پايگاه اينترنتي آسيا تايمز نوشت: دولت باراک اوباما رئيس جمهور امريکا سفارتخانه اي مجازي براي ايرانيان راه اندازي کرد که همانطور که پيش بيني مي شد این پروژه هم شکست خورد ولی جا دارد تا به اهداف واشنگتن از این اقدام بپردازیم.

به گزارش سرویس بین الملل باشگاه خبرنگاران به نقل از آسیا تایمز، اين پايگاه اينترنتي در تحليلي به قلم "کاوه افراسيابي" نوشت: سفارتخانه مجازي اقدام براندازانه ديگري از جانب امريکا براي ايجاد اختلاف ميان مردم و نظام جمهوري اسلامي است که با سرنگوني ديکتاتور دوست واشنگتن، ديپلمات هاي امريکايي را 440 روز گروگان گرفت و در نتيجه، روابط ديپلماتيک این دو قطع شد.

رامين مهمانپرست سخنگوي وزارت امور خارجه ايران اين کار امريکا را اذعان تاريخي به اشتباه خود در قطع روابط ديپلماتيک با تهران خوانده است.
هيلاري کلينتون وزير امور خارجه امريکا در زمان افتتاح اين پايگاه اينترنتي گفت هدف از ايجاد سفارتخانه مجازي امريکا براي ايران ارائه اطلاعات و برقراري گفتگو با شهروندان ايراني است.

وي افزود: اين پايگاه اينترنتي تريبوني براي ما است تا آشکارا و بدون ترس درباره امريکا، سياست هاي خود، فرهنگ خود و مردم امريکا صحبت کنيم. شما همچنين مي توانيد در اين پايگاه اينترنتي اطلاعاتي درباره فرصت هاي تحصيل در امريکا پيدا يا براي ديدار از امريکا رواديد دريافت کنيد.

براي برخي مردم عادي ايران امکان درخواست رواديد از طريق اين سفارتخانه مجازي به جاي انجام سفري دشوار به خارج دست کم براي ارائه درخواست اوليه، يک مزيت محسوب مي شود در حالي که ديگران افتتاح اين سفارتخانه مجازي را دام امريکا براي فريب ايراني ها مي دانند. در اينجا خطوط ميان فعاليت هاي کنسولي و سياسي مشخص نيست.

دو طرف حدود يک دهه قبل مدتي کوتاه به طرح پيشنهاد ايجاد کنسولگري امريکا در يکي از جزاير ايران در خليج فارس مانند کيش يا قشم پرداختند و مدتي در زمان رياست جمهوري محمد خاتمي به نظر مي رسيد نظري مساعد دربار اين پيشنهاد وجود دارد.

در عين حال خصومت متقابلي که پيوسته مانع هر گونه از سر گيري روابط دو جانبه ديپلماتيک بين تهران و واشنگتن شده است موجب شد اين ديدگاه به سرعت به فراموشي سپرده شود.

اينجانب به ياد مي اورم که يکي از دلايل اعتراض ايران در ان زمان اين نگراني بود که امريکا از تاسيسات خود در خليج فارس براي جاسوسي از فعاليت هاي نيروي دريايي ايران استفاده کند.

بنابراين سفارتخانه مجازي امريکا موجب تأمل شد. با وجود اين، از نظر ايران اينکه امريکا جا پايي ديپلماتيک پيدا کند، موجب افزايش چشم و گوش هاي واشنگتن خواهد شد و اين احتمالي خوشايند نيست ان هم در زماني که تنش هاي قابل توجهي در خصوص برنامه هسته اي تهران و موضوعات ديگر وجود دارد.

ايران اخيرا اعلام کرد 12 نفر از عوامل موساد را دستگير کرده است و مي توان تصور کرد که اگر سفارت امريکا در ايران فعال بود ، ما احتمالا شاهد برگزاري تظاهرات مقابل درهاي اين سفارتخانه و احتمالا خارج شدن اوضاع از کنترل بوديم اتفاقي که چند هفته قبل در سفارت انگليس روي داد.

