به گزارش سرویس علمی، پزشکی باشگاه خبرنگاران؛ حتما برای شما هم پیش آمده که در کلاس یا یک جلسه رسمی حضور دارید و ناگهان، صدای هق و دوباره یک هق دیگر و همینطور پشت سر هم، سکسه پشت سکسکه! هیچ کاری هم از شما ساخته نیست، چون سکسکه از آن اتفاقاتی است که هیچ کنترلی روی آن ندارید.
*چرا سکسکه میکنیم؟
برای دانستن علت سکسکه باید مختصری درباره کار پرده دیافراگم بدانیم.
پرده دیافراگم، پرده ماهیچه عضلانی طبل مانندی است که در عرض بدن، بین ششها و معده گسترده شده است. وقتی این پرده عضلانی جمع میشود، باعث کاهش فشار هوای داخل ششها شده، در نتیجه هوا به داخل ششها کشیده میشود و عمل دم انجام میشود.
با آزاد شدن پرده دیافراگم، هوا از داخل ششها خارج میشود که همان عمل بازدم نامیده میشود.
اما وقتی پرده دیافراگم دچار اسپاسم (گرفتگی) عضلانی شود و کار طبیعی خود را انجام ندهد،سکسکه اتفاق میافتد.
ایجاد اسپاسم در پرده دیافراگم علل مختلفی میتواند داشته باشد که از آن جمله میتوان به سرما اشاره کرد. هوای سرد میتواند عامل ایجاد اسپاسم عضلانی در پرده دیافراگم شود اما دلیل مهمتر و شایعتر پر خوری است. خوردن و نوشیدن بیش از اندازه باعث حجیم شدن معده میشود که در نتیجه این افزایش حجم معده، به پرده دیافراگم فشار وارد میشود و پیامهایی الکتریکی نا به جایی تولید میشود. این پیامها از طریق اعصابی که حرکت دیافراگم را کنترل میکند، منتقل شده و باعث گرفتگی ناگهانی دیافراگم میشود.
گاهی هم اگر کسی هنگام غذا خوردن صحبت کند، باعث ورود هوای اضافی به معده میشود و همان نتیجه را به بار میآورد. بنا بر این از راههای نتیجه بخش اجتناب از سکسکه، پرهیز از پرخوری و صحبت کردن با دهان پر، است./ح