هم اکنون با توجه به توسعه علم و فناوری در ایران انجام محاسبات ابر رایانه ای در زمان بسیار کوتاهتر از قبل امکان پذیر است.

به گزارش خبرنگار علمي باشگاه خبرنگاران؛ گفتگوی ویژه خبری شب گذشته با عنوان انجام محاسبات ابر رایانه ای در زمان بسیار کوتاهتر از قبل با حضور سید محمد رضا آقا میری، معاون فناوری ریاست جمهوری تشکیل شد.
آقا میری در خصوص فناوری تورین محاسباتی ملی گفت: امروزه محاسبات در رشد علم نقش مهمی دارند اگر زمینه برای این محاسبات فراهم شود تاثیرگذاری بالایی در بردارد که البته این محاسبات با کامپیوترهای معمولی نمی تواند صورت بگیرد بلکه داده های مختلفی داشته و در یک فضای مجازی بزرگتر انجام می شود.
وی در خصوص کاربرد محاسباتی این فناوری افزود: زمان رابطه مستقیم و پیچیده ای با مسائل دارد بنابراین هر چه مسئله پیچیده تر باشد، نیازمند دقت و محاسبه بیشتر است که البته تمام بخش ها این توان را ندارند.
آقا میری تصریح کرد: هم اکنون بحث ابر رایانه ها و این فناوری در دو دانشگاه امیر کبیر و اصفهان فراهم شده است که البته استفاده از این ابررایانه ها از ابتدای سال 88 آغاز شده هم اکنون با توجه به پیش بینی 12 دانشگاه به 14 دانشگاه رسیده است که وارد این شبکه شده اند.

*کاربرد فراوان ابر رایانه ها در علوم و صنعت های مختلف

آقا میری در ادامه در پاسخ به سوال مجری این برنامه در خصوص کاربرد این فناوری گفت: امروزه در همه مسائل محاسباتي نقش دارد چنانچه در شبیه سازی، مسائل ژنتیکی و صنعت نیازمند توان محاسباتی بالا هستند که البته این گرید برای یک پروژه خاص یا گاهی ملی وت جاری نیز مورد استفاده قرار می گیرند.
وی افزود: گاهی در دانشکده فنی شاهد بودیم که برای یک محاسبه شاید چندین ماه زمان صرف شده برای اینکه وضعیت کامپیوتر دچار اشکال شود هم اکنون این چندین ماه به چندین ساعت کاهش یافته مثلا در محاسبات هواپیما، طراحی شبیه سازی هسته ای، طراحی محاسبات هواشناسی و حتی محاسبات اقیانوس این فناوری مورد استفاده قرار می گیرد.
وی تصریح کرد: مثلا در هواشناسی، پیش بینی هوا براساس یکسری داده ها صورت می گیرد که بعد از این مرحله این داده ها تحلیل و تحلیل به گزارش تبدیل می شد که هر چه این مسیر زمان کمتری را طی کند پیش بینی بهتری حاصل می شود، چنانچه امروزه طی 10 دقیقه تولید داده ها تحلیل می شود.