اين وضع به معناي ان است که برخي پيش شرط هاي اساسي مانند قول امريکا مبني بر مداخله نکردن در امور داخلي ايران و تعهد به جاسوسي نکردن در داخل اين کشور مورد نياز است. بعيد است اين پيش شرط هاي اساسي تحقق يابد زيرا امريکا در واقع از نبود روابط ديپلماتيک استفاده مي کند تا دستش براي پرداختن به فعاليت هاي مخفي و فعاليت هاي مشابه باز باشد در حالي که اگر سفارتخانه اي با همه کارکنان تشکيل شود، واشنگتن بايد به برخي حد و حدودها احترام بگذارد.

با وجود اين، اين مسئله که هواپيماي بدون سرنشين جاسوسي و پيشرفته امريکا پس از پرواز در عمق خاک ايران به دست جمهوري اسلامي افتاده است ، موجب مطرح شدن دست داشتن واشنگتن در اقدامات جديدي شده است که حق حاکميت ايران را نقض مي کند. در نتيجه، ايران به طور رسمي به سازمان ملل شکايت کرد. اين شکايت فايده اي نداشت زيرا سازمان ملل از بسياري جهات به ابزار سياست امريکا در جهان تبديل شده است.
به عبارت ديگر ، امريکا به طور قطع در مسير جنگ با ايران قرار دارد و اين دليل ديگري بر اين است که چرا واشنگتن فعلا به افتتاح سفارت مجازي به جاي سفارت واقعي که مي تواند مانع از اقدامات جنگي امريکا شود راضي است.
تشکيل سفارتخانه مجازي مقدمه اي براي تشکيل سفارتخانه اي واقعي نيست. سفارتخانه مجازي تا انجا که به امريکا مربوط مي شود جايگزيني است که تا حدودي مسائل کنسولي را انجام مي دهد و بيشتر نقش قدرت نرم و ابراز جاسوسی را به عهده دارد.

از نظر ايران، تمام تقصيرها به گردن امريکاست. امريکا سياست هاي نظامي گري و مداخله جويانه اي در مجاورت ايران، در عراق و افغانستان در پيش گرفته است، در اسياي مرکزي پايگاه نظامي دارد ، حضور خود را در منطقه خليج فارس افزايش داده و خليج فارس را به درياچه اي در امريکا تبديل کرده است و مواردي ديگر.

در عين حال ، سياست هاي ايران با در نظر گرفتن واقعيت گرايي ژئوپولتيک ،ائتلافي تاکتيکي و غيرمستقيم در افغانستان و کابل تفسير مي شود ائتلافي که کنترل ان در اختيار حکومت هاي مورد حمايت واشنگتن و تهران است.
با وجود اين، در هر ائتلاف تاکتيکي اين مسئله مطرح است که ان ائتلاف زير مجموعه اي از ملاحظات راهبردي مهم تر محسوب مي شود . در نتيجه ، نوعي ناهماهنگي در سياست هاي امريکا و ايران ديده مي شود که خود را در خصوص برخي موضوعات منطقه اي نشان مي دهد. اين ناهماهنگي ها نيز خود به سياست هاي ديگري مربوط مي شوند که تضاد منافع را نشان مي دهند.

اين مسئله در خصوص موضوع سفارت مجازي امريکا نيز وجود دارد که ممکن است به صورت اتاق گفتگو در خصوص روابط امريکا و ايران ارتقا پيدا کند. به طور قطع ما به گفتگوي بيشتري در خصوص اين موضوع نياز داريم از جمله نحوه اعتماد سازي و رسيدگي به موضوعات موجود بين امريکا و ايران به صورت جهاني يا موضوع به موضوع.

در بررسي نهايي بايد گفت سفارتخانه مجازي بدون توجه به مقاصد شوم احتمالي ان ، گام ديپلماتيک کوچک رو به جلو است و سال اينده اين موضوع در محک ازمايش قرار مي گيرد که ايا امريکا به برقراري صلح کمک مي کند يا موجب جنگ با ايران مي شود؟/ا
 

اخبار پیشنهادی
تبادل نظر
آدرس ایمیل خود را با فرمت مناسب وارد نمایید.
آخرین اخبار