به گزارش خبرنگار باشگاه خبرنگاران، در زندگی امروز با پیشرفت علم و دانش و افزایش سطح آگاهی افراد جامعه ضرورتی با عنوان مشاوره قبل از ازدواج در انجام بزرگترین آزمون زندگی که سرانجام آن طلاق و جدایی نباشد، مطرح می شود.
مشاوره قبل از ازدواج به عنوان عنصری تاثیر گذار در بروز بسیاری از ازدواج هایی که امکان ناکامی در آنها وجود داشت جلوگیری کرده و در بسیاری از مواقع ازدواج های موفق را سبب شده است به طوری بیشتر کارشناسان علوم اجتماعی و روان شناسی در ضرورت این مشاوره قبل از ازدواج جوانان تاکید دارد.
گزارش حاضر سعی در بررسی این مورد از دیدگاه برخی از روانشناسان و جامعه شناسان است که به نظرات آنان با ذکر دلایل علمی و اجتماعی آن می پردازد.
*بررسی ملاکهای ازدواج موفق در مشاوره ازدواج
دکتر دارابی روان شناس و استاد دانشگاه با اشاره به ضرورت و اهمیت مشاوره قبل از ازدواج گفت: ازدواج مساله بسیار مهمی است که بسیاری از جنبه های مختلف زندکی فردی و اجتماعی انسان را تحت تاثیر قرار می دهد.
وی افزود: با توجه به شمار روز افزودن آمار طلاق در کشور سبب شده تا علمای روان شناسی و علوم اجتماعی به فکر راه حل هایی در زمینه داشتن ازدواجی سالم، پایدار و موفق بکوشند تا به نوعی از بروز مساله طلاق جلوگیری کنند که در این زمینه یکی از روش ها و راه حل های پیشنهادی مشاوره قبل از ازدواج است.
این روان شناس یادآور شد: در مشاوره قبل از ازدواج تلاش می شود که ملاک های افرادی که قصد ازدواج دارند بررسی شده و راهنمایی های لازم در مورد نظر داشتن ملاک های مناسب ارائه شود بنابراین مشاوره قبل از ازدواج اولویت اول به روشن ساختن ملاک هایی می پردازد که برای داشتم یک انتخاب مناسب در ازدواج ضروری است
*بررسی میزان آگاهی قبل از ازدواج در مشاوره
به عقیده دکتر دارابی داشتن آگاهی قبل از ازدواج یکی از مهمترین مواردی است که باید بدان پرداخته شود و در این زمینه مشاوره های قبل از ازدواج راهگشاست چرا که ترکیب و مجموع آگاهی درباره چرایی ازدواج و معیار انتخاب همسر با کمک مشاوران امکان پذیر است.
*مشاوره پیش از ازدواج نیازمند فرهنگ سازی است
ناصر فروتن استاد دانشگاه نیز با تاکید بر ضرورت مشاوره پیش از ازدواج در میان جوانان معتقد است که فرهنگ سازی و ترویج اهمیت مشاوره پیش از ازدواج از طریق بسترهای مناسب اجتماعی، فرهنگی و علمی و راه اندازی کلینیک های تخصصی خانواده در تحکیم بنیان خانواده تاثیر گذار است.
وی افزود: فرهنگ سازی، ترویج و اجباری کردن مشاوره پیش از ازدواج از راهکارهای ضروری برای پیشگیری از ناسازگاریهای زناشویی است که با نهادینه شدن فرهنگ مشاوره پیش از ازدواج می توان به میزان قابل توجهی از آمار طلاق کاست.
*بررسی میزان آمادگی زوجین در مشاوره
وی در ادامه با اشاره به سن ازدواج به عنوان یکی از مهمترین مسائل ازدواج گفت: سن ازدواج عامل مهمی در میزان رضایت در زندگی مشترک است بنابراین میزان آمادگی سنی، روانی و اجتماعی طرفین باید قبل از ازدواج مورد بررسی قرار گیرد چرا که عدم پختگی روانی، عاطفی و جسمانی گاه مشکلات زیادی را به بار می آورد.
*شناخت بی غرض طرفین در مشاوره قبل از ازدواج
دکتر محمد گلزاری روان شناس نیز مشاوره قبل از ازدواج را عاملی موثر در ازدواج می داند و می افزاید: با توجه به اینکه زن و مرد قبل از ازدواج به صورت منفرد زندگی می کند، درگیر مسایل و ارتباطات دو نفره نیستند و ادراک ضعیفی از فرایندهای بعدی که برای افراد یا زوجین ایجاد می شود برخوردار می شوند.
