شورای نگهبان به بودجه 91 پنج ایراد گرفته بود که این ایرادات در کمیسیون تلفیق مرتفع شد.
در اولین ایراد، مجلس با پیشنهاد کمیسیون تلفیق برای تأمین نظر شورای نگهبان با 151رأی موافق، 4رأی مخالف و 9رأی ممتنع از 210 نماینده حاضر در صحن علنی، موافقت کرد.
به موجب مصوبه مجلس، در راستای اعمال حق مالکیت و حاکمیت بر منابع نفت و گاز کشور و نیز به منظور اجرای احکام قانون برنامه 5ساله پنجم توسعه جمهوری اسلامی ایران مصوب 1389، رابطه مالی و نحوه تسویه حساب بین دولت (خزانهداری کل) و وزارت نفت از طریق شرکتهای تابعه زیربط بابت همه مصارف سرمایهای و هزینهای شرکتهای یاد شده از جمله بازپرداخت تسهیلات بیع متقابل، بازپرداخت تسهیلات، تولید، حفظ سطح تولید و برداشت صیانتی و افزایش تولید نفت و گاز طبیعی، سرمایهگذاری و نیز هزینه صادرات با احتساب هزینههای حمل و بیمه (سید) به میزان 14.5درصد (شامل 10درصد منظور در ماده 229قانون برنامه پنجم) از ارزش نفت(نفت خام ومعیانات گازی) صادراتی و مبالغ واریزی نقدی بابت خوراک پالایشگاه داخلی و معیانات گازی تحویلی به مجتمعهای پتروشیمی و سایر شرکتها بر اساس قیمت فرآوردههای نفتی در نیمه اول سال 89 به عنوان سهم آن شرکت به منظور مصارف سرمایهای و بازپرداخت قراردادهای بیع متقابل شرکت پس از کسر هزینهها، معاف از مالیات و تقسیم سود سهام تعیین میشود.
مجلس وزارت نفت را مکلف کرد از طریق شرکتهای دولتی تابعه زیربط، معادل 85.5درصد بقیه ارزش مواد مذکور را به حساب بستانکار دولت(خزانهداری کل کشور) منظور و به شرح مقررات این بند با دولت (خزانهداری کل کشور) تسویهحساب کند. در صورت وصول درآمد حاصل از صادرات نفت خام و میعانات گازی بیش از احکام و ارقام مصوب در این قانون (موضوع ردیفهای 210101و 210109) ، 25درصد از مازاد حاصله به سهم شرکت تابعه زیربط وزارت نفت مذکور در فوق افزوده و به عنوان منابع سرمایهای تنها برای اجرای طرحهای بالادستی نفت و گاز در میادین مشترک به مصرف میرسد.
مجلسیها در رفع ایراد دیگری با پیشنهاد کمیسیون تلفیق با 108رأی موافق، 2 رأی مخالف و 7رأی ممتنع از مجموع 211نماینده حاضر در جلسه، موافقت کردند.
بر این اساس ، وزارت نفت موظف شد از طریق شرکت تابعه زیربط بخش نقدی خرید خوراک پالایشگاههای داخلی را هر ماهه متناسب با خوراک دریافتی به خزانهداری کل کشور واریز کند. خزانهداری کل کشور در اجرای قانون هدفمندسازی یارانهها، مواد 16 و 38 قانون مالیات بر ارزش افزوده مصوب 1387 و جزء الف این بند (سهم شرکت تابعه زیربط وزارت نفت) مکلف است سهم طرفهای زیربط را پرداخت کند و گزارش عملکرد این جزء را در مقاطع سه ماهه به کمیسیونهای اقتصادی، انرژی، برنامه و بودجه و محاسبات و دیوان محاسبات کل کشور ارسال کند.
بهارستاننشینان در مصوبه دیگری مجدداً با 162رأی موافق، 1رأی مخالف و 5رأی ممتنع از 211نماینده حاضر در جلسه، با پیشنهاد کمیسیون تلفیق لایحه بودجه 91 موافقت کردند.
طبق مصوبه مجلسیها در این جزء، مقرر شد مالیات بر ارزش افزوده و عوارض نفت و گاز تولیدی و فرآوردههای وارداتی، فقط از همه فرآوردههای نفتی و گازی یک بار در انتهای زنجیره تولید آنها توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی (شرکتهای پالایش نفت) و شرکت تابعه زیربط وزارت نفت بر اساس مفاد جزء (پ) این بند شرکتهای گاز استانی بر مبنای قیمت فروش داخلی محاسبه و پرداخت میشود. مالیات مذبور به حساب درآمد عمومی نزد خزانهداری کل کشور واریز میشود و عوارض طبق قوانین موضوعه توزیع میشود.
محمدمهدی مفتح نماینده مردم رزن و سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال 1391 کل کشور، برای ارائه گزارشی در خصوص مصوبات کمیسیون متبوعش در زمینه ایرادات شورای نگهبان به لایحه بودجه 1391، پس از قرار گرفتن پست تریبون اظهار داشت: شورای نگهبان 5 ایراد به مصوبات مجلس در بودجه 91 گرفته بود که سه مورد آن به دلیل وجود ابهام و دو مورد دیگر نیز به دلیل عدم رعایت اصل 53 قانون اساسی بود.
وی افزود: از آنجایی که اساسنامه شرکت ملی نفت ایران به تصویب نرسیده است، شورای نگهبان به مصوبات مجلس که در آن از این لفظ استفاده شده بود، ایراد گرفته است.
مفتح با ذکر این نکته که سه ایراد شورای نگهبان برای رفع ابهام در کمیسیون تلفیق برطرف شد، تصریح کرد: ایرادات شورای نگهبان در این زمینه با جایگزینی شرکت تابعه زیربط وزارت نفت به جای لفظ شرکت ملی نفت ایران، اصلاح شد.
سخنگوی کمیسیون تلفیق بودجه91 در بخش دیگری از سخنانش به دو ایراد دیگر شورای نگهبان در بودجه 91 در این لایحه اشاره و تأکید کرد: دو ایراد دیگر شورا به عدم رعایت اصل 53 قانون اساسی در مصوبات مجلس بود و شورای نگهبان در این زمینه عدم وجود سقف درباره صندوق بازنشستگی صنعت فولاد، ایراد گرفته بود و از این رو کمیسیون تلفیق تصمیم به حذف این تبصره گرفت.
بعد از اتمام بررسی ایرادات شورای نگهبان، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: ما اینجا بحث بودجه را پایان میدهیم و منتظر میمانیم تا شورای نگهبان نظرش را اعلام کند چرا که امروز باید این بحث را به پایان برسد.
وی بر همین اساس از اداره قوانین مجلس خواست تا مصوبات مجلس را جهت اعلام نظر نهایی به شورای نگهبان ارسال کنند.
/ب2