پردازنده های Sandy Bridge اینتل، اوایل سال 2011 میلادی معرفی شدند و عنوان سریعترین پردازنده کامپیوترهای شخصی را از آن خود کردند.

به گزارش گروه وبگردی باشگاه خبرنگاران، کمی بعد مشکلی در تراشه های مادربرد این خانواده بوجود آمد که باعث کاهش فروش و بدنامی این پردازنده ها شد. اما در حال حاضر این مشکل در مادربردهای Sandy Bridge وجود ندارد و کاربران می توانند از سرعت بی نظیر این پردازنده ها استفاده کنند.


مشکل بوجود آمده در Sandy Bridge مربوط به تراشه مادربردهای این سری بوده است و ارتباطی به CPU های این خانواده نداشته است. مشکل مربوط به SATA در مادربردهای جدید Sandy Bridge مرتفع شده است و دیگر نگرانی برای خرید این پردازنده ها وجود ندارد.

در حال حاضر مادربردهای Sandy Bridge از سوکت LGA 1155 استفاده می کنند و LGA 2011 نیز تا اواخر سال جاری وارد بازار نخواهد شد. از طرفی مادربردهای LGA 2011 با اسلات PCIe 3 عرضه خواهند شد که هیچ کدام از کارت های گرافیک فعلی نمی توانند از تمام توان آن استفاده کنند نکته قابل توجه در نسل آینده پردازنده های اینتل پشتیبانی طبیعی یا داخلی از USB 3.0 است در حال حاضر تراشه های Sandy Bridge از USB 3.0 پشتیبانی نمی کنند. البته بسیاری از مادربردهای Sandy Bridge کنترل کننده های جداگانه USB 3.0 دارند علاوه بر این، کارت های کنترلر USB 3.0 بصورت جداگانه با قیمت های نسبتا مناسب در بازار وجود دارند و به راحتی می توان مادربردهای USB 2.0 را به پورت USB 3.0 مجهز کرد.


نمای کلی از پردازنده و تراشه های Sandy Bridge

پردازنده های Pentium, Core i3, Core i5 و Core i7

پردازنده های ارزان قیمت Sandy Bridge با نام Pentium عرضه می شوند. Pentium ها با سرعت های 2.6GHz (در Pentium G620) و 2.8GHz (در Pentium G840) و 2.9GHz (در Pentium G850) و پردازنده کم مصرف 2.2GHz (در Pentium G620T) عرضه شده اند. پردازنده های Pentium خانواده Sandy Bridge تشابه زیادی به پردازنده های Core i3 دارند همه این پردازنده ها دو هسته ایی هستند و با فناوری 32 نانومتری ساخته شده اند. پردازنده های (Pentium و Core i3) دارای 3MB حافظه L3 Cache هستند و Turbo Boost ندارند و همگی با یک GPU اینتل یکپارچه شده اند. یعنی زمانی که یک پردازنده Sandy Bridge خریداری می کنید همراه آن یک واحد پردازش گرافیکی (GPU) نیز خواهید داشت. البته پردازنده های Core i3 با گرافیک Intel HD 2000 و Pentium ها با Intel HD ضعیف تر مجتمع شده اند. همچنین GPU پردازنده های Pentium برخلاف Core i3 از فناوری Quick Sync Video و RAM DDR3-1333 پشتیبانی نمی کنند و علاوه بر این Pentium ها Hyper-Threading نیز ندارند. بعنوان مثال G620 از خانواده Pentium مناسب استفاده های اداری، مرور صفحات وب و امور روزمره است. بازده این پردازنده در حد Core 2 Duo E8400 و یا AMD Athlon II X2 260 می باشد.

در خانواده Core i3 چهار پردازنده دو هسته ایی وجود دارد که از Hyper-Threading و Quick Sync پشتیبانی کرده و دارای گرافیک Intel HD 2000 (بجز Core i3-2105) هستند. این چهار پردازنده عبارتند از: Core i3-2100 با سرعت 3.1GHz و Core i3-2100T با سرعت 2.5GHz و Core i3-2105 با فرکانس 3.1GHz و گرافیک HD 3000 و Core i3-2120 با سرعت 3.3GHz

هیچ کدام از پردازنده های Core i3 از Turbo Boost پشتیبانی نمی کنند و هیچ کدام به حرف K ختم نمی شوند پردازنده های Sandy Bridge ایی که مدل آنها به حرف K ختم می شود به راحتی اورکلاک می شوند البته شایعاتی مبنی بر امکان Unlock کردن i3 ها و اورکلاک شدن آنها نیز منتشر شده است اما در حال حاضر تنها پردازنده هایی که به حرف K ختم می شوند قابل اورکلاک شدن می باشند.

پردازنده های نسل دوم Core i5 (بجز یک مورد) همگی چهار هسته ایی بوده و از Quick Sync و Turbo Boost بدون Hyper-Threading پشتیبانی می کنند تمام پردازنده های Core i5 با 6MB حافظه Cache L3 عرضه می شوند. گرافیک مجتمع شده با اکثر پردازنده Core i5 – Sandy Bridge، اینتل HD 2000 است. پردازنده Core i5 2500K بصورت Unlocked عرضه می شود تا کاربر بتواند به راحتی آن را اورکلاک کند. گرافیک Intel HD 3000 بکار رفته در 2500K از باقی پردازند های Core i5 قوی تر است. پردازنده هایی که نام آنها به حرف S ختم می شوند مصرف کم تری (65وات) نسبت به باقی دارند البته یک استثناء نیز وجود دارد و آن پردازنده i5-2390T است که از پردازنده های S کمتر مصرف می کند این پردازنده دو هسته ایی با سرعت 2.7GHz کار می کند و با Turbo Boost می تواند به سرعت 3.5GHz برسد مصرف این پردازنده 35W TDP است و 3MB حافظه L3 Cache دارد. بازه قیمتی پردازنده های Core i5 از 175$ تا 225$ است یعنی اختلاف قیمت ضعیف ترین تا قوی ترین پردازنده Core i5 تنها 50 دلار است.

