به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران اراک در امر چله كشي علاوه بر مهارت استاد كار چله كش، انتخاب مواد اوليه مرغوب و دار مناسب نيز حائز اهميت فراوان است. انتظار بيهوده اي است كه از يك دار كج و كوله حتي با نظارت چله كش ماهر بتوان فرشي بي عيب و نقص پائين كشيد.
چله كشي مانند طراحي و رنگرزي مي تواند يك پيشه مجرد در مجموعه حرفه قالي بافي باشد. تفسير اين كلام اين است كه يك چله كش الزاماً نبايد بافنده باشد. او پس از خاتمه چله كشي مي تواند بافت فرش را نيز انجام دهد و يا اينكه به سراغ دار ديگري براي چله كشي برود. كارش تا حدودي دقيق تر و فني تر از بافنده است. محاسبي است كه با آگاهي از نقشه فرش، تعدادتارها و نوع آن ها و طول و عرض فرش را محاسبه نموده و به هنگام بروز اشكالات فني قادر به يافتن راه حل هاي مناسب نيز مي باشد.
برحسب محل بافت و سنت هاي بافندگي، چله كشي به دو شيوه زير صورت مي گيرد: چله كشي فارسي – چله كشي تركي.
رنگرزی:
یکی ازقدیمی ترین پدیده هایی که بشر موفّق به کشف آن شده است رنگ می باشد و تاسالیان سال بشر از موادرنگرزی استفاده نموده است.
برخی آنرا به مصریان وبرخی آنرا به چینی ها نسبت میدهند ولی کشفیّاتی نیز دال بر وجود چنین هنری در شوش بدست آمده است.
تا قرن 19 میلادی بشر برای رنگرزی ، از مواد طبیعی استفاده می نموده است ولی در قرن 19 میلادی با کشف رنگرزی مصنوعی تحوّلی عظیم در رنگرزی روی داد و تنوع رنگها به هزاران رنگ رسید و هنوز هم دانشمندان تلاش زیادی برای کشف رنگهائی با کیفیّت بالاتر انجام می دهند .با توجّه به اهمیّت رنگ و شناختی که بشر از این پدیده جذّاب کسب نموده است، توانسته است که پیشرفت قابل ملاحظه ای در این رشته کسب نماید.استفاده از رنگهای طبیعی و عملیّات رنگرزی از هزاران سال پیش تاکنون در بین مردم کشور ما متداول بوده است و رنگرزی جایگاه ویژه ای داشته است و با گذشت زمان این رشته پیشرفت نموده است که سعی بر استفاده از رنگ های با تنوع و کیفیّت بیشتر بوده است . امروزه نیز با پیشرفت هنر فرشبافی،هم اکنون در صورت بافی تا صد ها رنگ متنوع استفاده می شود و همین ترکیب رنگهاست که اهمیّت قابل ملاحظه ای در مینیاتور بافی دارد و همین استعداد هنرمندان ما در بافت، رنگ و طرح است که باعث شده نام ایران و فرش در هم عجین گردد و هنوز هم کشور ما در ارائه ی این هنر برتری خود را حفظ کند./س