رباب صحاف، دکترای تخصصی سلامت سالمندان و عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات اجتماعی روانی سالمندان دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی با بیان اینکه 7 درصد جمعیت کشور سالمند هستند به خبرنگار بهداشت و درمان باشگاه خبرنگاران افزود: هم اکنون حدود 50 میلیون نفر از جمعیت کشور را سالمندان تشکیل می دهند و این آمار در سال های آینده در حال افزایش است که نیازمند برنامه های مناسبی برای سالمندان جامعه هستیم تا بدینوسیله افراد از دوران سالمندی لذت ببرند.
وی در ادامه گفت: سازمان جهانی بهداشت سالمندی فعال را مطرح می کند و سالمندی که از نظر روحی جسمی، اجتماعی، معنوی، سالم باشد و از امنیت کامل و مشارکت فعال در سطح جامعه و خانواده و استقلال داشته باشد سالمند فعال محسوب می شود و هم اکنون با افزایش این کمیت عمر ضرورت کیفیت هم افزایش می یابد.
*برنامه های متناسب با نیاز واقعی سالمندان طراحی شود
این دکترای تخصصی سلامت سالمندان با بیان اینکه آموزش همگانی نقش مؤثری در سلامت سالمندان دارد خاطرنشان کرد: آموزش هم در سطح جامعه و هم برای خانواده ها و مراقبین از سالمندان و خود سالمندان لازم است و مردم و سیاستگذاران از سلامت، پزشکان و افرادی که با امور سالمندان مرتبط هستند لازم است آموزش های لازم برای برنامه های متناسب با نیازهای واقعی سالمندان طراحی کنند.
وی در ادامه اظهار داشت: سالمندی بیماری نیست و اگر فرد سالمندی دچار بیماری شود این به علت مسائل درونی بدن که تحت تأثیر فاکتورهای نامناسب محیطی است و مشکلات سالمندان مربوط به این دوره نیست.
وی تصریح کرد: آموزش سالمندان و خانواده برای داشتن یک زندگی با کیفیت از اهمیت بالایی برخوردار است به طور مثال افرادی هم اکنون از سالمندان مراقبت می کنند اما هیچ گونه آموزشی ندیده اند و این در حالی است که برخی سالمندان نیاز به مراقبت های ویژه دارند.
**معاینات دوره ای در سالمندان ضروری است
عضو هیئت علمی مرکز تحقیقات اجتماعی روانی سالمندان در ادامه افزود: سالمندان افرادی هستند که به سن بازنشستگی می رسند و باید برای بازنشستگی آماده کنیم که اگر چه برنامه هایی برای آینده داشته باشند و همچنین روش های پیشگیری از بیماری ها را آموزش دهیم و این تفکر نباشد که سالمندان باید هر بیماری را بگیرند.
وی با بیان اینکه اصلاح روش زندگی در هر زمانی به بهبود زندگی را سبب می شود عنوان کرد: رژیم غذایی مناسب، کنترل وزن، کنترل دیابت، ورزش و فعالیت جسمانی، مشارکت اجتماعی، ارتباط با دوستان حل جدول و خواندن روزنامه از جمله آموزش هایی است که سالمندان برای کیفیت زندگیشان لازم است بدانند.
صحاف در پایان اظهار داشت: معاینات دوره ای از لحاظ بینایی، شنوایی، حافظه و شناخت، انواع سرطان ها و دیابت و بیماری های دیگر بر کیفیت زندگی سالمندان را افزایش می دهد./ح