پردازنده Core i7-2600K در حال حاضر عنوان سریعترین پردازنده کامپیوترهای رومیزی را در دست دارد این پردازنده که بصورت Unlocked عرضه می شود به راحتی اورکلاک می گردد. سرعت آن نیز 3.4GHz است که می تواند به کمک Turbo Boost تا 3.8GHz افزایش یابد. i7-2600K با گرافیگ Intel HD 3000 مجتمع شده و 8MB حافظه L3 Cache دارد مصرف آن نیز 95 وات TDP است. Core i7 2600 تمام این موارد را دارد با این تفاوت که Unlocked نیست و در واقع اورکلاک نمی شود البته گرافیک مجتمع شده با آن نیز HD 2000 است. اما i7-2600S با فرکانس 2.8GHz کار می کند و با کمک Turbo Boost سرعت آن به 3.8GHz افزایش می یابد. گرافیک مجتمع شده با i7-2600S نیز Intel HD 2000 است و مصرف آن 65 وات TDP می باشد یعنی 30 وات کمتر از i7-2600K مصرف می کند.

تراشه های H61, P67, H67 و Z68 – مادربردهای Sandy Bridge

تراشه های Sandy Bridge را می توان از ارزان ترین تا گران ترین به این ترتیب مرتب کرد: H61 و H67 و P67 و Z68

تراشه H61 از CPU Multiplier Overclocking پشتیبانی نمی کند یعنی نمی توان پردازنده را با مادربردی که این تراشه را دارد اورکلاکینک کرد و پورت Sata 6.0Gps ندارد و پورت های USB آن نیز کمتر (10 پورت) است. H61 قادر نیست GPU را اورکلاک کند. تراشته H67 نیز از اورکلاک کردن CPU پشتیبانی نمی کند اما از اورکلاک کردن GPU پشتیبانی می کند. H67 همچنین دارای دو پورت Sata 6.0Gps می باشد. هر دو تراشه H61 و H67 از فناوری Quick Sync پشتیبانی می کنند. تراشه P67 برعکس H67 است و برای کاربران حرفه ایی طراحی شده است. P67 از CPU Multiplier و اورکلاکینگ CPU پشتیبانی می کند و دارای دو پورت Sata 6.0 Gps است. متاسفانه P67 نمی تواند از GPU مجتمع شده با CPU استفاده کند و این بدین معناست که از QuickSync نیز پشتیبانی نمی کند.

پس P67 و H67 تقریبا امکانات یکسانی دارند اما یکی از Quick Sync و دیگر از اورکلاکینگ پشتیبانی می کند. Z68 این فاصله را پر کرده و هر دو قابلیت را دارد یعنی از Quick Sync و CPU Multiplier پشتیبانی می کند علاوه بر آن دو پورت SATA 6.0 Gps نیز دارد. Z68 از فناوری Virtu نیز پشتیبانی می کند این فناوری نحوه استفاده از GPU اصلی سیستم یعنی کارت گرافیک و GPU مجتمع شده CPU را مدیریت می کند یعنی زمانی که امور عادی در حال انجام است پردازش گرافیکی توسط GPU مجتمع شده با CPU صورت می پذیرد و زمانی که امور سنگین و گرافیکی در حال انجام است از GPU مستقل کارت گرافیک استفاده می شود. این امر باعث صرفه جویی به میزان قابل ملاحظه ایی در انرژی الکتریسته می شود. در نهایت نیز اینتل فناوری Smart Response Technology را در Z68 قرار داده است. این فناوری در واقع یک نرم افزار است که می تواند با تراشه های مختلف کار کند اما در حال حاضر این فناوری تنها با Z68 بصورت انحصاری فعال است. این فناوری باعث تسریع عملکرد SSD ها می شود.

پس تراشه های سری H اینتل امکان اورکلاک کردن CPU را نمی دهند ولی GPU را می تواند اورکلاک کنند. پردازنده های سری P امکان اورکلاک کردن CPU را دارند ولی نمی توانند از گرافیک مجتمع شده با CPU های Sandy Bridge استفاده کنند و حتما کاربر می بایست کارت گرافیک مستقل خریداری کند. اما با پردازنده Z68 می توان از تمام قدرتSandy Bridge استفاده کرد. پس اگر قصد دارید پردازنده Sandy Bridge خریداری کنید و حتما تمایل دارید آن را اورکلاک کنید می بایست مادربرد با تراشه سری P یا Z خریداری کنید همچنین در نظر داشته باشید پردازنده ایی که قصد خرید آن را دارید باید از سری K باشد یعنی نام آن می بایست به حرف K ختم شود.

اما اگر قصد اورکلاکینگ را ندارید می توانید پردازنده های ارزان تر Sandy Bridge را با مادربرد های مجهز به تراشه های سری H استفاده کنید.

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.