* در سال 91 ابر رایانه امیر کبیر و شیخ بهایی ارتقا می یابد

در ادامه حسین رحیمی، رئیس مرکز طرح های کلان فناوری و نوآوری طی مصاحبه تلفنی گفت: برای روشن تر شدن این فناوری می توان مسائل بدنه هواپیما را که در معرض فشار هوا قرار می گیرد مثال بزنم که در ابتدا باید کل بدنه هواپیما به 50 هزار المان تفکیک شود که البته هر المان به 400 گريد و 2 میلیون درجه آزادی نیازمند است بنابراین باید در شرایط محیطی این کار صورت گیرد که با آن این 2 میلیون درجه آزادی فراهم شود. در این میان ابر رایانه ها هم محاسبات حجیم را قبول می کنند و هم سرعت را افزایش می دهند.
وی افزود: در سالهای قبل توان محاسباتی در نهایت خود به کامپیوترهای شخصی محدود می شود که البته هیچگاه کار جدیدی صورت نمی گیرد که امروزه با توجه به تست های صورت گرفته اتصال این ابررایانه به بیرون از دانشگاه نیز فراهم شده است.
رحیمی تصریح کرد: رونمایی از این ابر رایانه، فاز اول طرح بوده که شامل 12 مرکز بوده که خوشبختانه توانستیم به 14 مرکز ارتقا دهیم و در سال 91 ابر رایانه امیر کبیر و شیخ بهایی نیز ارتقا می یابد.
آقا میری در ادامه در پاسخ به سوال مجری در خصوص کاربرد این شبکه گفت: این شبکه امکان محاسبه را برای ما فراهم می کند چنانچه مثلا در ساخت هواپیما، در ابتدا باید شبیه سازی شود که این شبکه می تواند هزار محاسبه را انجام دهد.
وی تصریح کرد: در مراکز پژوهشی هم اکنون در دانشگاه شهید بهشتی در بخش هسته ای به این محاسبات نیازمند هستند که بتوانند محاسبه 2 ماه را در مدت زمان بسیار کمتر یعنی چند ساعته انجام دهند.
آقا میری تصریح کرد: معاونت فناوری به دنبال مکان هایی است که سرمایه گذاری کمتری صورت گرفته باشد که البته استفاده از این شبکه منحصر به دانشگاه نبوده بلکه در مرحله دوم به سایر بخش و در مرحله سوم به افراد شخصی نیز این امکان را می دهد که از این شبکه استفاده کند.

* اضافه شدن دانشگاه ها و استفاده همه مردم از ابر رایانه ها گام های بعدی در توسعه این امر است
در ادامه شاهین روحانی، مدیر طرح تورین محاسبات ملی در مصاحبه تلفنی گفت: اجرای این طرح نیازمند امنیت خاصی از نوع امنیت کامپیوتری بوده البته نیازمند شناسنامه دیجیتال که یک سیستمي است که به یک فرد تعلق داشته و با توجه به رمز آن به راحتی قابل دستیابی نبوده است که باید بومی سازی انجام شود.
وی در پاسخ به سوال مجری برنامه در خصوص برنامه  های کاربردی این شبکه گفت: در این شبکه برنامه توسعه داده می شود چنانچه هم اکنون می توانیم از بین 10 برنامه به طور موازی این محاسبات انجام شود.
در ادامه آقا میری گفت: انجام تست های بعدی بر روی این طرح، اضافه شدن سایر دانشگاه ها، بهره گیری از نرم افزارها و کاربرد مختلف آنها و گسترش آن برای همه مردم از جمله دیگر برنامه های این شبکه به شمار می آید.

* استفاده از ابر رایانه ها در فعالیت های بانکی و صنعت

آقا میری در ادامه گفت: از زمان تعریف این شبکه که سال 88 بوده است رشد خوبی در آن احساس می شود و به نظر می آید که قابل بهره برداری است اما باید تکمیل شود.
وی افزود: صنعت می تواند گام نخست را با توجه به نیاز خود در تغییر شرایط و بهبود کیفیت به صورت مستقیم بردارد و از این ابزار جهت رشد و توسعه استفاده کند.
آقا میری تصریح کرد: این شبکه در فعالیتهای بانکی با توجه به سرعت محاسبات بالا مورد استفاده قرار مي گیرد، چنانچه در بخش لرزه نگاری که سرعت تولید داده بسیار مهم است می توان با ثبت زمان لرزه و جمع آوری اطلاعات در کوتاه ترین زمان از این شبکه استفاده کرد.
وي اظهار داشت: اين فناوري در زمينه هاي مختلف توليدي نيز می توانند به ما کمک کند چنانچه در کنار راه اندازي از این شبکه، شبکه فرهنگ نیز افتتاح شده است.
وی خاطر نشان کرد: علم ما تنها برای جوانان نیست، مردم ایران به هر چه بخواهند می توانند برسند و خوشبختانه این اراده در جوان های ایرانی در همه زمینه های علمی نشان داده شده است./ح
اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار