و با يك برنامه ريزي هدفمند مي توان ميزان صادرات استان بخصوص به بازارهاي شمال عراق را بيش از پيش افزايش داد.
استاندار از دست اندركاران ساماندهي مرزهاي استان خواست با همكاري با يكديگر و برقراري تعامل مثبت با صادر كنندگان استان و اعضاي اتحاديه ها، زمينه اشتغال بيشتر جوانان در اين حوزه را فراهم كنند تا در آينده نزديك شاهد بهبود وضع معيشتي مردم باشيم.
تجارت مرزي در کردستان ظرفيت مناسبي براي تحقق اهداف اقتصادي کشور همچون توسعه تجارت غيرنفتي و ايجاد فرصتهاي شغلي است و در شرايطي که رفع بيکاري از برنامه هاي بزرگ دولت است مي توان با تکيه بر تقويت تجارت مرزي وحمايت از ظرفيتهاي داخلي توليد، کارآفريني وتقويت صادرات را ممکن ساخت./ج2