وی ادامه داد: وقتی دختر و پسری تصمیم به ازدواج می گیرند در حقیقت خود را گرفتار ارتباطات تنگاتنگ خانوادگی و اجتماعی می کنند و در این میان فرایند مشاوره ازدواج با بکار گیری دانش پزشکی، روان شناسی، جامعه شناسی و مسایل جنسی و خانوادگی در شناخت دو طرف بدون غرض و ارایه طریق و تخمین میزان تطابق و سازگاری آنها در آینده دارد.
به عقیده گلزار در مشاوره ازدواج فرد سومی به عنوان متخصص وارد عمل شده و اختلالات مهم جسمی و روانی طرفین را شناسایی کرده و به آن گوشزد می کند که البته این امر نباید فراموش شود که مشاور خوب می تواند جواب قطعی مثبت یا منفی داده و یا اینکه رای به حد متوسط بدهد.
*شناخت و تطابق شخصیت دو طرف
این دکتر روان شناس ادامه داد: ویژگی های شخصیتی بسیار متنوع و متعدد هستند اما برخی از آنها دخالت بیشتری در رضایت از زندگی مشترک دارند که از جمله آن می توان به درون گرایی و برون گرایی اشاره کرد.
وی یادآور شد: در این میان مشاوران نقش مهمی را در شناخت شخصیت طرفین ازدواج ایفا می کنند چرا که در مشاوره قبل از ازدواج تطابق و تناسب شخصیتی طرفین در ازدواج بررسی می شود.
*پیشگیری از ازدواج های نادرست در گرو مشاوره است
همچنین منير بیگلر بیگی کارشناس آسیب های اجتماعی نیز با اشاره به ازدواج به عنوان یکی از مهمترین رویدادهای زندگی اجتماعی برای افراد گفت: انتخاب صحیح نیازمند کسب اطلاعات صحیح است که در این امر مشاوران ازدواج می توانند با ارائه مشاوره های درست و منطقی به طرفین در انتخاب همسر مناسب راهگشا باشند.
وی ادامه می دهد: مشاوره با افراد متخصص، اطلاعات علمی و مناسبی را در اختیار جوانان برای تصمیم گیری قرار می دهد تا پایه های مستحکمی را برای زندگی خود بنا کنند چرا که افزایش آمار طلاق در جامعه نگران کننده شده است.
به عقیده این کارشناس آسیب های اجتماعی جوانان برای تصمیم گیری مناسب در زمینه ازدواج نیازمند کسب اطلاعات کلاسیک هستند که در این زمینه کارشناسان و مشاوران می توانند نقش موثری را ایفا کنند.
وی خاطر نشان کرد: مساله ازدواج یکی از موضوعات مهمی است که در فرآیند مشاوره همواره مورد توجه است و به عنوان بخشی از فعالیت های یک مشاور محسوب می شود بنابراین افرادی که قصد ازدواج دارند یاری جستن از منابع مشاوره ای راهنماییهای لازم در این زمینه را دریافت می کنند تا تصمیمات مناسبی را برای انتخاب همسر آینده خود داشته باشند.
*ملاک های انتخاب برای ازدواج
در ادامه دکتر مجتبی حورایی روان شناس و استاد دانشگاه نیز با اشاره به ملاک های انتخاب برای ازدواج افزود: ملاک های صحیح برای ازدواج به صورت خلاصه شامل داشتن عقیده صحیح، اخلاق خوب، کفویت و یکسان بودن، سلامتی نسبی، زیبایی نسبی و مورد آخر به دل نشستن هر دو طرف است.
وی ادامه داد: یکی از مهمترین نکات در ازدواج توکل به خداست و باید مواظب بود که تحقیق و پیش مشاور رفتن ما آن قدر باعث دلگرمی ما شود که دلگرمی به خدا و توکل را فراموش کنیم.
*ویژگی مشاور خوب
به عقیده این دکتر روان شناس اولین و مهمترین ویژگی یک مشاور خوب در آموزه های دینی تقواست چرا که فرد با تقوا به دلیل خدا ترس بودن مدام در این دلهره است که یک وقت نظرش زندگی چند نفر را تحت الشعاع قرار ندهد و در مرحله بعد تجربه، روحیه خیر خواهی و دلسوزی از دیگر ویژگی های یک مشاور خوب در امر ازدواج است./ز